Σχολια

 

Από ομιλία του Bill Gates σε ένα γυμνάσιο στις ΗΠΑ


Ο Bill Gates σε μια πρόσφατη ομιλία του σε ένα γυμνάσιο, μίλησε για 11 κανόνες ζωής που δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν στο σχολείο. Μιλάει για το πως οι «προοδευτικοί» δάσκαλοι δημιούργησαν μια γενιά χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και πως αυτή αντίληψη προετοιμάζει τα παιδιά να αποτύχουν στον πραγματικό κόσμο.

Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη - συνήθισέ το!

Κανόνας 2: Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την αυτό-εκτίμησή σου. Περιμένει πρώτα να επιτύχεις εσύ ο ίδιος κάτι ΠΡΙΝ αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου.

Κανόνας 3: Δεν θα κερδίσεις 60.000 ευρώ το χρόνο τελειώνοντας το σχολείο. Δεν πρόκειται να γίνεις αντιπρόεδρος με δωρεάν αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο μέχρι να τα κερδίσεις και τα δύο.

Κανόνας 4: Εάν νομίζεις ότι ο καθηγητής σου είναι σκληρός, περίμενε μέχρι να δεις το αφεντικό.

Κανόνας 5: Το γύρισμα των μπιφτεκιών δεν σου μειώνει την αξιοπρέπεια. Οι παππούδες σου είχαν μια διαφορετική λέξη για αυτή την εργασία: την έλεγαν ευκαιρία.

Κανόνας 6: Εάν τα μουσκέψεις, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ. Γι' αυτό μην κλαψουρίζεις για τα δικά σου λάθη, αλλά μάθε από αυτά.

Κανόνας 7: Πριν γεννηθείς, οι γονείς σου δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι σήμερα. Έγιναν έτσι πληρώνοντας τους λογαριασμούς σου, καθαρίζοντας τα ρούχα σου και ακούγοντάς σε να λες πόσο «cool» είσαι. Πριν λοιπόν σώσεις τα δάση από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σου, προσπάθησε να καθαρίσεις τη ντουλάπα στο δωμάτιό σου.

Κανόνας 8: Το σχολείο μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ κερδισμένων και χαμένων, αλλά η ζωή ΟΧΙ. Μερικά σχολεία έχουν απορρίψει τις αρνητικές βαθμολογίες και θα σου δώσουν όσες ευκαιρίες θέλεις για να βρεις τη σωστή απάντηση. Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική ζωή.

Κανόνας 9: Η ζωή δεν είναι χωρισμένη σε εξάμηνα. Δεν υπάρχουν ολόκληρα καλοκαίρια διακοπών και πολύ λίγοι υπάλληλοι είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν να «βρεις» τον εαυτό σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

Κανόνας 10: Η τηλεόραση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πραγματική ζωή. Στη πραγματική ζωή οι άνθρωποι είναι στις δουλείες τους και όχι στα μπαρ και στα καφενεία.

Κανόνας 11: Να είσαι ευγενικός με τους σπασίκλες. Στο τέλος μάλλον θα καταλήξεις να δουλεύεις για έναν από αυτούς.

 

O λαϊκισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Τάκη Μίχα

Αν μου έλεγε κάποιος πριν από μερικούς μήνες ότι θα έφτανα να υποστηρίζω τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα το θεωρούσα ένα κακόγουστο αστείο. Αν μάλιστα πρόθετε ότι όχι απλώς θα τον υποστήριζα, αλλά επιπλέον θα τον υποστήριζα σε αντιπαράθεσή του με έναν (αυτοχαρακτηριζόμενο) «φιλελεύθερο» και «μεταρρυθμιστή» πολιτικό, θα τον χαρακτηριζα ως ψυχασθενή.

Κι όμως. Διότι τα πρόσφατα ειρωνικά σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι το «προφίλ του Λαφαζάνη θα κοσμεί το νέο χιλιάρικο» (μετά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη), δεν τον τιμούν ούτε ως πολιτικό αλλά κυρίως ούτε ως επιστήμονα (οικονομολόγο).

Διότι, ως επιστήμονας, γνωρίζει ότι το «νέο χιλιάρικο» θα το κοσμούν οι εικόνες των γιγάντων της σύγχρονης οικονομικής σκέψης, των κατόχων Νομπέλ, οι οποίοι στο σύνολό τους -και ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- έχουν τονίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ευρωζώνη: Μίλτον Φρίντμαν, Γκάρι Μπέκερ, Κένεθ Άροου, Τζέιμς Χέκμαν, Πολ Κρούγκμαν, Αμάρτια Σεν. Καθώς και άλλοι που μπορεί να μην είναι νομπελίστες αλλά έχουν αφήσει ανεξίτηλη την υπογραφή τους στο οικονομικό αφήγημα, όπως ο Μάρτιν Φέλντσταϊν και ο Σάμιουελ Μπρίταν. Για να μην αναφερθω και σε ιστορικούς, όπως ο Νάιαλ Φέργκισον, ή πολιτειολόγους όπως ο Φράνσις Φουκουγιάμα.
Όλοι αυτοί θα βάλουν το προφίλ τους στο «νέο χιλιάρικο» μαζί με τον κ. Λαφαζάνη!

