ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ «ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΝΔ»;

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ «ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΝΔ»;

 

Σε ομιλία του σε προσυνεδριακή διάσκεψη της ΝΔ ο νέος της αρχηγός είχε την τόλμη να διατυπώσει το συντομότερο ανέκδοτο. Πως δηλ. οι ιδέες του κόμματός του δικαιώθηκαν παγκοσμίως. Είτε στο κόμμα αυτό υπάρχει παράκρουση είτε έχει χαθεί πλήρως η επαφή με την πραγματικότητα. Πως είναι δυνατόν η ΝΔ να επικαλείται σαν δικαίωση των ιδεολογικών της επιλογών την κυριαρχία σε παγκόσμια κλίμακα των αντιλήψεων που αντιστρατεύονται την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία; Σύμφωνα με όσα θυμάμαι, από τα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακόμα, σύσσωμη η παραδοσιακή πτέρυγα του κόμματος με εμμονή πολέμησε τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να συμβαδίσει με τις κυρίαρχες από τότε διεθνώς αντιλήψεις.

Ο ίδιος ο σημερινός της Πρόεδρος ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση στη βάση της διαφωνίας του για την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την αποστέρηση από την κοινοπραξία της Ζήμενς με την Ιντρακόμ των εξασφαλισμένων προμηθειών του μέχρι τότε δημόσιου Οργανισμού. Πως είναι δυνατόν η πορεία της ΝΔ μακριά από τις από τότε κυρίαρχες διεθνώς αντιλήψεις και η προσκόλλησή της στον παραδοσιακό κρατικοπαρεμβατικό ελληνικό συντηρητισμό, να αποκαλείται «παγκόσμια δικαίωση των ιδεoλογικών της επιλογών»;

Η ΝΔ του Μιλτ. Εβερτ έδειξε την πόρτα της εξόδου σε όσους υποστήριζαν το σύγχρονο διεθνές φιλελεύθερο ρεύμα (με αρμόδιο εισηγητή μάλιστα τον μετέπειτα Πρόεδρο του κόμματος, Κ. Καραμανλή). Η μετέπειτα κυβέρνηση της ΝΔ (ευρωβουλευτής της οποίας υπήρξε ο σημερινός της Πρόεδρος) αποκήρυξε κάθε σχέση με όσους υποστήριζαν τον περιορισμό του κρατισμού κατηγορώντας τους για ακρότητες και ιδεολογική «αίρεση». Οι ινστρούχτορες της παράταξης ξιφούλκησαν κατά των φιλελεύθερων στελεχών ενώ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος μιλούσε για «εφαρμογή ακόμη και κομμουνιστικών πολιτικών» αν αυτό επέβαλε ο ρεαλισμός των περιστάσεων. Ο Υπουργός Εθν. Οικονομίας διακήρυσσε τότε την καταστρεπτική «ήπια προσαρμογή», δηλώνοντας με σαφήνεια πως δεν επρόκειτο «να γίνει Μάνος».

Και διαπιστώσαμε που ακριβώς ο κρατισμός της ΝΔ, κάτω από την υψηλή επίβλεψη της λεγόμενης λαικής δεξιάς, οδήγησε τον τόπο. Δυσθεώρατα κρατικά ελλείμματα, καμία περιστολή δημοσίων δαπανών, εκατοντάδες καινούργιες κρατικές μονάδες, χιλιάδες διορισμοί στο κράτος και τελικό τραγικό βούλιαγμα της ελληνικής οικονομίας. Αυτή ήταν η εφαρμογή στην πράξη των ιδεολογικών συλλήψεων του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση.

Τις αντιλήψεις αυτές δεν απεμπόλησε ο σημερινός της Πρόεδρος κερδίζοντας την μάχη της ηγεσίας. Φρόντισε αντίθετα απόλυτα να τις επιβεβαιώσει. Κατήγγειλε, ως συνήθως, τον νεοφιλελευθερισμό, υπερασπιζόμενος την ασαφή έννοια του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Που σύμφωνα με τις παραδοσιακές επιταγές της λαικής δεξιάς δεν σημαίνει τίποτα διαφορετικό από διογκωμένη κρατική παρέμβαση. Σε μια πορεία ίδια με αυτή που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή.

Ποιες ιδέες λοιπόν της ΝΔ έχουν παγκόσμια κυριαρχήσει;