ΣΧΟΛΙΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ

Το China Investment Corporation (CIC) ανακοίνωσε την διακοπή αγοράς ευρωπαικού δημόσιου χρέους. Το κρατικό ταμείο ευημερίας της χώρας, με σημαντικότατα συναλλαγματικά αποθέματα, αποφάσισε να διακόψει τις όποιες του δραστηριότητες στην Ευρώπη ανησυχώντας για την κρίση.  Οι κίνδυνοι που προκαλούνται είναι μεγάλοι. Κι' άλλα κρατικά ταμεία (sovereign wealth funds) μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας (το CIC λχ είχε σε ετήσια βάση αποδόσεις στις επενδύσεις του ύψους 11,7%). Για την επιβίωση του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης (EFSF) τα ταμεία αυτά είναι παραπάνω από απαραίτητα. Η αποχώρησή τους κλονίζει ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα. 

  

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Τρία είναι κυρίως τα επιχειρήματα του αντι-μνημονιακού (αλλά ελάχιστα συνετού) μετώπου. Με τον λογιστικό έλεγχο θα αποδειχθεί πως το χρέος  είναι επαχθές. Διεθνώς όμως, με κλασσικό παράδειγμα τον Ισημερινό, επαχθές μπορεί να κηρυχθεί ένα χρέος ΜΟΝΟ αν συνομολογήθηκε αντιδημοκρατικά από δικατορικά καθεστώτα και με στόχο την καταπίεση του λαού. Στην περίπτωσή μας το χρέος δημιουργήθηκε επί δημοκρατίας, με αποκλειστικό σχεδόν σκοπό την αύξηση κυρίως των παροχών προς τους πολίτες.

Δεν είναι ακριβές επίσης πως τα έσοδα της χώρας αρκούν για όλες τις εσωτερικές μας ανάγκες και πως τα δανεικά πηγαίνουν μόνο για εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους. Δυστυχώς, ακόμη κι αν μηδενισθεί συνολικά το χρέος, η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει να δανείζεται. Για τις βιοποριστικές της ανάγκες. Τρανό παράδειγμα η δόση των 5,2 δισ που θα εκταμιευόταν χθές. Δόθηκαν μόνο 4 δισ. Που αφορούν εξυπηρέτηση του χρέους. Τα υπόλοιπα 1,2 δισ - που παρακρατήθηκαν - ήσαν για τις εσωτερικές μας ανάγκες. Σε ετήσια βάση το ποσό αυτό είναι περίπου γύρω στις 7 δισ. Που θα βρεθούν; Περικοπές λοιπόν σε εισαγωγές καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων. Εφιαλτικές προοπτικές δηλ.

Και τέλος, είναι εξωπραγματικό να ακούγεται πως λαικά κινήματα στην Ευρώπη θα πιέσουν για αλλαγή πολιτικής. Τα μόνα μέχρι στιγμής σοβαρά κινήματα που υπάρχουν είναι αυτά που καθυβρίζουν την Ελλάδα και πιέζουν για την αποπομπή της από την Ευρώπη. Κόμματα και διανοούμενοι που ισχυρίζονται πολλά από τα παραπάνω οφείλουν να πούν την αλήθεια στον παραπλανημένο κόσμο.    

 

ΑΝΟΗΤΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

Εκτός πραγματικότητας οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άνοιξαν δημόσιο διάλογο   με τον κ. Τσίπρα πάνω στους όρους που έθεσε αυτός για να δεχθεί συνεργασία. Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία τους όρους να τους θέτει όποιος αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης κι όχι εκείνοι από τους οποίους θα ζητηθεί να την προσφέρουν!! Κι όμως, έπεσαν στην παγίδα σαν αρχάριοι.  Λησμόνησαν μάλιστα να αναφέρουν πως δεν είναι στο χέρι τους να αποσύρουν επιστολές και να κάνουν δηλώσεις μετανοίας. Διότι ψηφίσθηκαν από έναν κόσμο που είχε συνυπολογίσει και αυτά όταν εξέφρασε την προτίμησή του προς τα κόμματά τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό πως δεν επιθυμεί να κυβερνήσει.  Αν γίνονταν οι όροι του δεκτοί πιθανότατα στη συνέχεια να απαιτούσε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασχίσουν κολυμπώντας τον Σαρωνικό φθάνοντας μέχρι την Αίγινα. Κι αν και τότε δεν απέρριπταν την απαίτησή του θα προσέθετε στη συνέχεια την προτροπή 'να κολυμπήσουν και πίσω'!!

 

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ!!

Toυ Ηλία Καραβόλια

Πριν απο λίγο, ανώτατη πηγή της  RBS διέρρευσε  ότι «ορισμένοι ισχυροί πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη – δεν μπορώ να αναφέρω ότι είναι μόνο η Γερμανία ή και η Γερμανία – δεν επιθυμούν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.Θεωρούν την Ελλάδα μολυσματικό ιό και ότι πρέπει να τελειώνουν με την υπόθεση Ελλάδα. 'Εχουν υποστηρικτές και επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε οικονομικό και τώρα σε πολιτικό επίπεδο είναι τέτοιες που βλάπτουν τα συμφέροντα τους. Η παρατεταμένη ελληνική κρίση βλάπτει την παγκόσμια επενδυτική εικόνα και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η πρόταση που έχει εξεταστεί και πλέον έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς είναι η έξοδος από το ευρώ. Όμως μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς η επίσημη πολιτική εξουσία της Ελλάδος δήλωνε ότι η κοινωνία επιθυμεί την παρουσία της στο ευρώ. Αν το σύστημα και ορισμένοι ισχυροί πολιτικοί μηχανισμοί στην Ευρώπη αναβαθμίσουν τεχνικά τον Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ και ωθήσουν σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά τα Αριστερά κόμματα τότε είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να βρει καλό, πρόσφορο έδαφος ώστε να υλοποιήσουν το στρατηγικό τους σχέδιο. Το σχέδιο είναι ότι άπαξ και ο μολυσματικός ιός η Ελλάδα δεν θεραπεύεται ,τον σκοτώνουμε...»
(Μάλλον έχει δίκιο ο τύπος...)