Αντίθετα, αυτοί που βάζουν σήμερα το προφίλ τους στο «ελληνικό ευρώ» είναι ανθρωπάκια, όπως ο Γιουνκέρ, ο Ρομπέι και εκατοντάδες άλλοι απρόσωποι γραφειοκράτες που τρέμουν μη χάσουν τα προνόμια και τους παχυλούς μισθούς τους.

Ασφαλώς το θέμα της παραμονής ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι ένα πολύσυνθετο θέμα. Προσωπικά κατανοώ απολύτως τις απόψεις των επικριτών της παραμονής της χώρας στο ευρώ, όσο και εκείνους που φοβούνται τις συνέπειες μιας εξόδου. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξωνες: Damned if you do and damned if you don’t.

Όμως ένα είναι πλέον σίγουρο: ότι η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη -απόφαση που ελήφθη ερήμην των πολιτών- υπήρξε ένα τεράστιο λάθος και οι υπεύθυνοι για αυτήν την πράξη θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να εξαφανισθούν από το πολιτικό προσκήνιο.

Ωστόσο, το αν η Ελλάδα πρέπει σήμερα να φύγει ή να παραμείνει στην ευρωζώνη, αποτελεί ένα πολύ δύσκολο ερώτημα που πρέπει να συζητηθεί ανοικτά με νηφαλιότητα και επιχειρήματα.

Δυστυχώς λαϊκιστικές δηλώσεις, οπως αυτές του κ. Μητσοτάκη δεν βοηθούν την ορθολογική συζήτηση.

 

Τα νέα φάρμακα της εθνικής μας εξάρτησης.

Του Ηλία Καραβόλια

Πριν 5 χρόνια μπήκε στην ζωή μας το Μνημόνιο και οι Δανειακές Συμβάσεις .

Μάθαμε τι είναι ο 'ευρωπαικός προσωρινός μηχανισμός στήριξης'(EFSF) και περιμέναμε να φτιαχτεί και ο 'μόνιμος μηχανισμός'( ESM) .

Μπήκε στην ζωή μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο( ΔΝΤ) , η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα( ΕΚΤ) και το Eurogroup.

Σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά την επαφή μας με τους θεσμούς που μας 'έσωσαν' απο την πτώχευση, μας λένε κάποιοι οτι βγαίνουμε απο την εντατική και μπαίνουμε σε απλό θάλαμο ανάρρωσης.Κοινώς, θα ξαναπαίρνουμε τις 'δόσεις' μας αλλά με νέα φάρμακα .Θα μπούμε σε καθεστώς 'αυξημένης επιτήρησης'( enhanced surveillance).

Αυτό θα είναι το «μαστίγιο». Το «καρότο» θα είναι η ένταξή μας σε προληπτική γραμμή δανειοδότησης, 'χάπι' που φέρει το όνομα ECCL(Enhanced Condition Credit Line)και το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση για ρευστότητα όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης ,οι οποίες όμως θα πληρούν κάποια από τα κριτήρια ενός άλλου φαρμάκου : του PCL (Precautionary Credit Line), που θα μας το στέλνουν σε συσκευασία ΔΝΤ !

H Ελλάδα λένε ότι δεν πληροί τον βασικό κανόνα του PCCL ,που είναι η βιωσιμότητα και η διατηρησιμότητα του χρέους, ούτε είναι στην κατηγορία των χωρών με ασφαλή δημοσιονομική εξέλιξη.

Έτσι,τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ επιθυμούν για την Ελλάδα να επιτρέπεται η προληπτική παρέμβαση με διορθωτικά μέτρα(!) όταν κριθεί απαραίτητο από την Ε.Ε., με πρόφαση την ομαλότητα στη δανειοδότηση από τις αγορές.

Με άλλα λόγια, εκτός από την αυξημένη επιτήρηση, αν πάρουμε απο το φάρμακο ECCL θα σημαίνει ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο επιβολής μέτρων.

Διαφορετικά θα διακόπτεται η χρηματοδότηση(και ο ασθενής θα αργοπεθαίνει,ως συνήθως...)

