ΣΧΟΛΙΑ

ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή τύπο οι ΗΠΑ εφέτος θα παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από την Ρωσική Ομοσπονδία!! Αυτό ίσως εξηγεί και την σχετική τους απάθεια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Να δω τις αντιδράσεις των εχθρών των αμερικανών, «φονιάδων των λαών», όταν η κρίση στις Αραβικές χώρες θα οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας. Και κανένας δεν θα αναλαμβάνει να βγάλει το φίδι από τη τρύπα. Τι θα λένε τότε; «Αμερικανοί, αδιάφοροι για την δυστυχία των λαών;»

 

Ο ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΣ ΑΤΛΑΣ

Στο διάσημο βιβλίο της Αυν Ράντ, που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ και κινηματογραφική ταινία, «Ο Εξεγερμένος Ατλας» βλέπουμε σε σύνοψη όσα συμβαίνουν σήμερα στυν ελληνική οικονομία. Το κράτος παρεμβαίνει σε όλα στην αγορά, φορολογεί, ελέγχει, κανονίζει, επιβάλλει. Οι δημιουργικοί πολίτες, αυτοί που σηκώνουν στον ιδιωτικό τομέα με κόπο και προσπάθεια τις ανάγκες της κοινωνίας, δυσανασχετούν. Και στο τέλος, σαν τον Ατλαντα, παύουν να γονατίζουν, σηκώνονται και τινάζουν τον κόσμο από την πλάτη τους. Αδιέξοδα, φτώχεια και πείνα είναι η κατάληξη. Ενας ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών και εταιριών πετρελαίου κλείνει τα πάντα και βάζει φωτιά σε όλες του τις εγκαταστάσεις. Εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα: «Σας τα αφήνω όλα όπως τα βρήκα. Καλή τύχη». Πως θα αντιδράσει άραγε το ελληνικό δημόσιο αν όλοι οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα κατεβάσουν τα ρολά, πάψουν να πληρώνουν φόρους και του ζητήσουν να λύσει μόνο του τα προβλήματα; Που βέβαια αυτό δημιούργησε…

 

Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Ολοι αναγνωρίζουν, βάσει της κοινής λογικής, πως μόνο οι ελεύθερες αγορές φέρνουν χρήμα, φορολογικά έσοδα και ευημερία. Εν τούτοις όλοι πάλι ζητούν περισσότερο κράτος και μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην οικονομία. Γιατί; Εχουμε μάθει από μικροί πως είναι κακό πράγμα ο εγωισμός και η φροντίδα των ατομικών μας συμφερόντων. Οφείλουμε, μαθαίνουμε κι από το παράδειγμα του Χριστού ακόμη, να κοιτάμε πρώτα τις ανάγκες των άλλων. Ανεξάρτητα, από το γεγονός πως δεν το εφαρμόζουμε ποτέ στη ζωή μας. Ετσι όμως ψηφίζουμε και κάπως έτσι έχουμε την απαίτηση να λειτουργεί ο δημόσιος χώρος. Αυτό όμως οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα, χρεωκοπία και δυστυχία. Κι απαιτούμε και πάλι με παρόμοιες πολιτικές να βγούμε από αυτά. Αν δεν αναγνωρίσουμε την ηθική ανωτερότητα του καπιταλισμού, πίστη ΄δηλ. στον εαυτό μας και στην ικανοποίηση των ατομικών μας αναγκών και επιθυμιών, ποτέ δεν πρόκειται να ξεφύγουμε οριστικά από τα αδιέξοδα…

