ΣΧΟΛΙΑ

                                                                ΣΧΟΛIA

 

ΤΙ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ Η ΝΔ;

Οπως είχα έγκαιρα προειδοποιήσει, η αναγκαστική στροφή της ΝΔ δεξιότερα, η προσέγγιση της κυβέρνησης προς συντηρητικότερους ψηφοφόρους  και οι ευφυείς μετριοπαθέστερες τελευταία κινήσεις του κ. Καρατζαφέρη οδήγησαν στα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή (καλύπτει δηλ. από δεξιά ότι χάνει στα αριστερά), η ΝΔ συρρικνώνεται (έχοντας απώλειες και από τις δύο πλευρές) ενώ το ΛΑΟΣ ενισχύεται. Η ακατανόητη εμμονή του κ. Σαμαρά να στελεχώνει τα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ με πρόσωπα της Πολιτικής Ανοιξης  έχει το κόστος της. Η φυσιολογική συντηρητικότερή τους αντίληψη οδηγεί τη παράταξη στα δεξιά. Απ όπου όμως τώρα πιέζει προς το Κέντρο  κ. Καρατζαφέρης. Ακυρώνεται έτσι η αρχική ευχάριστη έκπληξη ενός συναινετικού Σαμαρά. Τελικά, αντί να απειλεί η ΝΔ το ΛΑΟΣ, είναι πιθανό να γίνει το αντίστροφο…
 

 

ΤΟ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Την επομένη ακριβώς ημέρα της ανακοίνωσης των σκληρών μέτρων κάποιας δημοσιονομικής πειθαρχίας ολόκληρη η πρόσοψη του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών καλύφθηκε από ένα πανώ με το σύνθημα 'Να Μην Περάσουν Τα Μέτρα'!! Τι μήνυμα άραγε περνάει σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, όταν το αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων Υπουργείο διατυμπανίζει σε ολόκληρη την χώρα την προτροπή να μην περάσουν τα μέτρα; Δεν έχει σημασία αν το σχετικό σύνθημα αποτελεί προιόν των συνδικαλιστών του ΚΚΕ. Αυτοί τόσα καταλαβαίνουν, αυτά κάνουν. Το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν μιά δημόσια υπηρεσία, το μεγαλύτερο κτίριο στην κεντρική Πλατεία Συντάγματος, να 'καταλαμβάνεται' από καμιά τριανταριά συνδικαλιστές και περιφερόμενους ειδικευμένους στην επαναστατική γυμναστική οπαδούς της κας Παπαρήγα; Δεν έχει πλέoν μείνει τίποτα όρθιο σ' αυτή την χώρα. Γιατί να πληρώσουμε τους νέους φόρους; Οταν δεν υπάρχει σοβαρό κράτος; Ας σοβαρευτεί αυτό που λέγεται δημόσιο και τότε θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι πολίτες. Αλλοιώς, καλύτερα ας αναθέσουν στην ΓΓ του ΚΚΕ την ευθύνη να βρεί χρήματα για μισθούς και συντάξεις...  

 

NA ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Πρωθυπουργός μίλησε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο σαν πραγματικός ηγέτης. Εδειξε την πορεία για την διάσωση του τόπου κι ανέλαβε την ευθύνη της ηγεσίας για την έξοδο από την κρίση. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές, πολιτικές διαφοροποιήσεις και προσωπικές αντιπαλότητες οφείλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα του στον δύσκολο και κρίσιμο αυτό δρόμο. Ο αγώνας σήμερα δεν είναι για κάποιο κόμμα η για κάποιον πολιτικό. Η προσπάθεια είναι για την Ελλάδα και για το μέλλον των παιδιών μας.

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Η κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών είναι πραγματικά απίστευτη. Με επιλεκτικές διαρροές σε «φιλικά» ΜΜΕ  καταστρέφουν την εικόνα της χώρας και κάνουν ζημιά στις μελλοντικές της προοπτικές. Πέρα από τον κατακλυσμό διαρροών τους τελευταίους μήνες για τα επικείμενα φορολογικά και άλλα οικονομικά μέτρα που έχουν τινάξει στον αέρα την όποια αξιοπιστία μας έχει απομείνει, κάποιοι στο Υπ. Οικονομικών επιλέγουν να διασύρουν επιχειρηματίες δίχως ορατό σκοπό και αποτέλεσμα. Σε κυριακάτικο φύλλο «αποκαλύφθηκε» πως  εφοπλιστής έχει ακίνητα και ψάχνονται οι πρόσοδοί τους. Διαβάζοντας το δημοσίευμα είναι φανερό πως δεν υπάρχει πουθενά η οποιαδήποτε παρατυπία η παρανομία όπως και οτιδήποτε μεμπτό στην επιχειρηματική συμπεριφορά του συγκεκριμένου προσώπου. Αποκαλύπτονται όμως προσωπικά δεδομένα και στοχοποιούνται άνθρωποι. Που το μοναδικό τους λάθος είναι πως εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος, τους νόμους του και την υποτιθέμενη πρόθεσή του να προσελκύσει επενδύσεις και χρήμα από το εξωτερικό. 

