Οι γύπες των Αγορών και το πτώμα της Ελληνικής Οικονομίας

Οι γύπες των Αγορών και το πτώμα της Ελληνικής Οικονομίας

 

Του Ηλία Καραβόλια


Το θλιβερό τοπίο της σκόπιμης ασυννενοησίας στο σαθρό οικοδόμημα της Ευρωζώνης, που δεν έχει αποφασίσει για το ύψος του περίφημου κουρέματος στο ελληνικό χρέος, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα σημάνει  – ανεξαρτήτως των «λεπτομερειών» της ελληνικής ελεγχόμενης πτώχευσης – την  πιο ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις . Επίσης, μια λογική κατάληξη θα είναι να εμφανιστούν  νέοι δανειστές ζεστού χρήματος στην Ευρωζώνη , μέσω της περίφημης μόχλευσης στα κεφάλαια του EFSF ( ήδη ο επικεφαλής του πήγε σήμερα στην Κίνα !)

Ο κίνδυνος και οι εχθροί μας, δεν είναι η Γερμανία , δεν είναι οι βορειοευρωπαίοι, δεν είναι το ΔΝΤ και η τρόικα. Ας δούμε μια είδηση που την μετέδωσε το BBC ,πριν λίγες ώρες, και λέει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον:

 «…..αρκετά hedge funds σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα βραχείας ωρίμανσης εφόσον προχωρήσει το εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα hedge funds  θα αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτό το κούρεμα απαιτώντας πλήρη αποπληρωμή των όσων θα τους οφείλει η ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούν ότι με την απομείωση του ελληνικού χρέους προς τις τράπεζες η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές που προκύπτουν από ομόλογα που θα λήγουν τον Μάρτιο του 2012, τα οποία και σκοπεύουν να αγοράσουν…’’ Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, με τον τρόπο αυτόν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από 60% έως 100%.Μάλιστα ,σχολιάζει ότι
 
‘’… η αδικία θα είναι προφανής σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη εφόσον αποκαλυφθεί μία τέτοια εξέλιξη..’’ Η αποκάλυψη του έγκυρου βρετανικού ενημερωτικού συγκροτήματος, σαφέστατα δεν είναι καινούργια . Λίγο πριν ανακοινωθεί η  προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης , οι  ‘γύπες’  των αγορών άρχιζαν την πτήση τους πάνω από το πτώμα της ελληνικής οικονομίας. Τότε ( Απρίλιο 2010) έγραφα ότι  βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη αναδιανομή ομολόγων του ελληνικού χρέους και ότι το ποσοστό της αναδιάρθρωσης εξαρτάται από το πόσα ελληνικά ομόλογα θα μαζευτούν στα ‘μαύρα κουτιά’ των hedge funds. Αυτό ήταν το τεχνικό γεγονός  που ανέβαζε τα spreads στα ύψη. Μια σειρά από επενδυτικές τράπεζες και κυρίως  hedge funds εκμεταλλεύονταν από τότε  τη διαφαινόμενη δημοσιονομική ανικανότητα της χώρας  και άρχισαν να αγοράζουν στη δευτερογενή αγορά μεγάλες ποσότητες ελληνικών ομολόγων, σχεδόν…. κοψοχρονιά. Με τον τρόπο αυτόν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέος από τότε τέθηκε ουσιαστικά  υπό τον έλεγχο ισχυρών  κερδοσκοπικών κεφαλαίων , που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση υπερχρεωμένων χωρών( distressed opportunities)

 Στη διεθνή ορολογία αποκαλούνται Vulture Funds, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια - γύπες. Αγοράζουν  τίτλους χρέους τους οποίους έχει εκδώσει μια επιχείρηση ή ένα κράτος το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στόχος τους είναι να αγοράσουν αυτούς τους τίτλους όσο πιο φθηνά γίνεται και κατόπιν να απαιτήσουν την αποζημίωσή τους από τον εκδότη αυτών των τίτλων, όταν αυτός θα έχει ….χρεοκοπήσει!
 
Πώς θα το κάνουν αυτό; Κατ αρχήν ,εκβιάζοντας τη χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης, μη επιτρέποντας την αναπροσαρμογή ή την αναδιάρθρωση του χρέους της, αν δεν αμειφθούν (αποζημιωθούν )πλουσιοπάροχα και σε δεύτερη φάση ,με το βαρύ νομικό τους οπλοστάσιο,προσφεύγοντας στα δικαστήρια των ανεπτυγμένων χωρών για να εκδώσουν εκτελεστές αποφάσεις σε βάρος της χώρας – οφειλέτη .

Να δώσουμε κάποια στοιχεία που μόνο ‘’Το Ποντίκι’’ δημοσίευσε, 8 Απριλίου του 2010. Τα κεφάλαια που είχαν  συγκεντρωθεί  τότε, στο πρώτο τετράμηνο του 2010 για την εξαγορά ελληνικών ομολόγων  στη δευτερογενή αγορά ανέρχονταν περίπου στα 7 δισ. ευρώ και είχαν  θέσει στόχο την εξαγορά άνω των 45 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους.
 Πρωταγωνιστές αυτών των εξαγορών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στοιχεία ,ήταν το Quantum Fund του Σόρος,το Paulson &Co, του Πόλσον ,η Apollo Global Management του τραπεζίτη της Wall Street Λίον Μπλακ (επενδύσεις σε ευρωπαϊκά δάνεια που βρίσκονται σε στάση πληρωµής ή έστω σε καθυστέρηση),η Oaktree Caπtal Management του δισεκατοµµυριούχου Χάουαρντ Μαρκς, η Marathon Asset Management ,με το fund ‘’Europe Credit Opportunities’’ (αγοράζει από τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δάνεια ακινήτων και επιχειρηµατικά δάνεια.Eχει αποκαλύψει επίσης ότι «έπαιξε» στα CDS της ευρωπαϊκής περιφέρειας…)Αυτοί που σήμερα, κατά το BBC, ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν  πάνω στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας έπιαναν θέσεις πριν ακόμη η κυβέρνηση Παπανδρέου καταφύγει στον μηχανισμό «σωτηρίας». Ακολουθούσαν με μαθηματική ακρίβεια τις  αντιδράσεις της. Και αυτές ήταν εντελώς λανθασμένες(ελπίζω όχι σκόπιμα, όπως λέει σχεδόν η πλειοψηφία των Ελλήνων )
Η άγνοια και η ημιμάθεια είναι πάντα πιο επικίνδυνα στοιχεία από τον δόλο…