Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ

 

Εχουμε πλέον γίνει η χλεύη της Υφηλίου. Κι εδώ η ενασχόλησή μας είναι με τις ευαισθησίες του Παπουτσή και με το αν τα μέτρα (που βέβαια δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη) συμβαδίζουν με τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του Πασόκ. Είναι προφανές πως όλα αυτά μεταδίδουν το μήνυμα πως κανένας σχεδόν στη χώρα δεν έχει συνειδητοποιήσει που ακριβώς βρίσκεται η χώρα. Τι «λούκι» πραγματικά περνάει και τι μας περιμένει στη γωνία. Αυτή τη φορά, μέχρι τον Απρίλιο, μάλλον θα μας στηρίξουν. Γιατί οι Γαλλικές και οι Γερμανικές Τράπεζες είναι ανοιχτές από αγορές ελληνικών ομολόγων. Και μια ενδεχόμενη ελληνική κατάρρευση θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα κάλυψης του ενεργητικού τους. Όμως τώρα προετοιμάζονται. Ωστε σε όποια επόμενη φάση να είναι έτοιμοι. Ουσιαστικά δηλ. γύρω στον Μάιο, όταν θα ξαναβγούμε στην γύρα για καινούργια δανεικά.

Το πρόβλημα μας είναι πως δανειζόμαστε για να καλύψουμε τρέχουσες υποχρεώσεις. Τα λεφτά δηλ. πέφτουν σε μαύρη τρύπα η οποία αμέσως μετά ζητά κι’ άλλα. Η προοπτική είναι εφιαλτική. Χαρακτηριστικά, δημοσιεύματα στην Αμερική σχετικά με την διεκδίκηση της θέσης του επόμενου κυβερνήτη της Καλιφόρνιας – που αντιμετωπίζει παρόμοια με την Ελλάδα οικονομικά αδιέξοδα – το περιγράφουν σαν το χειρότερο κυβερνητικό πόστο στον κόσμο, μετά βέβαια το αντίστοιχο «των Αθηνών». Στην Βρετανία ειρωνεύονται τις δυνατότητες του πολιτικού μας συστήματος επισημαίνοντας πως στο ευρώ μας βοήθησαν να μπούμε χρηματιστηριακοί παράγοντες που ιδιωτικά περιέγραφαν την αδυναμία μας να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Και οποίοι σήμερα, όπως ο Jim O'Neill της Goldman Sachs, διεκδικούν την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ με συνείδηση πως δεν πρόκειται ποτέ πλέον να είναι κερδοφόρα!!

Η Ελλάδα μπήκε στην παγίδα του χρέους μέσω αλόγιστων παροχών και της ρουσφετολογικής διόγκωσης του δημόσιου τομέα. Η Καλιφόρνια, επίσης, έφτασε στην χρεωκοπία με την υιοθέτηση δημοψηφισμάτων μέσω των οποίων οι πολίτες επέβαλαν παροχές που η Πολιτεία δεν είχε τα οικονομικά μέσα να στηρίξει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δημοψηφίσματα. Υπάρχει όμως ο σταυρός προτίμησης. Που ερεθίζει τα χαμηλότερα ένστικτα μετατροπής της πολιτικής σε δημοπρασία πελατειακών παροχών, ουσιαστικής διαφθοράς κι εξάρτησης των πολιτικών από τον εκβιασμό οργανωμένων κρατικοδίαιτων ομάδων συμφερόντων. Όπως τα δημοψηφίσματα στην Καλιφόρνια προκάλεσαν έκρηξη δαπανών και χρεωκοπία, έτσι κι ο σταυρός προτίμησης διόγκωσε τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα κι έπνιξε κάθε οικονομική πρωτοβουλία στα γρανάζια μιάς ανίκανης γραφειοκρατίας.

Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί προφανώς να πραγματοποιηθεί με τα ίδια υλικά που την προκάλεσαν. Τον κρατισμό δηλ. της Αριστεράς και τον πατερναλιστικό κρατικό συντηρητισμό της Δεξιάς. Μόνο επιλογές που προσεγγίζουν την οικονομία της αγοράς δυνατόν να φέρουν την λύση. Είναι ακατανόητοι λοιπόν οι ισχυρισμοί στελεχών της κυβέρνησης πως «τα μέτρα βρίσκονται εκτός ιδεολογικού πλαισίου του Πασόκ». Αν κινηθούν προφανώς εντός, θα βαθύνουν την κρίση. Η ιδεολογία τους δεν προσφέρει διεξόδουςΙ

Ιnfo:

Simon Kuper, 'The Red Knights cannot restore United's innocence', The Financial Times. 7 Μαρτίου 2010

Christopher Caldwell,'Flinty truths for Californis'. The Financial Times, 7 Μαρτίου 2010.