ΣΧΟΛΙΑ

Ο Κασιδιάρης και ...ο Χίτλερ

Η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση σε...... δύο λεπτά


Η οικονομική κρίση της Ευρώπης είναι μια χαοτική κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Αυτό επιδιώκει να σατυρίσει η Αυστραλιανή τηλεοπτική εκπομπή Clarke and Dawe

 

Tο Βασικό Σενάριο και η Τελική Λύση
 
Του Ηλία Καραβόλια *, 6/6


Πολλοί στις αγορές άρχισαν να κατανοούν ότι η Ελλάδα στέκεται για άλλη μια φορά  'τυχερή'. Η συγκυρία με την δραματική επιδείνωση στην  Ισπανία και με πολύ πιθανό πλέον το να οδηγηθεί και αυτή στον  μηχανισμό στήριξης,αλλάζουν το σκηνικό για την χώρα μας. Το Ισπανικό 10ετές ομόλογο κινείται σε επίπεδα γύρω από το 6,50% και ωθεί τους Γερμανούς σκληροπυρηνικούς πολιτικούς να πάρουν δραστικά μέτρα για την γιγάντωση της κρίσης χρέους στον Νότο της Ευρώπης.

Θεωρώ ότι απο το πλήθος των σεναρίων και των σκόπιμων 'ειδήσεων' που κυκλοφορούν, και μετά απο διασταύρωση δεδομένων με αξιόπιστη και σοβαρή πηγή στις  Βρυξέλες, διαχρονικά επιβεβαιωμένη, η Πραγματικότητα αφορά δύο βασικά σενάρια για την Ελλάδα.Το πρώτο ,αποκαλείται  Αναγκαίο Σενάριο, κάνει λόγο για νέο κούρεμα και νέα ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά όχι 'σχετικά σύντομα'  και όχι 'ξερό haircut' . Θα συνοδευτεί δηλαδή από επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των υφιστάμενων δεσμεύσεων μας( κατά ένα χρόνο τουλάχιστον) συν κάποιες ‘αναπτυξιακού’ χαρακτήρα αδιευκρίνιστες πρωτοβουλίες. Είναι όμως  πολύ πιθανό πλέον να συμπεριληφθούν όλα τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου ,τα παλαιά ομόλογα ελληνικού δικαίου της ΕΚΤ, στα οποία υπήρξε ειδική μεταχείριση και εξαιρέθηκαν από το PSI , και μέρος του νέου  χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (διακρατικό)

Οι πιθανότητες ,  που δεν μπορούν να γίνουν σίγουρα ενδεχόμενα, ανεβάζουν το haircut στο  50-60% στα  ομόλογα του ιδιωτικού τομέα και μέχρι 30% στα διακρατικά δάνεια και στα ομόλογα της ΕΚΤ. Τώρα, το πλέον σημαντικό είναι ότι  στο σχέδιο αυτό μάλλον δεν περιλαμβάνεται άμεση έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά παραπομπή της σε ένα 'μόνιμο πειθαρχικό συμβούλιο'  και φυσικά τις ανάλογες  επιβολές κυρώσαεων και  προστίμων, κατά το νέο Δημ/κό Σύμφωνο, με μια παράλληλη  υποβάθμιση της χώρας από την κατηγορία ‘ισότιμα μέλη‘ της ΕΕ.
 
Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια μεταξύ των θεσμικών φορέων σε επίπεδο Eurogroup, ΔΝΤ και ΕΚΤ- με απούσα την άμεσα ενδιαφερόμενη ελληνική πλευρά, εννοείται -  ώστε η ΕΚΤ να συμμετέχει στο κούρεμα, έστω και με την μέθοδο swap( ανταλλαγής) των ομολόγων στο Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας( ESM)  Αυτονόητο είναι ότι σ αυτή την περίπτωση θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και τότε η ΕΚΤ αυτομάτως θα μετατραπεί σε ‘έσχατης λύσης’  μηχανή απορρόφησης των κραδασμών στο σύστημα( ενώ λειτουργούσε μέχρι τώρα ως δανειστής ‘έσχατης ανάγκης’). 

Περιττό να αναφερθεί ότι για τον διακρατικό δανεισμό, αντιδρούν  έντονα Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, με την πρώτη  να μην θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα:  συνέβαλλε σε ένα σχέδιο δανεισμού χωρίς να το συνδυάσει με σχέδιο ανάπτυξης , ώστε να διασφαλίσει, κατ αρχήν, αυτό το πακέτο στήριξης προς μια χρεωμένη, ‘σπάταλη’ και μη παραγωγική χώρα. Να αναφέρω ότι θεωρώ αυτονόητη  την ‘ πολιτική’ μας υποβάθμιση, εντός ΕΕ, που θα αποτελεί αφορμή για γεωπολιτική απομόνωση, με ότι αυτό σημαίνει.
Το δεύτερο σενάριο (Τελική Λύση) φαίνεται ότι αφορά μια σταδιακή και ομαλή  έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, με υιοθέτηση διπλού νομίσματος σε μια περίοδο 3-6 μηνών από σήμερα. Το σενάριο περιλαμβάνει-επίσης και αυτό- βαθύ  κούρεμα  στο χρέος,  ίσως και στο  60% για τον ιδιωτικό και 30% για τον επίσημο θεσμικό και  δημοσίο τομέα.

