Σχόλια

Tο Βασικό Σενάριο και η Τελική Λύση
 
Του Ηλία Καραβόλια *, 6/6


Πολλοί στις αγορές άρχισαν να κατανοούν ότι η Ελλάδα στέκεται για άλλη μια φορά  'τυχερή'. Η συγκυρία με την δραματική επιδείνωση στην  Ισπανία και με πολύ πιθανό πλέον το να οδηγηθεί και αυτή στον  μηχανισμό στήριξης,αλλάζουν το σκηνικό για την χώρα μας. Το Ισπανικό 10ετές ομόλογο κινείται σε επίπεδα γύρω από το 6,50% και ωθεί τους Γερμανούς σκληροπυρηνικούς πολιτικούς να πάρουν δραστικά μέτρα για την γιγάντωση της κρίσης χρέους στον Νότο της Ευρώπης.


Θεωρώ ότι απο το πλήθος των σεναρίων και των σκόπιμων 'ειδήσεων' που κυκλοφορούν, και μετά απο διασταύρωση δεδομένων με αξιόπιστη και σοβαρή πηγή στις  Βρυξέλες, διαχρονικά επιβεβαιωμένη, η Πραγματικότητα αφορά δύο βασικά σενάρια για την Ελλάδα.Το πρώτο ,αποκαλείται  Αναγκαίο Σενάριο, κάνει λόγο για νέο κούρεμα και νέα ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά όχι 'σχετικά σύντομα'  και όχι 'ξερό haircut' . Θα συνοδευτεί δηλαδή από επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των υφιστάμενων δεσμεύσεων μας( κατά ένα χρόνο τουλάχιστον) συν κάποιες ‘αναπτυξιακού’ χαρακτήρα αδιευκρίνιστες πρωτοβουλίες. Είναι όμως  πολύ πιθανό πλέον να συμπεριληφθούν όλα τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου ,τα παλαιά ομόλογα ελληνικού δικαίου της ΕΚΤ, στα οποία υπήρξε ειδική μεταχείριση και εξαιρέθηκαν από το PSI , και μέρος του νέου  χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (διακρατικό)


Οι πιθανότητες ,  που δεν μπορούν να γίνουν σίγουρα ενδεχόμενα, ανεβάζουν το haircut στο  50-60% στα  ομόλογα του ιδιωτικού τομέα και μέχρι 30% στα διακρατικά δάνεια και στα ομόλογα της ΕΚΤ. Τώρα, το πλέον σημαντικό είναι ότι  στο σχέδιο αυτό μάλλον δεν περιλαμβάνεται άμεση έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά παραπομπή της σε ένα 'μόνιμο πειθαρχικό συμβούλιο'  και φυσικά τις ανάλογες  επιβολές κυρώσαεων και  προστίμων, κατά το νέο Δημ/κό Σύμφωνο, με μια παράλληλη  υποβάθμιση της χώρας από την κατηγορία ‘ισότιμα μέλη‘ της ΕΕ.
 
Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια μεταξύ των θεσμικών φορέων σε επίπεδο Eurogroup, ΔΝΤ και ΕΚΤ- με απούσα την άμεσα ενδιαφερόμενη ελληνική πλευρά, εννοείται -  ώστε η ΕΚΤ να συμμετέχει στο κούρεμα, έστω και με την μέθοδο swap( ανταλλαγής) των ομολόγων στο Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας( ESM)  Αυτονόητο είναι ότι σ αυτή την περίπτωση θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και τότε η ΕΚΤ αυτομάτως θα μετατραπεί σε ‘έσχατης λύσης’  μηχανή απορρόφησης των κραδασμών στο σύστημα( ενώ λειτουργούσε μέχρι τώρα ως δανειστής ‘έσχατης ανάγκης’).  