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΜΨΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Φαίνεται πως η αναπτυξιακή πορεία της Ρωσίας ανακόπτεται δραματικά. Τα οφέλη για την οικονομία που εξασφάλιζαν οι πρώτες ύλες και οι μεγάλες εξαγωγές αερίου και πετρελαίου έχουν αξαντλήσει τα όριά τους και η οικονομία χειάζεται σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές προς την κατεύθυνση ενός γνησιότερου καπιταλισμού, για να ανακάμψει και πάλι. “Οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ταχύτατη ανάπτυξη της οικονομίας πριν από την κρίση του 2008 έχουν εξαντληθεί ,” σημειώνει ο Αλεξέι Ουλιουκάνιεφ, Υπουργός των Οικονομικών. Πριν την κρίση η Ρωσική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμο 7% τον χρόνο. Η επιμονή του κου Πούτιν για ένα σύστημα οικονομίας της αγοράς στα έσοδα και την παραγωγή αλλά παρεμβατισμού με παροχές και επιδοτήσεις στις δαπάνες δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει. Για μια ακόμη αφορά είναι φανερό πως μοναχά πολιτικές ελεύθερων αγορών μπρούν να κρατήσουν μια οικονομία σταθερά σε αναπτυξιακή πορεία.

Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών ;


Όχι , δεν είναι η δήλωση του  Μανώλη Γλέζου ότι λεφτά δεν υπάρχουν, υποστέλλοντας την λαϊκιστική σημαία της παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά η απόλυση του Νίκου Μπογιόπουλου από τον Ριζοσπάστη, επειδή (όπως αναφέρει η Κ.Ε. του ΚΚΕ) δεν υπέγραψε την «ατομική σύμβαση εργασίας». (Υπενθυμίζονται οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ ενανίον της σχετικής ρύθμισης).

Φταίω εγώ τώρα να αναρωτιέμαι ποιος είναι ο ηλίθιος;

Αντώνης Κρούστης

ΑντιΔράστε στην εξοντωτική φορολογία


Το ακίνητό σου δεν είναι δικό τους

Η Δράση πιστεύει σε μια άλλη πολιτική, με λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος. Η εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση και στην αδυναμία πληρωμής φόρων, πρέπει να ανατραπεί.


Φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται

Σήμερα η φορολογική συμμόρφωση καταρρέει. Υπάρχουν 2,8 εκατ. πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και πάνω από 600.000 με ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιμετωπίζουν το φάσμα των κατασχέσεων των λογαριασμών τους, ποινικών διώξεων, πλειστηριασμών των περιουσιών τους κ.λπ.

Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζεται ένας νέος φόρος ακινήτων, με δεδομένο ότι 20%-25% των φορολογουμένων, που ισοδυναμούν με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αδυνατούν να τον πληρώσουν.

Είναι ανήθικο, γιατί διχάζει την κοινωνία, μεταξύ όσων πληρώνουν και εκείνων που δεν πληρώνουν.

Είναι ανάλγητο, γιατί οδηγεί ανθρώπους στην απόγνωση.

Είναι ανέντιμο, γιατί έναν έκτακτο φόρο που επιβλήθηκε με χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων, η κυβέρνηση τον μονιμοποιεί και τον διευρύνει, προσθέτοντας μια ακόμη επιβάρυνση σε άλλες δεκάδες επιβαρύνσεις που πληρώνουν οι πολίτες για τα ίδια ακίνητα.

Είναι αναποτελεσματικό, γιατί σκοτώνει κάθε αναπτυξιακή προοπτική, απαξιώνοντας το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Ποιος θέλει να ζει και να επιχειρεί στη χώρα της άδικης και εξοντωτικής φορολογίας;

Η λύση: μειώστε το κράτος - κόψτε τις δαπάνες

Η λύση δεν είναι να βάζει το κράτος φόρους που δεν μπορούν να πληρωθούν, η λύση είναι να μειώσει τις δαπάνες του. Είναι η μείωση του μεγάλου και αναποτελεσματικού κράτους. Να σταματήσει η κυβέρνηση τις νέες προσλήψεις (συν 8.000 το 2014), να σταματήσει τα εφάπαξ και τις συντάξεις από τα 50, σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν ποτέ ανάλογες εισφορές. Να σταματήσει τη μισθοδοσία από το Δημόσιο των υπαλλήλων που βλάπτουν ή δεν αποδίδουν (επίορκοι, διεφθαρμένοι, κοπανατζήδες κ.ά.). Να σταματήσει να διατηρεί οργανισμούς και δομές που προ πολλού έπρεπε να έχουν κλείσει ή αποκρατικοποιηθεί.