Το σενάριο αυτό αφορά  την υιοθέτηση 2 παράλληλων νομισμάτων :του ευρώ ,που λογικά θα παραμείνει νόμισμα των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και του εθνικού νομίσματος( ΣΗΜ: μάλλον με ονομασία σχετιζόμενη με το euro και όχι  ‘δραχμή’, εννοείται για ψυχολογικό κατευνασμό των Ελλήνων αλλά και των αγορών)  νόμισμα  που θα καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, με ισοτιμία και επίπεδα διακύμανσης που θα επιτρέπουν  ήπια και όχι βίαιη προσαρμογή της εγχώριας οικονομίας στα νέα δεδομένα. Γίνεται λόγος για ΄λελογισμένη ‘ υποτίμηση 20-30% , όχι άμεση αλλά σε βάθος μηνών( μακροοικονομικά δεν ευσταθεί ως νομισματικό φαινόμενο φυσικά, αλλά οι αγορές έχουν ανατρέψει πλέον ,πολλές θεωρίες …)

Αυτονόητο είναι ότι αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, τότε θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό η έντονη ύφεση και μάλλον , εντονότερη λιτότητα. Με αναγκαστική πλέον την κρατικοποίηση, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αν και από χθες, επίσημα οι Έλληνες τραπεζίτες ζητούν πλέον να παραμείνουν στα χέρια τους τα προβληματικά ‘μαγαζιά’ τους, άσχετα αν δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να τα κάνουν φερέγγυα και βιώσιμα, τώρα που στέρεψαν από πελάτες και έχασαν λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα(δήθεν για να σώσουν το κράτος, και όχι δηλαδή για να εισπράττουν κουπόνι και εγγυήσεις για ρευστότητα στην ΕΚΤ)και τα επισφαλή δάνεια σε μη παραγωγικές επιχειρήσεις, κομματικές ΔΕΚΟ και αντι-παραγωγικούς θεσμούς, όπως τα κόμματα.

Η άποψη μου είναι ότι το πρώτο σενάριο είναι και το πλέον πιθανό. Αυτό δηλαδή της ‘αναγκαστικής αναδιάρθρωσης’ και της ‘επιβεβλημένης επαναδιαπραγμάτευσης’  χρόνου και στόχων στα προγράμματα λιτότητας που συνοδεύουν τα πακέτα στήριξης ( δηλαδή στα μνημόνια των συμβάσεων). Αλλά ,αναωτιέμαι με το σποτ πολιτικού μηνύματος που μόλις είδα στην TV: ένα γεμάτο απορία κοριτσάκι στην τάξη,  ρωτάει τον δάσκαλο του  γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει....ευρώ( !) , ενώ το έχουν οι άλλες χώρες που γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα. Το κόμμα λοιπόν που κυκλοφόρησε το σποτάκι αυτό θέλοντας να τονίσει ότι δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας,και προφανώς θέλει να εισάγει στο Δημοτικό σχολείο την.... Νομισματική Πολιτική και την Διεθνή Οικονομία ως μαθήματα, καλό είναι να ενημερώσει την μικρή αυτή μαθήτρια, αν τελικά η χώρα θα είναι στο ευρώ, στην περίπτωση που  αυτό το κόμμα κερδίσει την εξουσία και σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα επιβληθεί από τους εταίρους πιστωτές  το….δεύτερο και ‘κακό’ σενάριο που κυκλοφορεί έντονα και περιέγραψα πιο πάνω.

 Διότι τα σενάρια, είτε με κεντροαριστερή, είτε με κεντροδεξιά κυβέρνηση, υφίστανται και επεξεργάζονται ούτως ή άλλως. Και ΄δουλεύονται΄ μακριά από την Αθήνα, μεταξύ Φρανκφούρτης, Βρυξελλών και τις τελευταίες μέρες μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον( κάτι που είναι επίσης χρήσιμο να διδάσκονται απο νωρίς τα παιδιά στο σχολείο...)
 
* Analyst for the Institute of Diplomacy and Global Affairs,Executive Director , InVent Solutions SA,  Bod SF Global Fund, Associated Partner Sofia Finance JSC, Council Member Gerson Lehrman Group.
 
 ΝΟΤΕ : opinions are strictly personal

 

Πείραμα Σοσιαλισμού


Ένας καθηγητής οικονομικών σε ένα τοπικό κολλέγιο δήλωσε ότι δεν είχε αποτύχει ποτέ κάποιος σπουδαστής του πριν, αλλά άφησε μετεξεταστέα πρόσφατα μια ολόκληρη τάξη.