 

 

 

 

 

Ireland's economy fastest growing in European Union

The Guardian

Ireland's economy is now the fastest growing economy in the European Union.

Should the Irish government continue to reduce the deficit to boost economy growth?

Τhe government needs to keep cutting spending and reducing the debt.

http://www.theguardian.com/world/2014/sep/18/ireland-economy-growth-european-union

 

Milton Friedman explains why the Great Recession happened

AEIdeas

'In the video below, Milton Friedman explains how the Great Depression was a failure of government — notably the Federal Reserve — not the private sector.

But in doing so, he also in effect explains how the Fed was responsible for the Great Recession (more on that explanation here) — not business.'

http://www.aei-ideas.org/2014/09/milton-friedman-explains-why-the-great-recession-happened/

 

Labour’s misdiagnosis: A larger state is not the way to raise living standards A.M.

'To paraphrase the economist John Maynard Keynes, Ed Miliband’s speech yesterday to the Labour Party conference was an extraordinary example of how, starting with a mistake, a remorseless logician can end in Bedlam.

For Miliband, the market has failed to deliver rising prosperity, and it is now time for big government to get back in the game.

While Miliband has indeed identified the symptom of stagnating living standards, his diagnosis of market failure as the cause is wrong.

And his chosen treatment of higher taxes, more spending and state control will exacerbate the deep-seated economic weaknesses we face.'

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Κάποιος θα έπρεπε να ενημερώσει τον Αντ/δρο τηε κυβέρνησης πως πράγματι η δημοκρατία υφίσταται πιέσεις. Οχι όμως από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις.  Η δημοκρατία κιδυνεύειε να μείνει δίχως υποστηρικτές από τις πολιτικές χτυπημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της περιφρόνησης της προστασίας των ιδιωτικών οικονομικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τους εγκυρότερους διεθνείς αναλυτές αυτά είναι τα θεμέλια  πάνω ΣΤΑ ΟΠΟΊΑ στηρίζεται η υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών σε ένα καθεστώς δυτικού τύπου φιλελεύθερης δημοκρατίας. Εχουν λοιπόν οι κυβερνώντες, λόγω των πολιτικών τους, μεγάλες ευθύνες για την σχετική απάθεια των μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων για τις τύχες των δημοκρατικών θεσμών. Σε μιά κοινωνία που μεγάλες μάζες του πληθυσμού δεν έχουν συμφέρον για την στήριξη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας  κινδυνεύει το πολίτευμα καθώς και τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ


Εχω παλαιότερα σημειώσει πως τα συμφεροντα Δύσης και Ρωσίας τους φέρνουν ουσιαστικά κοντύτερα λόγω των αυξημέων κινδύνων από το ακραίο Ισλάμ. Αποτελεί τουλάχιστον παραλογισμό να συγκρούονται για ζητήματα που μπορούν να λυθούν με μιά απλή συνάντηση και ουσιαστική διαπραγμάτευση και να αγνοούν την ισχυροποίηση σε παγκόσμια κλίμακα των επιθέσεων των Σαλαφιστών οπαδών της Τζιχάντ που αυτοομολογημένα  έχουν σαν στόχο την καταστροφή των αλλόθρησκων και συνολικά του ευρωπαικού και δυτικού πολιτισμού. Μόλις προχθές (3 Σεπτεμβρίου) Τατάροι ηγέτες απείλησαν ανοιχτά την Ρωσία για επιθέσεις τζιχαντιστών στον Καύκασο και για αντάρτικο σε Βόλγα και Ουράλια ενώ το Ισλαμικό κράτος της Συρίας και του Ιράκ (ISIS) δείχνει έτοιμο νε επεκτείνει την επιθετική του ορμή σε στόχους ευρωπαικούς και χριστιανικούς εκτός Μέσης Ανατολής. Αν κάτι έχει καθυστερήσει αυτές τις επιθέσεις - πέραν των ακρωτηριασμών αμερικανών ομήρων σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς - είναι το γεγονός πως οι χριστιανοί της Δύσης είναι μόλις τέταρτοι στη λίστα των μισητών εχθρών των Σαλαφιστών. Πρώτοι έρχονται οι λεγόμενοι αποστάτες, μουσουλμάνοι δηλ. που εγκατέλειψαν τον φανατισμό και επέλεξαν να ζούν ειρηνικά με τους αλλόθρησκους συνανθρώπους τους. Τέτοιοι βέβαια είναι όσοι αναγνώρισαν τις εσφαλμένες φανατικές τους επιλογές και επέλεξαν να επιστρέψουν στις διδασκαλίες της μετριοπάθειας του Προφήτη. Αυτοί είναι και οι πλέον μισητοί.