Περιττό να αναφερθεί ότι για τον διακρατικό δανεισμό, αντιδρούν  έντονα Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, με την πρώτη  να μην θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα:  συνέβαλλε σε ένα σχέδιο δανεισμού χωρίς να το συνδυάσει με σχέδιο ανάπτυξης , ώστε να διασφαλίσει, κατ αρχήν, αυτό το πακέτο στήριξης προς μια χρεωμένη, ‘σπάταλη’ και μη παραγωγική χώρα. Να αναφέρω ότι θεωρώ αυτονόητη  την ‘ πολιτική’ μας υποβάθμιση, εντός ΕΕ, που θα αποτελεί αφορμή για γεωπολιτική απομόνωση, με ότι αυτό σημαίνει.
Το δεύτερο σενάριο (Τελική Λύση) φαίνεται ότι αφορά μια σταδιακή και ομαλή  έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, με υιοθέτηση διπλού νομίσματος σε μια περίοδο 3-6 μηνών από σήμερα. Το σενάριο περιλαμβάνει-επίσης και αυτό- βαθύ  κούρεμα  στο χρέος,  ίσως και στο  60% για τον ιδιωτικό και 30% για τον επίσημο θεσμικό και  δημοσίο τομέα.
Το σενάριο αυτό αφορά  την υιοθέτηση 2 παράλληλων νομισμάτων :του ευρώ ,που λογικά θα παραμείνει νόμισμα των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και του εθνικού νομίσματος( ΣΗΜ: μάλλον με ονομασία σχετιζόμενη με το euro και όχι  ‘δραχμή’, εννοείται για ψυχολογικό κατευνασμό των Ελλήνων αλλά και των αγορών)  νόμισμα  που θα καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, με ισοτιμία και επίπεδα διακύμανσης που θα επιτρέπουν  ήπια και όχι βίαιη προσαρμογή της εγχώριας οικονομίας στα νέα δεδομένα. Γίνεται λόγος για ΄λελογισμένη ‘ υποτίμηση 20-30% , όχι άμεση αλλά σε βάθος μηνών( μακροοικονομικά δεν ευσταθεί ως νομισματικό φαινόμενο φυσικά, αλλά οι αγορές έχουν ανατρέψει πλέον ,πολλές θεωρίες …)

Αυτονόητο είναι ότι αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, τότε θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό η έντονη ύφεση και μάλλον , εντονότερη λιτότητα. Με αναγκαστική πλέον την κρατικοποίηση, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αν και από χθες, επίσημα οι Έλληνες τραπεζίτες ζητούν πλέον να παραμείνουν στα χέρια τους τα προβληματικά ‘μαγαζιά’ τους, άσχετα αν δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να τα κάνουν φερέγγυα και βιώσιμα, τώρα που στέρεψαν από πελάτες και έχασαν λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα(δήθεν για να σώσουν το κράτος, και όχι δηλαδή για να εισπράττουν κουπόνι και εγγυήσεις για ρευστότητα στην ΕΚΤ)και τα επισφαλή δάνεια σε μη παραγωγικές επιχειρήσεις, κομματικές ΔΕΚΟ και αντι-παραγωγικούς θεσμούς, όπως τα κόμματα.

Η άποψη μου είναι ότι το πρώτο σενάριο είναι και το πλέον πιθανό. Αυτό δηλαδή της ‘αναγκαστικής αναδιάρθρωσης’ και της ‘επιβεβλημένης επαναδιαπραγμάτευσης’  χρόνου και στόχων στα προγράμματα λιτότητας που συνοδεύουν τα πακέτα στήριξης ( δηλαδή στα μνημόνια των συμβάσεων). Αλλά ,αναωτιέμαι με το σποτ πολιτικού μηνύματος που μόλις είδα στην TV: ένα γεμάτο απορία κοριτσάκι στην τάξη,  ρωτάει τον δάσκαλο του  γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει....ευρώ( !) , ενώ το έχουν οι άλλες χώρες που γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα. Το κόμμα λοιπόν που κυκλοφόρησε το σποτάκι αυτό θέλοντας να τονίσει ότι δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας,και προφανώς θέλει να εισάγει στο Δημοτικό σχολείο την.... Νομισματική Πολιτική και την Διεθνή Οικονομία ως μαθήματα, καλό είναι να ενημερώσει την μικρή αυτή μαθήτρια, αν τελικά η χώρα θα είναι στο ευρώ, στην περίπτωση που  αυτό το κόμμα κερδίσει την εξουσία και σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα επιβληθεί από τους εταίρους πιστωτές  το….δεύτερο και ‘κακό’ σενάριο που κυκλοφορεί έντονα και περιέγραψα πιο πάνω.