Αυτή η τάξη επέμενε ότι ο σοσιαλισμός του Obama θα λειτουργούσε και ότι αν κανένας δεν ήταν φτωχός και κανένας δεν ήταν πλούσιος, το σύστημα θα λειτουργούσε ως ένας μεγάλος εξισωτής.

Ο καθηγητής έπειτα είπε «ΟΚ, θα κάνουμε κι εμείς ένα πείραμα σε αυτήν την τάξη με το σχέδιο Obama». Όλοι οι βαθμοί στα γραπτά διαγωνίσματα θα υπολογίζονται κατά μέσο όρο και ο καθένας θα λάβει τον ίδιο βαθμό -έτσι κανένας δεν θα αποτύχει αλλά και κανένας δεν θα πάρει Α (άριστα)...

Μετά από το πρώτο τέστ, οι βαθμοί υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και ο καθένας πήρε ένα Β (λίαν καλώς). Οι σπουδαστές που μελέτησαν σκληρά στενοχωρήθηκαν και οι σπουδαστές που μελέτησαν λίγο ήταν ευτυχείς.

Καθώς το δεύτερο τέστ διεκπαιρεώθηκε, οι σπουδαστές που μελέτησαν ελάχιστα είχαν μελετήσει ακόμα λιγότερο και αυτοί που μελέτησαν σκληρά μελέτησαν λιγότερο. Ο δεύτερος μέσος όρος των διαγωνισμάτων ήταν ένα Γ (βάση)!

Μετά το τρίτο τέστ, ο μέσος όρος ήταν ένα Δ (κάτω από τη βάση). Κανένας δεν ήταν ευτυχής.

Καθώς τα τέστ προχωρούσαν, τα αποτελέσματα δεν βελτιώνονταν. Ξεσπούσαν μικροκαυγάδες, οι μαθητές κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο και όλο αυτό το κακό κλίμα οδήγησε στο να μην διαβάζει κανένας για το όφελος του άλλου.

Προς μεγάλη τους έκπληξή, ΟΛΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ και ο καθηγητής τους είπε ότι ο σοσιαλισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Όταν η ανταμοιβή είναι μεγάλη, η προσπάθεια των ανθρώπων να πετύχουν είναι μεγάλη, αλλά όταν η κυβέρνηση παίρνει όλη την ανταμοιβή, κανένας δεν θα προσπαθήσει ή θα θελήσει να πετύχει. Δεν θα μπορούσε να είναι πιό απλό από αυτό.

Αυτές είναι ενδεχομένως οι 5 καλύτερες προτάσεις που θα διαβάσετε και είναι εφαρμόσιμες στο παραπάνω πείραμα:

  1. Δεν μπορείς να οδηγήσεις τους φτωχούς σε ευημερία με το να θέσεις εκτός ευημερίας τους πλούσιους.
  2. Για να λάβει οτιδήποτε ένα άτομο που δεν εργάζεται, πρέπει κάποιο άλλο άτομο να εργάζεται χωρίς να λαμβάνει.
  3. Για να δώσει κάτι η κυβέρνηση σε κάποιον, πρέπει πρώτα να το στερήσει από κάποιον άλλο.
  4. Δεν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τον πλούτο διαιρώντας τον!
  5. Όταν οι μισοί νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν γιατί θα τους φροντίσουν οι άλλοι μισοί, και όταν οι μισοί που δουλεύουν καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούν γιατί τον κόπο τους τον μοιράζονται με τους άλλους μισούς, τότε πλησιάζει η αρχή του τέλους για οποιοδήποτε έθνος.


Όσο απλό είναι να περιπλέξεις τα πράγματα, τόσο περίπλοκο είναι να τα απλοποιήσεις.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ 

Στην περίπτωση - πιθανότατη - που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμα η όχι κυβέρνηση είμαι πεπεισμένος για κάποιες μελλοντικές πολιτικές του συμπεριφορές. Κατ αρχήν, όπως σημείωσα και σε τηλεοπτική μου εκπομπή, δεν πρόκειται σε καμία περίτπωση να καταγγείλει το Μνημόνιο. Οπως θεωρώ παραπάνω από σιγουρο οπως θα προχωρήσει σε θεαματικές μειώσεις του δημόσιου τομέα. Να μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικούς του κομματικούς στρατούς στο Δημόσιο. ΟΠως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δεν έχει λοιπόν δεσμεύσεις απέναντί τους. Και θα του είναι ευκολότερο να περικόψει οριζόντιους φόρους και να αποκαταστήσει εισοδήματα μειώνοντας ταυτόχρονα θεαματικά τις δημόσιες δαπάνες. Είναι λοιπόν τουλάχιστον άστοχη η πολιτική των δύο παλιών 'μεγάλων' κομμάτων που επιχειρούν με κινδυνολογίο να ανακόψουν το ρεύμα του κόμματος του κ. Τσίπρα. Σωστότερη πολιτική θα ήταν η καταπολέμηση της αξιοπιστίας του. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για παλιά μυαλά...