ΣΧΟΛΙΑ

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Συμφωνώ με τις κραυγές αγωνίας πολλών σχολιαστών. Οι κυβερνητικές οικονομικές επιλογές είναι καταστροφικές. Από μήνα σε μήνα, με μέτρα σπασμωδικά που δεν οδηγούν πουθενά, πασχίζουμε να εξασφαλίσουμε την επόμενη χρηματική δόση. Για να παραμείνουμε στον αφρό και να μην καταποντισθούμε. Σαν τους ναρκομανείς, που αγωνιούν για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης, δίχως την παραμικρή σκέψη για την επόμενη ημέρα και για την μελλοντική αποκατάσταση της υγείας τους. Ένα πολιτικό σύστημα που δεν χτίζει πάνω σε μια προοπτική είναι ένα σύστημα καταδικασμένο να καταρρεύσει.

Στοιχειώδης αντίληψη οικονομικών πραγματικοτήτων δείχνει πως διέξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει δίχως ανάπτυξη. Κι αυτή δεν πρόκειται να εμφανισθεί αν δεν μειωθεί το κράτος και οι τεράστιες δαπάνες του, αν δεν περιορισθούν και μείνουν τουλάχιστον για μια 5ετία σταθεροί οι φόροι , αν δεν περικοπεί δραματικά η γραφειοκρατία και δεν απελευθερωθούν οι αγορές. Με πολιτικές κρατισμού, που μας οδήγησαν στα σημερινά χάλια, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Αυτός που φταίει για τα αδιέξοδα, ο δημόσιος τομέας δηλ, οφείλει να πληρώσει και τον λογαριασμό. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να τιμωρούνται οι ιδιώτες. Που δεν έχουν ευθύνη για τον δυσθεόρατο δανεισμό.

Η σημερινή πολιτική συμπεριφορά των κυβερνητικών παραγόντων απαξιώνει οριστικά στα μάτια του κόσμου το αστικό πολιτικό σύστημα. Θα ριζοσπαστικοποιήσει την μετριοπαθή συνήθως μεσαία τάξη και θα την στείλει, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, στα χέρια της Αριστεράς. Μαχητικοί αστοί θα αγκαλιάσουν απόψεις που ουδέποτε συμπαθούσαν και θα πάψουν σταδιακά να επενδύουν στους δημοκρατικούς θεσμούς. Με την ιδιοκτησία απροστάτευτη και τις οικονομικές συναλλαγές υπονομευμένες δεν θα υπάρχει τίποτα πλέον που να συνδέει τον αστικό κόσμο με την δημοκρατία. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος, στην πρώτη απογοήτευση με την Αριστερά, για την επέλαση του φασισμού.

 

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε στην Τηλεόραση προβάλλοντας επιχειρήματα που βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα, δήλωσε, τα ακίνητα υπο-φορολογούνται. Προφανώς εννοεί την απ’ ευθείας φορολόγηση, δίχως – όπως ισχύει στην Ελλάδα - έκτακτες εισφορές, χαράτσια και τόσα άλλα. Είμαστε, είπε, στο μέσον περίπου από πλευράς επιβαρύνσεων από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Λησμόνησε να αναφέρει πως εκεί οι φόροι στα ακίνητα είναι ανταποδοτικοί. Επιβάλλονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν τέλη, για υπηρεσίες υποδομής που προσφέρονται. Εδώ τα ακίνητα πληρώνουν στους Δήμους. Πληρώνουν όμως και στο κράτος. Γιατί; Τι ακριβώς τους προφέρει; Δεν γνωρίζει την βασική οικονομική αρχή που διδάσκεται σε κάθε σοβαρό Πανεπιστήμιο (Economics 101) πως δεν φορολογείς ποτέ τον πυρήνα, παρά μόνο την πρόσοδο; Διαφορετικά θα μείνεις σύντομα δίχως πυρήνα, και συνεπώς δίχως φορολογικά έσοδα.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Του Ηλία Καραβόλια

Πριν λίγες μέρες, μέσα σε μια γενικότερη κατάσταση τραπεζικής απροθυμίας για αναδιάρθρωση χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνέβη το εξής απίστευτο. Η απρόθυμη για πιστώσεις σε μικρομεσαίους Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται υπερπρόθυμη να δανείσει φθηνά ,ένα fund ολλανδοισραηλινών συμφερόντων (Invel) για να αγοράσει το 66% θυγατρικής της Εθνικής στη διαχείριση ακινήτων(Πανγαία) Η οποία Πανγαία, πεντε ημέρες πριν ,κατέβαλε μαζί με την θυγατρική ακινήτων της Εurobank, 280 εκατ. για αγορά 28 ακινήτων του Δημοσίου ,μισθωμένα για 30 χρόνια  απο το Δημόσιο,με 20 εκατ. ετησίως( 600 εκατ).Δώστε λίγο προσοχή: θυγατρική τράπεζας που ανήκει στο Δημόσιο κατά 90%, αγόρασε κρατικά ακίνητα ώστε να πάνε τα λεφτά στους δανειστές(εκεί πάνε με βάση τις δανειακές συμβάσεις) και στην συνέχεια η ίδια τράπεζα δινει φθηνό δάνειο (δηλαδή ρευστότητα που δεν διοχετεύει σε έλληνες) σε ξένο επενδυτή για να μπεί μέτοχος στην ακίνητη περιουσία της.Η οποία περιουσία θα έχει έτοιμο έσοδο απο το Δημόσιο για 30 χρόνια. Ο δε ξένος επενδυτής ,με δανεικό ελληνικό χρήμα ,θα φοροαπαλάσσεται για τις  επόμενες αγορές ακινήτων του(αυτός είναι ο ρόλος των νέων εταιρειών ακινήτων ) Χωρίς να δημοσιοποιούνται πλάνα ανάπτυξης, πιθανές θέσεις απασχόλησης και ακριβείς στόχοι και υπεραξίες! Δημόσιο χρήμα που δανείστηκε ο έλληνας πολίτης με δυσβάστακτους όρους(φόροι,περικοπές,χαράτσια κ.α) για να σωθούν οι τράπεζες ,πάει σε ξένους επενδυτές για να αγοράζουν χωρίς φόρο τα απαξιωμένα ελληνικά ακίνητα ιδιωτών και να μετέχουν σε έτοιμο μέρισμα απο κρατικά  ομόλογα που αγοράσαμε πάλι με δημόσιο χρήμα! Ο απόλυτος οικονομικός  ανορθολογισμός!