Συνέντευξη στην Κοινωνική Επιθεώρηση

Συνέντευξη στην Κοινωνική Επιθεώρηση

 

O ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ

 

Συνέντευξη στο περιοδικό Κοινωνική Επιθεώρηση

-κ. Ανδριανόπουλε, εν όψει των επερχόμενων εκλογών θα θέλαμε το σχόλιο σας για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Πού πιστεύετε, επίσης, ότι οφείλεται η πτώση των ποσοστών της ΝΔ, μιας παράταξης που υπηρετήσατε ως υπουργός και υφυπουργός πολλά χρόνια, και η αντίστοιχη άνοδος στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΝΔ της οποίας υπήρξα στέλεχος, βουλευτής και επανειλημμένα Υπουργός δεν έχει την παραμικρή σχεδόν σχέση με το σημερινό πολιτικό μόρφωμα. Με το ίδιο όνομα. Το δικό μου κόμμα στηριζόταν σε αρχές φιλελεύθερες, δημοκρατικές κι’ ανθρωπιστικές, Η σημερινή ΝΔ εκφράζει συντεχνιακές αντιλήψεις ανθρώπων που πασχίζουν για την πολιτική τους απλά επιβίωση, φροντίζει απλά τον δικό της κομματικό στρατό που έχει αποικίσει τον δημόσιο τομέα και, παρά τις σχετικές διακηρύξεις, αδιαφορεί για το αύριο της κοινωνικής εξέλιξης, τις ριζικές μεταρρυθμίσεις και τα όνειρα της νέας γενιάς για αυτόνομη πορεία μακριά από πατερναλισμούς, κρατικά «μέτρα» και αυτόνομη δημιουργική πορεία. Η ΝΔ έχει από μόνη της εξαρθρώσει την ιδιωτική οικονομία, συνθλίβοντας την αγορά κι εξοντώνοντας την ατομική ιδιοκτησία. Δίχως να φταίει η Ευρώπη και οι δανειστές, κάτω από την μπαγκέτα του σοσιαλδημοκράτη Γιάννη Στουρνάρα, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατή της ιδιωτικής οικονομίας με καταιγιστικές φορο-επιδρομές που κονιορτοποίησε τον κορμό της μεσαίας τάξης. Η οικονομική πολιτική της ΝΔ, με μαέστρο της τον Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε η υλοποίηση του ονείρου κάθε φαντασιόπληκτου σοσιαλδημοκράτη. Και για επιβράβευση τοποθέτησε τον δράστη των πολιτικών αυτών εγκλημ΄ταν στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τις εκλογές δεν θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα τις χάσει, με συνειδητό αυτοχειριασμό, η ΝΔ!!

-Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή πλέον έχουν παρέλθει οι εποχές της αυτοδυναμίας;

Οι τάσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Το καλό για τον τόπο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει αυτοδύναμα τις εκλογές. Η αναγκαστική του συνεργασία με κάποια άλλη μετριοπαθέστερη πολιτική δύναμη, εκτιμώ πως αυτή θα είναι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, θα αμβλύνει την ακρότητα κάποιων προεκλογικών του θέσεων και τον δογματισμό κάποιων αριστερόστροφων στελεχών του και θα οδηγήσει σε πολιτικές συνετότερες ικανές να επιτύχουν κάποια συνεννόηση με την Ευρώπη και τα μεγαθήρια των διεθνών αγορών. Αυτό με κάνει να είμαι σχετικά αισιόδοξος για τις εξελίξεις και να ελπίζω σε μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά σε μια παράταξη με λογικότερες θέσεις ικανής ακόμη και να μας εκπλήξει ευχάριστα.

- Ποιες εξελίξεις θα σηματοδοτούσε μια ενδεχόμενη κυβερνητική ακυβερνησία πολιτικά και οικονομικά;

Ακυβερνησία θα συνιστούσε, κάτω από τις τωρινές συνθήκες, καταστροφή. Θα χάνονταν σημαντικές προθεσμίες με αποτέλεσμα κρίσιμα οικονομικά αδιέξοδα που θα είχαν τον κίνδυνο να εξωθήσουν κάποιους σε πολιτικές ακρότητες με μοιραία αποτελέσματα. Γι αυτό διαφωνώ με τις ανόητες δηλώσεις παραγόντων του εξωτερικού, κυρίως Γερμανών, που κινδυνολογούν. Διότι έτσι πεισμώνουν το εκλογικό σώμα ενισχύοντας τα άκρα κι οδηγώντας κάποιους σε θέσεις αντι-ευρωπαικές και τελικά εξαιρετικά επικίνδυνες.

