Σχόλια

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα της Λεγόμενης Κεντροδεξιάς


Εχω κι άλλες φορές σημειώσει πως το πολιτικό μόρφωμα που εμφανίζεται σήμερα με τον τίτλο Νέα Δημοκρατία ελάχιστη σχέση έχει με μια άξια του σχετικού ονόματος Κεντροδεξιά. Παγκοσμίως η Κεντροδεξιά απεχθάνεται τον καταπιεστικά ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, αντιστρατεύεται την διόγκωση του δημόσιου τομέα, αναπνέει το οξυγόνο των ιδιωτικοποιήσεων, της ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης, σέβεται τα ατομικά δικαιώματα (μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία), απεχθάνεται τους μεγάλους φορολογικούς συντελεστές και τις συνεχείς αλλαγές συστημάτων φορολόγησης κι επιβολής λογής άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων. Κοντολογής, η Κεντροδεξιά σέβεται τις αγορές και επιμένει στην ατομική ευθύνη των πολιτών για τις επιλογές τις οποίες ελεύθερα επιλέγουν. Τι σχέση όλα αυτά μπορεί να έχουν με την καθαρά κρατικιστική ΝΔ;  Ελάχιστα, πάντα κατά τη γνώμη μου…

Στην σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, την πρώτη μετά την συντριπτική εκλογική ήττα, έγιναν λίγα από τα ίδια. Με ελάχιστες αναφορές σε πολιτικές επιλογές και σε στρατηγικές κατευθύνσεις το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε άμεσα η έμμεσα σε ζητήματα ιδιοκτησίας των κομματικών οφιτσίων. Και εκεί όμως, με ελάχιστη σχετική ευθύτητα. Κατά βάση με έμμεσους υπαινιγμούς και με βολές γύρω από τον στόχο. Με την εξαίρεση της κας Μπακογιάννη σχεδόν κανείς δεν ακούμπησε πάνω στην ουσία των προβλημάτων. Από πού μπορεί κανείς να περιμένει στον συγκεκριμένο κομματικό χώρο κάτι να αλλάξει. Πιο εντυπωσιακή μάλιστα υπήρξε η τοποθέτηση παλαιο-καραμανλικού στελέχους που κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά για …νεοφιλελεύθερη απόκλιση (!)  επειδή με σημαία τον σοσιαλδημοκράτη Γιάννη Στουρνάρα επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ και άλλους αυξημένους φόρους. Αν είναι δυνατόν! Πολιτικές δηλ. καθαρά παλαιομοδίτικες κι έντονα κρατικο-παρεμβατικές να βαφτίζονται ‘ακραία φιλελεύθερες’. Ενώ, βέβαια, και σύμφωνα με την ίδια αντίληψη,  η δημιουργία εκατοντάδων δημόσιων φορέων από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ επί Κ Καραμανλή καθώς και ο διορισμός την ίδια περίοδο τεράστιου  αριθμού  εκλογέων από μία και μόνο εκλογική περιφέρεια στο Μετρό της Αθήνας, να συνιστούν πολιτικές που εκπέμπουν κεντροδεξιά δημοκρατικά αντανακλαστικά !!
Δυστυχώς, ο κομματικός φορέας που αρέσκεται να πιστεύει πως εκφράζει τον φιλο-ευρωπαικό, αστικό, κεντροδεξιό χώρο συρρικνώνεται δραματικά κάτω από συνθήκες τραγικής πολιτικής ελαφρότητας.    

 

 

Το σκίτσο με τη Μέρκελ φορτωμένη ευρώ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο τζίτζικα κοσμεί το άρθρο του Ζαν Κατρεμέρ και δημοσιεύεται στη Liberation.

 

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Φάγαμε περίφημα χθες το βράδυ. Μας τα χάλασαν όμως κάποιοι Γερμανοί από το διπλανό τραπέζι που δεν ήθελαν με τίποτα να μας πληρώσουν τον λογαριασμό...

ΤΕΡΜΑ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Τελείωσε η τρόικα. Τώρα θα εξετάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαική Τράπεζα, η Ευρωπαική Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γλυτώσαμε από το Μνημόνιο. Τώρα θα υπάρξει Συμβόλαιο. Οπως έλεγε κι ο Βαμβακούλας κάποτε: 'να γίνει μιά πενταμελής επιτροπή με ...τρία μέλη'.