Μετά έρχονται όσοι πάντοτε πίστευαν στην θρησκευτική μετριοπάθεια και στην κοσμική φύση των πολιτικών τους καθεστώτων. Τα καθεστώτα της Αιγύπτου, της Αλγερίας, του Πακιστάν  και της Συρίας, μεταξύ άλλων, κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην λίστα αυτή.

Λίγο πιό κάτω είναι οι άθεοι, οι πολυθεσιστές και οι ειδωλολάτρες. Γι' αυτό οι Σουνίτες σιχαίνονται τους Σιίτες, που αναγνωρίζουν θεότητες (ιμάμηδες) και ιδρύουν ιερά τεμένη αφιερωμένα στον Προφήτη και σε μέλη της οικογένειάς του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κομμουνιστές (άθεοι) αποτελούν φανατικούς τους εχθρούς.

Σε παρακάτω κατηγορία εντάσσονται οι Χρισταινοί και οι Εβραίοι ακριβώς επειδή αποτελούν 'λαούς του βιβλίου'μιά και αναφέρονται στο Κοράνι και είναι κυρίως μονοθειστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως εξαιρούνται από το μίσος κι από τη ανάγκη καταδίωξς. Δεν αποτελούν απλά πρώτη προτεραιότητα. Εκτός αν για κάποιο λόγο βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα - Εβραίοι στο Ισραήλ και Χριστιανοί σε Ιράκ, Αίγυπτο, σε χωριά της Αλγερίας  και Συρία.

 

Το Ρωσικό εμπάργκο


Υποφέρουν τα ελληνικά προιόντα, και ενδεχόμενα αύριο να υπάρξει και ζήτημα για την ενεργειακή μας επάρκεια, από τις αντιδράσεις της Ρωσίας στα οικονομικά κυρίως μέτρα της Δύσης εναντίον της. Για την κατάσταση αυτή δεν υπάρχουν δικαιολογίες από ελληνικής πλευράς. Όταν η Ευρώπη έπαιρνε τις σχετικές αποφάσεις δεν ήταν αναμενόμενο πως κάπως έτσι θα αντιδρούσε η Ρωσία;  Η ελληνική αντιπροσωπεία πως εκτίμησε τα πράγματα;  Δεν θα έπρεπε από τότε να έχει φροντίσει για την αντιμετώπιση των σχετικών συνεπειών;  Είναι δυνατόν να περιμένεις να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να σκεφθείς τι θα πρέπει να κάνεις;

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα όφειλε να κάνει σαφή την θέση της.  Μας ρώτησε κανείς όταν από το ξεκίνημα η Ευρώπη προκάλεσε ζητήματα στην Ουκρανία ενθαρρύνοντας την ανατροπή μια νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης; Και πως δεχθήκαμε την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία όταν τόσο πολύ εξαρτάται η πληγωμένη μας οικονομία από την στάση της;
Τι φόβους είχαμε στην περίπτωση ελληνικής διαφοροποίησης; Θα μας έκοβαν μήπως τα δάνεια και τις ενισχύσεις; Και θα εξέθεταν με δική τους πρωτοβουλία τους δανειστές μας (χώρες – μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ) σε καθεστώς στάσης πληρωμών και σε ένα άνευ  προηγουμένου αδιέξοδο; Ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο εφαρμογής μέτρων αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας με δική τους εποπτεία, πως δεχόμαστε ανατροπές ριζικές των δεδομένων (όπως η κατάρρευση των εξαγωγών στη Ρωσία και ενδεχόμενη ενεργειακή στέρηση) δίχως συζήτηση και σχετικό ξεκαθάρισμα με τους δανειστές;

Οι αδυναμίες των εξωφρενικών ερασιτεχνικών χειρισμών, και όχι μόνο στον τομέα αυτό,  βγάζουν πλέον μάτια. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλους σχεδόν τους τομείς και νέες αντιλήψεις…

 

Ο ΚΑΚΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ

Η εμμονή με τον 'κακό' νεοφιλελευθερισμό σπάει κόκκαλα. Ποιός είπε πως Λιτότητα και Ανάπτυξη είναι ΝΦ πολιτικές? Η σοσιαλδημοκρατική μανία του Σημιτικού Στουρνάρα που διέλυσε την ιδιοκτησία και μας πέθανε στους φόρους είναι ΝΦ? Τελικά γμωρίζει απο τους συγράφοντες κανείς τι είναι ο ΝΦ? Σε τελευταία ανάλυση ποιά χωρα αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια δίχως απελευθέρωση αγορών και με κρατισμό? Ολα αυτά βεβαια είναι μάταιος κόπος - φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και γι αυτό θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στη δυστυχία και στην γκρίνια...