ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΒΡΕΧΙΤ στο Ραδιόφωνο

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Αναμενόμενο το BREXIT
24.06.16

Για άλλη μια φορά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ακούγεται από το IONION FM, στις Ραδιουργίες εκ Προμελέτης (Στρουμπάκος – Γρηγορόπουλος). Για τι άλλο σήμερα, από το Brexit. Τι μας είπε:

Πιο πολύ τον στενοχώρησε η έξοδος του Σίλβα από τον Ολυμπιακό παρά το Brexit. Γιατί? Γιατί ήταν αναμενόμενο. Γιατί? Γιατί η Ευρώπη έχει χάσει τον μπούσουλα. Λογικές ηχούν οι επιφυλάξεις των Βρετανών που έχουν μεγαλουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες βασισμένοι στον μικρό δημόσιο τομέα και τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό χάνεται  με την Ευρώπη και προκάλεσε τη «νεοφιλελεύθερη έξοδο» του Βrexit.

Ο πρωθυπουργός έχει χάσει την εικόνα. Με αυτά που είπε είναι σαν να μην κατάλαβε γιατί βγήκαν οι Βρετανοί έξω. Αυτά που ζητάει από την Ευρώπη είναι αυτά για τα οποία οι Βρετανοί βγήκαν φοβούμενοι ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται.

Γιατί Brexit? Γιατί δεν θέλουν τη γραφειοκρατία των Βρυξελών, τους κανονισμούς, τους φόρους και τις επιβαρύνσεις για τρίτους.

Ολλανδία Σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία πιθανόν να ακολουθήσουν. Και δεν είναι ιδεολογικό το θέμα. Άλλοι μιλάνε για ακροδεξιές και άλλοι για λαϊκίστικες αριστερές φωνές κατά της Ευρώπης, αλλά το πρόβλημα είναι δομικό: περιφρόνηση της Δημοκρατίας, υπερδιόγκωση μιας προνομιούχας τάξης γραφειοκρατών, θεοποίηση της φορολογίας.

Για την Ελλάδα δεν θα υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις αφού η Βρετανία δεν μας χρηματοδοτεί.  Όμως κάλυπτε το 25% του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα καταμεριστεί τώρα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Πρόβλημα θα έχουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι εκεί.

Αν η Ευρώπη δεν δείξει σκληρή στάση στο μπαίνω-βγαίνω της Βρετανίας και δεν συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες στο δρόμο της εξόδου.