ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

Η συνομωσιολογία στην Ελλάδα αποτελεί περίπου εθνικό σπόρ. Σε όλα τα ζητήματα και σε κάθε διάσταση. Το μοναδικό πολιτικό βιβλίο που κατόρθωσε να γίνει μπεστ σέλλερ στη χώρα μας δεν ήταν άλλο απο την κορυφαία συνομωσιολογική διατριβή της Νάομι Κλάιν «Το Δόγμα του Σόκ». Κυρίως γιατί ενέπλεκε μαζί με σκοτεινούς νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς και τουςε μόνιμα κακούς της εποχής μας τους «αμερικανούς ιμπεριαλιστές». Δεν θα μπρούσαν λοιπόν να λείψουν σχετικά σκοτεινά σενάρια στο ζήτημα της κρίσης στην Λιβύη και στον τρόπο που η Δύση αντέδρασε στα σχετικά «ανδραγαθήματα» του Γκαντάφι.

Η ΓΓ του ΚΚΕ λοιπόν απεφάνθη. 'Ολα γίνονται για τα πετρέλαια' δήλωσε, και καθάρισε. Η συζήτηση όμως δεν κλείνει εδώ. Τώρα μόλις αρχίζει. Δεν ξέρω αν ο ΟΗΕ και οι χώρες που ανέλαβαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβ. Ασφαλείας το έκαναν για το πετρέλαιο. Η πολιτική όμως ελαφρότητα του ΚΚΕ πλέον δεν έχει όρια!! Κινητοποιούνται και κάνουν πορεία για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη! Γιατί δεν έκαναν καμία πορεία για τους σκοτωμένους της Λιβύης από τους μισθοφόρους του Καντάφι; Γιατί αδιαφόρησαν για τους νεκρούς στην Αίγυπτο, την Υεμένη και το Μπαχρέην; Για τους σφαγμένους τόσα χρόναι στην Αλγερία, το Νταρφούρ και το Κονγκό το ΚΚΕ δεν νοιάζεται; Τα αντανακλαστικά του φαίνεται ερεθίζονται μοναχά όταν υπάρχουν στην εικόνα Δυτικοί και κυρίως Αμερικανοί.

Τώρα υιοθέτησαν τιν οσχυρισμό του Λίβυου δικτάτορα πως δεν είναι νοητή ανάμιξη στα εσωτερικά μιάς τρίτης χώρας. Το ίδιο είπε και ο Πούτιν. Είχε βέβαια το μυαλό του στον Κάυκασο και στις εκεί θηριωδίες Ρώσων στρατιωτικών κατά ανυπεράσπιστων μουσουλμάνων αμάχων. Και δεν αρέσουν βέβαια προηγούμενα, παρά τις διαφορές ανάμεσά τους, που ενδεχόμενα να ανοίξουν την όρεξη και για άλλες ομοειδείς επεμβάσεις. Ιδια είναι η λογική της αντίδρασης και της Κίνας. Διότι το μυαλό το δικό τους βρίσκεται στο κατά καιρούς σπαρασσόμενο μουσουλμανικό Ζινζιάνγκ. Κανένας όμως δεν τόμησε να βάλει βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ. Για να μην φανούν ανευαίσθητοι στις σφαγές αμάχων. Πραγματική όμως επέμβαση στην ουσία δεν ήθελαν. Γιατί ο Καντάφι σφάζει λίβυους μέσα στην ίδια του την χώρα. Κι αυτό αποτελεί «εσωτερικό ζήτημα». Οταν οι δυτικές δυνάμεις χτυπήθηκαν με τους Οθωμανούς στο Ναβαρίνο, για να μην κατασφάξουν τότε τους εξεγερμένους έλληνες οι άνδρες του Ιμπραήμ, σίγουρα παρενέβαιναν στα εσωτερικά της επικράτειας του Σουλτάνου. Και δεν το έκαναν βέβαια για τα πετρέλαια. Κακώς πρενέβησαν;

Αλλά ας πούμε πως στην περίπτωση της Λιβύης 'όλα γίνονται για τα πετρέλαια'. Γιατί όμως τότε οι Δυτικοί θα θέλουν να ανατρέψουν τον Συντ/ρχη Καντάφι; Ωραιότατα δεν τα πήγαιναν μαζί του; Είχε μήπως θιγεί κάποιο οικονομικό τους συμφέρον; Και τι θα ακολουθήσει την πιθανή ανατροπή του; Ουδείς γνωρίζει. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα από το σκοτάδι και την αβεβαιότητα.

Από το πετρέλαιο της Λιβύης εξαρτάται κατά κύριο λόγο η ενεργειακή ασφάλεια χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία (και οι τρείς χωριστά εισάγουν από την Λιβύη κοντά στο 20-25% του πετρελαίου που καταναλώνουν). Κοντά βρίσκεται η Βρετανία και η Ελλαδα (κοντά στο 16%). Αυτό σημαίνει πως κατάρρευση των εξαγωγών από την Λιβύη θα σημάνει για τις χώρες αυτές (και για την Ελλάδα βέβαια) έλλειψη πετρελαίου η απίστευτες αυξήσεις στις τιμες των παραγώγων του (βενζίνες, παραφίνες, θερμανση κλπ). Φαντάζομαι όμως πως τα μελη του ΚΚΕ εξ ισου ενδιαφέρονται, μαζί με τους υπόλοιπους έλληνες, ώστε να υπάρχει σε λογικές τιμες ηλεκτρικο ρευμα, να λειτουργούν τα ψυγεία, να υπάρχει θέρμανση και η βενζίνη να μην σκαρφαλώσει στα 2,5 με 3 ευρώ.

Αν λοιπόν 'γίνονται όλα για το πετρέλαιο', ίσως δικαιολογημένα να γίνονται. Διαφορετικά ας διατυπώσουν ευθέως τις επιφυλάξεις τους. Εξηγώντας παράλληλα πως θα αντιμετωπισθούν και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.