-Ασχολείστε με θέματα διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής τα τελευταία έτη ως πρόεδρος στο Institute of Diplomacy and Global Affairs. Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η χώρα μας στα νέα ψυχροπολεμικά δεδομένα της σύγχρονης γεωπολιτικής σκακιέρας; Υπάρχουν σύμμαχοι; Και αν ναι,ποιοι;

Σύμμαχοι πάντα υπάρχουν αρκεί να αναγνωρίσουμε πως όλοι και ο καθένας λειτουργεί με βάση τα δικά του εθνικά συμφέροντα και επιδιώξεις. Αυτό που χρειάζεται είναι αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας και προσαρμογή των δικών μας επιδιώξεων ώστε οι συγκυρίες και οι δικοί μας στόχοι να ακουμπούν πάνω στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα άλλων. Σε τέτοιους υπολογισμούς δεν χωρούν συναισθηματισμοί και άσκοποι παλληκαρισμοί. Χρειάζεται εντοπισμός των πραγματικά ισχυρών και διερεύνηση των σημείων στα οποία τα δικά τους συμφέροντα εφάπτονται με τα δικά μας. Και ταχύτατη βέβαια δράση.

- Ο ίδιος έχετε δηλώσει φιλελεύθερος. Ο φιλελευθερισμός ως πολιτική -οικονομική φιλοσοφία ταιριάζει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

Δεν έχω απλά «δηλώσει». Ο φιλελευθερισμός είναι φιλοσοφία ζωής. Αισθάνομαι πραγματική ασφυξία κάθε φορά που διαπιστώνω παραβιάσεις της ελευθερίας. Ανεξάρτητα αν αυτές γίνονται μέσω της επιβολή φόρων, της αυθαίρετης αφαίρεσης ατομικού εισοδήματος από την όποια εξουσία στο όνομα ενός απροσδιόριστου κοινού καλού. Όταν επιβάλλονται περιορισμοί στα εισοδήματα, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην είσοδο επαγγελμάτων, στην έκφραση, στις οικονομικές συναλλαγές και σε τόσα άλλα. Όλα αυτά δηλ που τελικά συνέβαλαν στην μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας. Με πολιτικούς που δανείζονταν αυθαίρετα κι’ ασύστολα για να εξαγοράσουν ψήφους. Και με την ευθύνη ενός εκλογικού σώματος - που σήμερα βέβαια δεν το παραδέχεται - αποχαυνωμένου από ανέξοδες παροχές κι’ αρνούμενου να αντιληφθεί πως έτσι η χώρα οδηγείτο στο γκρεμό. Ο φιλελευθερισμός και βέβαια ταιριάζει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αν και οι έλληνες ,έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου από τον βομβαρδισμό μηνυμάτων εκ μέρους των ευαγγελιστών του κρατισμού, ακόμα πιστεύουν στο κράτος για να λύσει τα προβλήματα – που αυτό βέβαια έχει δημιουργήσει! Μόνο με δραστική και μόνιμη μείωση φόρων, κατάργηση πολλών ουσιαστικά άχρηστων δημόσιων φορέων, ουσιαστικούς περιορισμούς στην γραφειοκρατία κι απελευθέρωση αγορών υπάρχει ελπίδα να πλημμυρίσει η χώρα από επενδύσεις , να αυξηθεί η απασχόληση και να ξημερώσει μία περίοδος ανάπτυξης. Τελικά, αυτό αναπόφευκτα θα γίνει. Δεν ξέρω όμως, λόγω της νοοτροπίας που επικρατεί, μετά από πόσο χρόνο και πόση ακόμα δυστυχία!

- Θα επιστρέφατε στην ενεργό πολιτική; Αν ναι,κάτω από ποιές συνθήκες;


Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, που οι έλληνες πιστεύουν ακόμη με φανατισμό στον κρατισμό, δεν το βλέπω. Με χαρά θα βοηθούσα, κι όχι υποχρεωτικά από την Βουλή, αν διαπίστωνα μια μεταβολή στη νοοτροπία κι αποφασιστικότητα να δουλέψουμε ώστε η χώρα να φτάσει στα υψηλά επίπεδα ευημερίας που της αξίζουν.

-Μια πρόβλεψη για το μέλλον της Ευρώπης όπως παρουσιάζεται σήμερα και για το μέλλον της Ελλάδας ως τμήμα- μέλος της Ευρώπης.

Με την κυριαρχία της γραφειοκρατικής νοοτροπίας των Βρυξελλών και με την παράλληλη φορομανία του Βερολίνου και του Παρισιού οι προοπτικές είναι μάλλον σκοτεινές. Είμαι όμως αισιόδοξος. Σύντομα οι ευρωπαικοί λαοί θα αφυπνισθούν κι αντί να κατηγορείται ο ανύπαρκτος για την ώρα νεοφιλελευθερισμός για τις αθλιότητες του κρατισμού, θα ξημερώσει ένα πρωινό ελευθερίας που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να παίξει και πάλι ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Δεν είναι δυνατόν να κυριαρχούν η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ – με πολιτικές στηριγμένες στις ελεύθερες αγορές - και σύντομα η Ν. Αφρική, ενώ η Ευρώπη των φόρων και του κρατισμού καταρρέει και περιθωριοποιείται.