 Διότι τα σενάρια, είτε με κεντροαριστερή, είτε με κεντροδεξιά κυβέρνηση, υφίστανται και επεξεργάζονται ούτως ή άλλως. Και ΄δουλεύονται΄ μακριά από την Αθήνα, μεταξύ Φρανκφούρτης, Βρυξελλών και τις τελευταίες μέρες μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον( κάτι που είναι επίσης χρήσιμο να διδάσκονται απο νωρίς τα παιδιά στο σχολείο...)
 
* Analyst for the Institute of Diplomacy and Global Affairs,Executive Director , InVent Solutions SA,  Bod SF Global Fund, Associated Partner Sofia Finance JSC, Council Member Gerson Lehrman Group.
 
 ΝΟΤΕ : opinions are strictly personal
 

 
 
ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ;


Πολλοί ενοχλήθηκαν από την Εκθεση της Εθνικής Τράπεζας για την κατάσταση που θα υπάρξει αν γυρίσουμε στην Δραχμή. Τα κόμματα που πειράχθηκαν όμως είναι αυτά που επιμένουν πως θέλουν να παραμείνουμε στο ευρώ. Γιατί λοιπόν εξαγριώθηκαν από τις εφιαλτικές στυνθήκες που περιγράφει η Εκθεση πως θα επικρατήσουν σε ένα καθεστώς επιστροφής στην Δραχμή. Παράξενα πράγματα κι αρκετά δυσεξήγητα... Η μήπως όχι;  

 

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΝΙΑΣ;

Ποιός δολοφόνησε 20-30 εκατομμύρια Σοβιετικούς πολίτες στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ - τα όργανα του μεγάλου κράτους η οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της οικονομίας της αγοράς; Σημείωση: Δεν υπήρχαν ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Σοβιετική Ενωση. Ποιός προκάλεσε σκόπιμα τον θάνατο από πείνα 75 εκατ. Κινέζων - τα όργανα του μεγάλου κράτους η οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της οικονομίας της αγοράς; Σημείωση: Ιδια με την προηγούμενη. Η Coca Cola δολοφόνησε πέντε εκατ. Ουκρανούς; Οι μεγάες πετρελαικές εταιρίες προκάλεσαν την σφαγή του ενός τετάρτου των κατοίκων του πληθυσμού της Καμπότζης; Θα είχε γίνει ποτέ το Ολοκαύτωμα δίχως τον τεράστιο κι' αδυσώπητο μηχανισμό της Ναζιστικής κρατικής μηχανής; … Κράτος και Αγορά λοιπόν. Διαλέξτε τι σας ταιριάζει...

 

ΠΕΡΙ 'ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ'

Η Ισπανία, η Ιταλία και αρκετές άλλες από τις χώρες που μας δανείζουν πληρώνουν στις διεθνείς αγορές 5,5 η 6,5 % επιτόκιο για τα ποσά που εξασφαλίζουν. Και δανείζουν μετά εμάς με 2 %. Και τους καθυβρίζουμε εδώ σαν τοκογλύφους και καταπιεστές!! Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιός είναι ακριβώς ο τοκογλύφος...

