ΣΧΟΛΙΑ

                                                                 ΣΧΟΛΙΑ

 

ΓΙ' ΑΥΤO ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=729978

«Πονοκέφαλος Νο. 2» αναμένεται να προκύψει για την κυβέρνηση από το Λουξεμβούργο, μετά την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το αργότερο έως τα μέσα του 2009 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να καταδικάσει την χώρα μας για μια ρύθμιση που ισχύει στο δημόσιο και στον τραπεζικό τομέα και αφορά την συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και τραπεζικών υπαλλήλων.

Πρόκειται την ουσία για μια διάταξη που ισχύει μόνο στην Ελλάδα εδώ και περίπου 30 χρόνια και αφορά επίσημα πάνω από 40.000 γυναίκες, οι όποιες λαμβάνουν την σύνταξη του πατέρα τους εφόσον παραμένουν ανύπανδρες. Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Τη σύνταξη αυτή τη λαμβάνουν ακόμα και γυναίκες οι όποιες έχουν εισόδημα από άλλες πήγες, όπως για παράδειγμα από μισθούς ή από άλλες συντάξεις. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα γυναίκες οι όποιες εργάστηκαν στο δημόσιο τομέα για 15-20 χρόνια και κατόπιν συνταξιοδοτήθηκαν στα 40 τους χρόνια με συντάξεις από την εργασία τους από 800 έως 1.000 ευρώ. Με την προσθήκη όμως της σύνταξης του πατρός τους, αυτή την στιγμή έχουν συνολικές αποδοχές περίπου 2.000 ευρώ.

Το κόστος για το δημόσιο μόνο για τις συντάξεις αυτές είναι τεράστιο και υπερβαίνει τα 550.000.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι η μέση σύνταξη κυμαίνεται μεταξύ 1.000-1.200 ευρώ μηνιαίως.

 

186 σελιδες !!

Το 186 σελίδων φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο επαρχιωτισμού κι' οργανωμένης πολιτικής υπανάπτυξης. Δεν είναι δυνατόν ο περιπτωσιακός νόμος μιάς χώρας, που θα αλλάξει και πάλι σε ένα περίπου χρόνο, να είναι μεγαλύτερος από τον καταστατικό χάρτη μιάς ...αυτοκρατορίας. Ενα τόσο περίπλοκο και περιπτωσιακό κείμενο είναι αδύνατον να λειτουργεί σε όφελος των πολιτών. Εξυπηρετεί προφανέστατα την κρατική γραφειοκρατία που θα έχει τα μέσα να πνίξει στη δύναμη της ασάφειας τον απλό κόσμο καθώς και τους χιλιαδες ειδικούς επαγγελματίες που ήδη ψάχνουν για 'παράθυρα' διαφυγής των φοροφυγάδων. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να θεσπισθεί ένα απλό και λίγων διατάξεων φορολογικό σύστημα, δίχως εξαιρέσεις και εκατοντάδες υποπεριπτώσεις, κατανοητό σε όλους και απόλυτα χρηστικό; Δυστυχώς, είναι φανερό πως μία ακόμη ευκαιρία εξορθολογισμού χάθηκε...   

 

GRECONOMICS!

Είναι εκπληκτικά αυτά που από ορισμένους ακούγονται και γράφονται σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κρίση που χτυπά την χώρα μας. Απηχώντας βλακώδεις αριστερές απόψεις που αποφεύγουν να ακουμπήσουν την ουσία του προβλήματος - πως ζούσαμε δηλ. μεσα σε ένα όργιο παροχών με δανεικά για αρκετές δεκαετίες - επιμένουν πως το πρόβλημα δεν είναι πραγματικά μεγάλο. Και άλλες χώρες έχουν χρέη, ισχυρίζονται. Και μάλιστα μεγαλύτερα από την Ελλάδα (όπως λ.χ. οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία). Και πως δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Απλά (!), ισχυρίζονται, δανειζόμαστε με λίγο υψηλά επιτόκια. Αυτό που δεν ομολογούν είναι πως δεν είναι σίγουρο πως θα βρίσκουμε δανειστές. Γιατί το ζήτημα απλά δεν είναι ποσο χρέος έχεις αλλά αν υπάρχει δυνατότητα να το αποπληρώσεις. Οταν λ.χ. η δυνατότητά σου είναι 100 και χρωστάς ήδη 130 (η περίπτωση της Ελλάδας) δεν είσαι στην ίδια μοίρα με έναν άλλο που χρωστάει μεν 300 αλλά το εθνικό του προιόν είναι 600. Αυτό συμβαίνει στις χώρες που χρωστάνε πρισσότερα από την Ελλάδα. Προφανέστατα, αν χρωστάς συνολικά πάνω από τις παραγωγικές σου δυνατότητες είναι φανερό πως οι δανειακές σου υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται σε βαθμό να είναι πλέον απαγορευτικός ο όποιος μελλοντικός σου δανεισμός.

