ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Ο Βρετανός Υπουργός Καινοτομιών Peter Mendelson αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Τatler μια πραγματική πολιτική τραγωδία. «Παίρνει σε μιά νέα κυβέρνηση δυό χρόνια να καταλάβει πως λειτουργεί ο μηχανισμός του κράτους» είπε. «Θέλει στη συνέχεια άλλα δύο χρόνια για να πραγματοποιήσει τις όποιες αλλαγές. Και άλλα δύο στη συνέχεια ώστε να αρχίσουν να εμφανίζονται αποτελέσματα. Μέχρι τότε βέβαια έχει κατά πάσα πιθανότητα πάψει να βρίσκεται στην εξουσία». Αλλά και την εξουσία να μην έχει χάσει, μπορώ να προσθέσω εγώ, έχουν αναγκαστικά μεσολαβήσει εθνικές εκλογές και από τα πράγματα αλλάζουν, για να ικανοποιηθεί το λαικό αίσθημα, οι Υπουργοί κι ο ίδιος κύκλος ξεκινάει και πάλι από την αρχή.

Τελικά κυβερνά η γραφειοκρατία, επικρατεί η ακινησία και το αίσθημα ισχύος των δημοσίων υπηρεσιών παραμένει αλώβητο. Ο «Πρίγκηπας του Σκότους», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο γνωστός αυτός Αγγλος πολιτικός λόγω της παρασκηνιακής του ισχύος στη διάρκεια της πρωθυπουργίας Τόνυ Μπλέρ στη Βρετανία, έχει συχνά τραβήξει τα ηνία της εξουσίας. Και μάλιστα σε περιόδους που η κυβέρνηση της οποίας μέλος υπήρξε επέφερε μεγάλες αλλαγής στις δομές της Βρετανικής πολιτικής πραγματικότητας. Κι εν τούτοις περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τους εφιάλτες που βασανίζουν τους πολιτικούς που ασκούν εξουσία.

Ο αναχρονισμός των πολιτικών μας συστημάτων είναι προφανής. Σε μια εποχή που τα πάντα σχεδόν εξελίσσονται με θεαματικές ταχύτητες η πολιτική εξακολουθεί να βηματίζει με ρυθμούς χελώνας. Οι ταχύτητες των οικονομικών συναλλαγών έχουν πλέον ξεπεράσει και την πιο ασύλληπτη φαντασία. Ποσά μεγαλύτερα από τους προυπολογισμούς μεσαίου μεγέθους κρατών μετακινούνται από την μια άκρη τα γής στην άλλη με την κίνηση απλά ενός πλήκτρου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οικονομικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων παίρνονται σε λίγες μέσα ώρες κι’ εφαρμόζονται – ταρακουνώντας χρηματιστήρια και κλυδωνίζοντας τις οικονομίες δεκάδων χωρών – σχεδόν άμεσα.

Στον τομέα των επικοινωνιών και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας οι εξελίξεις αφήνουν άναυδο τον απλό πολίτη. Δεν υπάρχουν πλέον τοπικές και εξωτερικές ειδήσεις. Ότι συμβαίνει σε μια γωνιά του κόσμου επηρεάζει άμεσα τις υπόλοιπες χώρες και οικονομίες της γής. Με το Διαδίκτυο τα πάντα διακινούνται ταχύτατα από την μια άκρη της γής στην άλλη και τίποτε πλέον δεν αφορά μεμονωμένους ανθρώπους και κοινωνίες.

Ενώ όμως σχεδόν τα πάντα εξελίσσονται με ρυθμούς αστραπιαίους, στον δημόσιο χώρο δομές και λειτουργίες βρίσκονται ακόμα ριζωμένες στα πρότυπα της Βικτωριανής εποχής. Ο συνδικαλισμός, το πανεπιστήμιο, το δημόσιο σχολείο, η εκκλησία αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος, κοντά στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, κινούνται πάνω στα πρότυπα των μέσων του 19ου!! Οι νέες ανάγκες των κοινωνιών δεν μπορούν προφανώς να εξυπηρετηθούν με μέσα και πρακτικές μας άλλης εποχής. Ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα αναζητείται.