 

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΙΓΗΡΑΣ

Τι οδήγησε την Κριστίν Λαγκράντ να κατακρίνει την Ελλάδα συγκρίνοντάς την με τον Νίγηρα; Προφανώς η γκρίνια και οι διαμαρτυρίες χωρών του Τρίτου Κόσμου αλλά και μελών της ΒΡΙΚ (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) για την ιδιαίτερα ευνοική μεταχείριση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και τους άλλους της δανειστές. Ο Νίγηρας είναι ένα απ' τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, με ΑΕΠ κοντά στα 4,5 δις ευρώ, όσο κάποιες από τις δόσεις που λαμβάνει η Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στην καρδιά της Σαχάρας και είναι τόσο αδικημένη γεωγραφικά που μετρά στα δάχτυλα του ενός χεριού τις ημέρες βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η αγροτική της ανάπτυξη και έτσι η εξάρτηση της από εισαγωγές ακόμη και για τα βασικότερα είδη διατροφής να είναι, σχεδόν, απόλυτη. Ενα μέρος μόνο των χρημάτων που έχει ήδη εισπράξει η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει λύσει τα προβλήματα πολλών χωρών της Αφρικής. Ολα αυτά ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη πολλών κρατών της περιφέρειας, Γι' αυτό κι' εμείς πρέπει να καταλάβουμε την διάσταση των πραγμάτων και να είμαστε προσεκτικοί.

 

ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ;

Την Τρίτη το vulture fund(αρπακτικό) ονόματι Dart Management με έδρα τα νησιά Καϊμάν, πληρώθηκε το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που έληγε στις 15 Μαΐου. Είχε αγοράσει περίπου το 90% των ομολόγων αυτών επενδύοντας λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι τα κέρδη του ήταν πολλά.Τόσο το συγκεκριμένο fund όσο και ένα άλλο (το Elliott Associates) έχουν ακολουθήσει την πρακτική της αγοράς κρατικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές, προσδοκώντας να αποπληρωθούν αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη ή εάν δεν αποπληρωθούν να μηνύσουν τις κυβερνήσεις των χωρών που κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Ειδικά το Elliott βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια με την Αργεντινή, διεκδικώντας αποζημιώσεις.Τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει στο μάτι και την Ελλάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχαν στόχο να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα χρέη της. Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) δεν συμμετείχαν τελικώς επενδυτές που είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα 435 εκατ. ευρώ έπρεπε να καταβληθούν την περασμένη Τρίτη. Μέχρι το πρωί εκείνης της ημέρας η Ελλάδα δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε τα συγκεκριμένα ομόλογα ή όχι. Τελικά τα πλήρωσε και απεφεύχθη μία δικαστική διαμάχη με τους «γύπες».Ωστόσο, η ιστορία δεν τελείωσε την Τρίτη. Υπάρχουν άλλα 6 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και τα vulture funds περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τα πληρώσει ή όχι. Η πρακτική αυτών των funds σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα ομόλογα των 435 εκατ. ευρώ υπήρχαν ρήτρες «διασταυρωμένης χρεοκοπίας» (cross default) ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την Τρίτη το πρωί να αποπληρώσει τα ομόλογα που έληγαν. Τι είναι, όμως, οι ρήτρες cross default;

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα νομικά κείμενα των ομολόγων, εάν δεν πληρώνονταν τα 435 εκατ. ευρώ τότε και οι κάτοχοι της πλειοψηφίας των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI (6 δισ. ευρώ) θα μπορούσαν αμέσως να ζητήσουν από την Ελλάδα να αποπληρωθούν και να μην περιμένουν τη λήξη των δικών τους ομολόγων. Και επειδή η Ελλάδα δεν θα το έπραττε, θα διεκδικούσαν δικαστικώς την αποζημίωσή τους άμεσα.Μαζί με αυτούς, ρήτρες cross default έχουν και τα δάνεια που έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF). Δηλαδή, εάν δεν πληρώνονταν τα ομόλογα της Τρίτης, εκτός από τους «γύπες» της αγοράς, θα μπορούσε και η Ευρωζώνη να διεκδικήσει την αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει έως σήμερα στην Ελλάδα.

Για να μη συμβεί αυτό, η Ελλάδα περιμένει από την Ευρωζώνη να παράσχει «άσυλο» (weivers) στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, σημείωσε πως «έχουν ζητηθεί οι αναγκαίες εγγυήσεις και ασυλίες, τα waivers, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από το EFSF και από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, γιατί το δίκαιο του Λουξεμβούργου διέπει τη λειτουργία του EFSF».

Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου επέλεξε να αποπληρώσει τα 435 εκατ. ευρώ γιατί μέχρι σήμερα η Eυρωζώνη δεν έχει διαθέσει τις συγκεκριμένες ασυλίες. Ετσι, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν εκτεθειμένη. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει από την Ευρωζώνη ρητή και δημόσια δέσμευση ότι δεν θα κυνηγήσει ως άλλος γύπας την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε περίπτωση που υπάρξει default λόγω μη πληρωμής κάποιων ομολόγων των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένουν, τότε η ΕΤΕπ δεν θα σταματήσει τα δάνεια προς την Ελλάδα, όπως έκανε παλαιότερα.Ωστόσο, ούτε αυτό έγινε, καθώς χώρες της Ευρωζώνης φοβήθηκαν ότι εάν παρείχαν τέτοια προστασία στην Ελλάδα, τότε οι «γύπες» της αγοράς θα είχαν τη νομική κάλυψη για να ζητήσουν αποζημιώσεις και από αυτές.Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε λήγουν και ομόλογα αξίας 183 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI. Μέχρι τότε, η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει αποφασίσει εάν θα στηρίξει την Ελλάδα ή όχι και η κυβέρνηση που θα υπάρχει εάν θα τα πληρώσει ή όχι.

To ερώτημα πάντως παραμένει για όσους'πρροδευτικούς¨η 'λαικούς δεξιούς' έχουν την διάθεση να ακούσουν. Γιατί δανειζόμασταν τόσα χρόνια λεφτά που η χώρα δεν μπορούσε ποτέ της να κερδίσει και προφανώς να αποπληρώσει; Και γιατί όσοι συνιστούσαν περικοπές και μείωση εξόδων ήσαν οι δακτυλοδεικτούμενοι δήθεν άκαρδοι νεοφιλελεύθεροι;

(Πληροφορίες - Σημείωμα από Ηλία Καραβόλια)

 

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ Η ΞΕΒΟΛΕΜΕΝΟΙ;

Αυτό που διαφεύγει από τους περισσότερους παρατηρητές των εξελίξεων είναι πως εκείνοι που αγανακτισμένοι'τιμώρησαν' με την ψήφο τους τα δύο παλιά πολιτικά κόμματα, λόγω κακοδιαχείρισης και ροσφετολογίας, στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται συνέχεια των ίδιων συμπεριφορών. Οι υποτιθέμενοι λοιπόν οργισμένοι η αγανακτισμένοι εκλογείς δεν είναι κατά βάση παρά ξεβολεμένοι ρουφετολόγοι που αναπολούν το σύστημα κομματικής προστασίας που τους εξέθρεψε και το οποίο θεωρητικά καταδικάζουν...

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ  ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ  ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα δεν είναι δυσεξήγητα. Τα πολυπληθή πελατειακά κυκλώματα ρουσφετολόγων, συνδικαλιστών, συντεχνιών του δημόσιου τομέα καθώς και πλήθους κρατικοδίαιτων επιτηδείων κατάλαβαν πως από τα παλιά μεγάλα πολιτικά κόμματα η στρόφιγγα των παροχών είχε κλείσει. Και στράφηκαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ενδεχόμενη καινούργια πολιτική αναμέτρηση όσοι από δαύτους παρέμειναν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λακίσουν ταχύτατα προς το κόμμα του κ. Τσίπρα. Εκεί δηλ που οι υποσχέσεις για επιστροφή στο παρελθόν είναι ακόμη ζωντανές. Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει κι άλλο. Ενώ οι δύο παλαιοί μονομάχοι θα συρρικνωθούν παραπέρα. Κερδίζοντας από όλους. Πιθανότατα μαζί με την ακροδεξιά. Που θα συστήσουν βέβαια τους δύο πόλους των μελλοντικών βίαιων πολιτικών συγκρούσεων. Καλώς να τα δεχθούμε...