Τα έωλα αυτά παραπανω επιχειρήματα συνιστούν απόλυτο παραλογισμό και συνθέτουν μιά καινούργια πτυχ της οικονομικής επιστήμης, τα Greconomics!! 

 

ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Και παλαιότερα είχα σημειώσει πως τα κυβερνητικά στελέσχη ομιλούν πολύ. Πέραν του ότι αποτελεί αυτό πρόβλημα για κάθε κυβέρνηση και δυσκολεύει το έργο της συνιστά πραγματικό κίνδυνο για μιά χώρα που αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα της σημερινής Ελλάδας. Οι επαναλαμβανόμενες και εν πολλοίς   αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου - καθώς και οι προβαλλόμενες διαφωνίες - προκαλούν σύγχιση στην κοινη γνωμη αλλά και ανησυχίες στις αγορές. Τα μεγάλα spreads, οι δυσκολίες διεθνούς δανεισμού αλλά και η επικέντρωση του διεθνούς τύπου πάνω στα προβλήματα της Ελλάδας προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις πολλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Λιγότερα λόγια λοιπόν, λιγότερες συνεντεύξεις και ομιλίες αλλά και σχεδόν καθόλου 'στρατηγικές' διαρροές είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αισθητή βελτίωση της κατάστασης.

 

'ΕΚΤΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ'

H έξοδος από την κρίση δεν μπορεί προφανώς να πραγματοποιηθεί με τα ίδια υλικά που την προκάλεσαν. Τον κρατισμό δηλ. της Αριστεράς και τον πατερναλιστικό κρατικό συντηρητισμό της Δεξιάς. Μόνο επιλογές που προσεγγίζουν την οικονομία της αγοράς δυνατόν να φέρουν την λύση. Είναι ακατανόητοι λοιπόν οι ισχυρισμοί στελεχών της κυβέρνησης πως «τα μέτρα βρίσκονται εκτός ιδεολογικού πλαισίου του Πασόκ». Αν κινηθούν προφανώς εντός, θα βαθύνουν αντί να επιλύσουν την κρίση. Η ιδεολογία τους δεν προσφέρει διεξόδους. Από τα πράγματα λοιπόν είναι ολοφάνερα ξεπερασμένη.

 

ΜΥΡΙΣΑΝ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΧΥΜΗΞΑΝ

Μετά τους Σκοπιανούς και τους Νεοφιλελεύθερους οι 'διεθνείς κερδοσκόποι' τείνουν να γίνουν τα πιό μισητά πρόσωπα στην Ελλάδα. Επειδή χύμηξαν κι οδήγησαν στα ύψη τα επιτόκια με τα οποία η Ελλάδα δανείζεται. Οταν όμως η μια ελληνική κυβέρνηση ομιλεί για χρέος 6% και η άλλη αποκαλύπτει πως είναι 12% τότε προκαλούνται οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί παράγοντες να χυμήξουν. Είτε το έλλειμα είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο και παίζοντας πάνω στην βεβαιοτητα πως στο τέλος του χρόνου τα νούμερα θα είναι καλύτερα συμφέρει προοπτικά τώρα η επίθεση. Είτε πραγματικά το ελλειμα είναι τεράστιο και συμφέρει η επιθεση για να καλυφθουν οι χασούρες από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις. Και στις δυο περιπτώσεις μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Ματώσαμε με δική μας πρωτοβουλία. Και μυρίζοντας αίμα οι καρχαρίες χύμηξαν.

       

ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ

Σε ραδιοφωνικό σταθμό άκουγα ακροατή να καταφέρεται κατά του Πρωθυπουργού με το επιχείρημα πως «αφού έφερε Ανδριανόπουλο και Μάνο τώρα παίρνει αντιλαικά μέτρα». Είναι φανερό πως ο κόσμος ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα. Και, δυστυχώς, όχι μόνο ο κόσμος. Παράδειγμα η απίστευτη και εκτός τόπου και χρόνου έκρηξη Παπουτσή στη Βουλή. Πρέπει να είμαστε μοναδικοί στον κοσμο που μας πάνε στην σωτηρία με αγκομαχητα και δαγκωνιές. Πότε θα καταλάβει ο κόσμος πως τα φιλολαικά δήθεν μέχρι σήμερα μέτρα, ευημερία δηλ. και παροχές με δανεικά,  μας οδήγησαν στο χείλoς της καταστροφής; Αν άκουγαν τον Ανδριανόπουλο και και τον Μάνο ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό χάλι και στον περίπου εθνικό εξευτελισμό.