Ελάτε να αντιΔράσουμε μαζί

Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει αν κάποιος δεν αντιδράσει. Για το σκοπό αυτό ζητάμε τη δική σας βοήθεια και κινητοποίηση σε μια συστηματική εκστρατεία αντίΔρασης στην εξοντωτική φορολογία. Με εθελοντική εργασία, με όσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε, με κινητοποίηση και παρουσία στις εκδηλώσεις και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε μπορείτε να στείλετε ένα απλό και ισχυρό μήνυμα: Το ακίνητό σου δεν είναι δικό τους.


Δράση
Πολίτες όχι πελάτες

 

Η «ΤΙΤΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ξεσπάθωσαν πολλά ΜΜΕ κατά των δανειστών που δίχως «τσίπα» επιμένουν σε καινούργια μέτρα παρά τις «τιτάνιες», όπως ισχυρίζονται,  προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Το μόνο όμως που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι πως, με πραγματικά τιτάνιο τρόπο, έχει επιτεθεί κατά των εισοδημάτων των Ελλήνων με απίστευτους φόρους και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν έχει κάνει απολύτως η σχεδόν τίποτε (πέραν ανακοινώσεων και εξαγγελιών) στον τομέα της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα και στις περικοπές του όγκου και των δραστηριοτήτων του. Ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν γίνει ολοκληρωτικά σχεδόν καθόλου. Υπαλληλικές θέσεις  και κρατικοί φορείς δεν έχουν καταργηθεί. Η διαφθορά δεν έχει καταπολεμηθεί. Επαγγέλματα παραμένουν κάτω από ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο και σχετική «προστασία». Τα οικονομικά των Νοσοκομείων δεν έχουν εξορθολογισθεί. Τα έξοδα των ΔΕΚΟ δεν έχουν ακόμη περιορισθεί. Το φορολογικό σύστημα δεν έχει απλοποιηθεί. Δημόσια περιουσία δεν έχει εκποιηθεί. Τα ελλείμματα που εξακολουθούν να υπάρχουν οφείλονται ακριβώς στην αβελτηρία του δημόσιου τομέα. Που κανείς εκ των δανειστών δεν πιστεύει πως πρόκειται ποτέ να προχωρήσει σε κινήσεις εκσυγχρονισμού. Και σαν συνέπεια ζητούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει την Δημοκρατία και έχει οδηγήσει την χώρα στην διόγκωση του ακροδεξιού μορφώματος της Χρυσής Αυγής λόγω περιφρόνησης των ελεύθερων οικονομικών συναλλαγών (έλεγχος καταθέσεων, δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ) και άγριας επίθεσης κατά της ιδιοκτησίας (φόροι μέχρι δήμευσης στα ακίνητα). Ο μόνος τομέας που παραμένει προστατευμένος είναι αυτός των πελατειακών σχέσεων μέσω της στήριξης και προστασίας των διορισμένων κομματικών στρατών στον δημόσιο τομέα. Ακριβώς δηλ. ο τομέας εκείνος που προκάλεσε την κρίση και για την διάσωση του οποίου υφίστανται τα πάνδεινα ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, οι αγορές και οι εργαζόμενοι εκτός δημοσίου.

Να σταματήσουν λοιπόν οι υπερβολές. Για να πιάσουμε τους στόχους του Μνημονίου αλλά και τις επιδιώξεις της κοινής λογικής οφείλουμε να μειώσουμε το δημόσιο και να ελαχιστοποιήσουμε τις στρατιές των εκεί μισθοδοτούμενων. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος..