Οι «Ανθρωπιστές» και οι «Πειρατές»

Οι «Ανθρωπιστές» και οι «Πειρατές»

 

Διάβασα κι’ εγώ την συλλογική κατακραυγή για την επιθετική πράξη των Ισραηλινών δυνάμεων κατά της διεθνούς νηοπομπής έξω από την Γάζα. Και έχω κάποια εύλογα ερωτήματα.

Για την πλευρά του Ισραήλ κατ’ αρχήν. Δύσκολα κατανοεί κανείς την πράξη απέραντης βλακείας που μια κυβέρνηση, έμπειρη σε διεθνείς εμπλοκές αλλά και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα πραγματοποιούσε αντιμετωπίζοντας με πραγματικά πυρά ανόητους, πιθανότατα, ακτιβιστές η ακόμα και φανατικούς ισλαμιστές που, άοπλοι, επιχειρούσαν να διασπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής. Η βλακεία δε της αντίδρασης γίνεται ακόμα προφανέστερη με την ακατανόητη κάθοδο αρχικά στο κατάμεστο από κόσμο κατάστρωμα του Τούρκικου παλιού κρουαζιερόπλοιου μεμονωμένων άοπλων κομάντος. Που φυσιολογικά θα γινόντουσαν αντικείμενο επιθέσεων από τους φανατικούς επιβάτες. Τι απλούστερο από την παρεμπόδιση της συνέχισης της πορείας των πλοίων και οργανωμένο ρεσάλτο των κομάντος στα καταστρώματα.

Λογικά λοιπόν το Ισραήλ την αποζήτησε την σύγκρουση. Γιατί; Mήπως η προσπάθεια της Τουρκίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, αντικαθιστώντας το ύποπτο και ακραίο Ιράν, δεν βρίσκει εντελώς αντίθετη την Ιερουσαλήμ; Κι επιχειρεί με τον τρόπο της να διευκολύνει τα σχέδια της Αγκυρας; Ανεξάρτητα βέβαια από κόστος δημοσίων σχέσεων που για το Ισραήλ, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία…

Υπήρξε όμως η επέμβαση αυτή των Ισραηλινών πειρατεία; Πως μπορεί να είναι πειρατεία μια κίνηση παρεμπόδισης διακηρυγμένου αποκλεισμού από μια χώρα τα πλοία της οποίας προειδοποιούν προηγουμένως τα επερχόμενα σκάφη για την πρόθεση ελέγχου του φορτίου τους; Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα ελέγχου των πλεούμενων που κατευθύνονται στη Γάζα. Η περιοχή δεν αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη πολιτειακή οντότητα (ούτε καν η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή δεν την βλέπει σαν τέτοια), μόλις πρόσφατα πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας (προερχόμενα από το Ιράν) αποκαλύφθηκε να έχουν τα αμπάρια τους γεμάτα όπλα κι εξ άλλου είναι διεθνώς αποδεκτό έλεγχοι να γίνονται κι εκτός χωρικών εθνικών υδάτων (λ.χ. έξω από την Σομαλία).

Από την πλευρά των ανθρωπιστών τώρα τα ερωτήματα είναι περισσότερα αλλά και σίγουρα αναπάντητα. Για ποιο λόγο έχει αποκλεισθεί η Γάζα; Διότι με την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και την διενέργεια εκεί εθνικών εκλογών η Χαμάς, που τις κέρδισε, πρώτα προχώρησε σε αιματηρές εκκαθαρίσεις των πολιτικών της αντιπάλων (Παλαιστίνιων πάντα) της Φατάχ και στη συνέχεια άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά των γειτονικών εδαφών του Ισραήλ. Ο αποκλεισμός, κι από την Αίγυπτο ακόμα, λοιπόν έγινε για να αποστερηθεί η Χαμάς της όποιας δυνατότητας να εξασφαλίζει καινούργια όπλα. Οι ανθρωπιστές αγωνιούν για τα παιδάκια της Γάζας αλλά αδιαφορούν για τις ρουκέτες που προσγειώνονταν στα κεφάλια των μικρών Ισραηλινών η για τις φαλτσέτες και τα πυροβόλα όπλα που αφαιρούσαν την ζωή οπαδών της Φατάχ.

Δεν εμποδίζεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Από την ξηρά βέβαια και αφού έχει ελεγχθεί το περιεχόμενό της. Μόνο ανεγκέφαλοι δεν θέλουν να δούν τι ακριβώς παίζεται στο ζήτημα τη Γάζας. Το ζήτημα δεν είναι η σίγουρη προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Το θέμα είναι να σπάσει (η να φαίνεται πως πάει να σπάσει) ο αποκλεισμός. Με πρωταγωνιστές βέβαια ισλαμιστές Τούρκους. Κάτω μάλιστα από την προστατευτική ομπρέλα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ποια είναι σε όλα αυτά μέσα η θέση των ελλήνων ακτιβιστών; Δεν θυμάμαι κανέναν να συγκινήθηκε τον καιρό που η Χαμάς έσφαζε οπαδούς της Φατάχ. Η όταν Σιίτες ξεκληρίζουν Σουνίτες, κι ανάποδα, στο σημερινό Ιράκ η στο Πακιστάν. Το ζήτημα εδώ είναι πάντα άσπρο – μαύρο. Κακοί Ισραηλινοί κι Αμερικάνοι. Καλοί Αραβες η γενικότερα Μουσουλμάνοι. Ακόμα και Σέρβοι, άμα τύχει να είναι αντι-αμερικανοί. Για όλα τα άλλα (λ.χ σφαγές από Αραβες στο Νταρφούρ) αδιαφορία. Εδώ όμως υπάρχει και θέμα με τους Τούρκους. Που εμφανέστατα παίζουν χοντρό παιχνίδι εντυπώσεων. (Με την εύγλωττη απουσία όσων δεν έχουν σχέση με τους ισλαμιστές του κόμματος του κ. Ερντογάν). Εκτιμώ πως και η αθώα ακόμη ανοησία πρέπει να έχει τα όριά της.