Πόσο (νέο) φιλελεύθερη είναι η Ευρώπη;

Πόσο (νέο) φιλελεύθερη είναι η Ευρώπη;

 

«Αν η ΕΟΚ προχωρήσει όπως θέλει η πλειοψηφία των κρατών μελών και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ , θα δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που φέρνει ανασφάλεια, ανεργία , εθνική μεμψιμοιρία και συγκρούσεις των εθνών»

Αν ρωτήσετε κάποιον σε ένα qouiz όπως του κ. Ζουγανέλη, ποιος το είπε αυτό, όλων το μυαλό θα πάει σε κάποιον που αντιτίθεται ιδεολογικά και πολιτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «μονοπωλίων και του ευρωμονόδρομου» , όπως λέει και ο Κουτσούμπας.

Και όμως η φράση αυτή ανήκει στην νεοφιλελεύθερη Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Το ευρώ θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα επιδεινώσει την πολιτική ένταση μεταξύ των χωρών, μετατρέποντας τα διαφορετικά οικονομικά σοκ που πλήττουν κάθε χώρα -και τα οποία θα μπορούσε να είχε απορροφήσει ο μηχανισμός των μεταβαλλόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών- σε έντονες πολιτικές διαφορές».

Όχι δεν το είπε η Παπαρήγα , το είπε ο «αιμοδιψής» (για την ελληνική πραγματικότητα) νεοφιλελεύθερος Μίλτον Φρήντμαν
Και βεβαίως η Θάτσερ, όπως και ο Φρήντμαν, τα έλεγαν αυτά την εποχή που αγωνίζονταν να πείσουν τον κόσμο ότι η Σοβιετική Ένωση δεν θα μπορούσε να μακροημερεύσει αν δεν άλλαζε πολιτική. Πως θα μπορούσαν να υποστήριζαν τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που περισσότερο έμοιαζε με την Σοβιετική, παρά με την Αμερικανική;

Στη Σοβιετική Ένωση των 15 κρατών με τους μη εκλεγμένους επικεφαλείς του κάθε κράτους , διόριζε ο ένας τον άλλον, χωρίς την επικύρωση της λαϊκής εντολής, προσομοιάζει σχεδόν απόλυτα με αυτό της Ευρωπαϊκής των 27 ατόμων που και αυτοί διορίζονται μεταξύ τους. Το «ισχυρότερο μη εκλεγμένο σώμα στον κόσμο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), αποφασίζει για τις τύχες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών χωρίς την γνώμη τους, μιας και η επιτροπή διορίζεται από τις κυβερνήσεις κράτη μέλη ...

Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com
(Και γΓια την αντιγραφή: Ανδρέας Ανδριανόπουλος)