  

ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΤΩΝ

Η επάνοδος του μεγάλου κράτους οδηγεί τις κοινωνίες στην καταστροφή.Μετά την στεγαστική κριση του 2008 αντί να αφεθούν οι αγορές να αυτορυθμισθούν παρενέβησαν οι κυβερνησεις και με χρήματα των φορολογουμένων κάλυψαν τα τεράστια ανοίγματα των μεγάλων επενδυτικών κυρίως Τραπεζών. Τώρα αντικρύζουμε ενα καινούργιο παράδοξο φαινόμενο. Οι διασωθέντες με δημόσιο χρήμα χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στρέφονται εναντιον των κυβερνήσεων που τις διέσωσαν. Επιδιώκοντας οριακά έστω ωφέλη από τις δανειακές ανάγκες των κρατών. Ετσι, οι Τράπεζες συγκρούονται με κυβερνήσεις διακινδυνεύοντας σοβαρους πόρους τους οποίους όμως εξασφάλισαν από κρατικες χορηγείες.Ο κρατισμός λοιπόν τρώει τα σωθικά του. Αυτουπονομεύεται μέσα από την αυταρέσκεια της κυριαρχίας του. Η πορεία όμως στο αύριο είναι εξαιρετικά προβληματική.

 

                                      

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ   ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

Εχει στερέψει προφανέστατα η χώρα από φρέσκιες ιδέες. Την λύση θα δώσει ο λεγόμενος 'κρατικός καπιταλισμός', ισχυρίζονται τώρα σοβαροί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Κρατικές επενδύσεις δηλ. και στενός ελεγχος της οικονομίας από το δημόσιο. Ο,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα δηλαδή. Η διαφορά θα είναι πως θα έχουμε ...καλύτερους πολιτικούς (!). Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Αγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κρατικός καπιταλισμός καταλύει στην πράξη την οικονομία της αγοράς και βέβαια τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Που βέβαια ποτέ δεν θα επέτρεπε συγχωνεύσεις που διαμορφώνουν μονοπώλια στην αγορά. Και στηρίζει τις κατεστημένς επιχειρήσεις που επιζητούν κρατική προστασία. Το μοντέλο ανάπτυξης της μεταπολεμικής Ελλάδας, δηλαδή. Που είδαμε τελικά που μας οδήγησε. Ενα σύστημα που διαιωνίζει τις υπάρχουσες κυρίαρχες σχέσεις στην οικονομία και δεν κινδυνεύει η κατεστημένη επιχειρηματική τάξη. Μία από τα χρεωκοπημένα ίδια, δηλαδή.

 

MONEY TALKS - BULLSHIT WALKS

 Oι Αμερικανοί έχουν μια χαρακτηριστική φράση που περιγράφει με ιδιαίτερο τρόπο την ισχύ του χρήματος απέναντι σε κάθε άλλη δραστηριότητα. 'Money Talks- Bullshit Walks' (Τα χρήματα ομιλούν - οι κουράδες αποχωρούν). Η καθημερινη ζωή δεν κρύβει την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση των μεγιστάνων του χρήματος από την ελληνική 'λαική' τηλεόραση. Στις εκπομπές λόγου συνηθως στριμώγνονται βουλευτές, υπουργοί, κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη. Και μπροστά στα μάτια ενός βαρυεστημένου κοινού λογοφέρνουν, τσακώνονται και συνήθως ...ομιλούν μη ακουόμενοι!! Οταν όμως κάποιος εκρόσωπος της κυρίαρχης οικονομικής τάξης αποφασίζει να μιλήσει, το σκηνικό αλλάζει. Το κατιναριό εξαφανιζεται, οι γραφικοί 'ταραξίες'των στούντιο χάνονται από τα πλατώ ενώ η τάξη και ο καθωσπρεπισμός επικρατεί. Οι συνεντεύξεις γίνονται πραγματικές συζητήσεις. Με τάξη, ηρεμία και σοβαρότητα. Το μήνυμα είναι φανερό. Η πραγματική εξουσία δεν βρίσκεται στα χέρια των γραφικών (και ανώριμων (;) ) πολιτικών αλλά των σοβαρών και κοινωνικά πανίσχυρων διαχειριστών του χρήματος. Με την μέθοδο αυτή βέβαια ο πολίτης παίρνει τα μηνύματά του. Και ενημερώνεται, από την συγκεριμένη συζήτηση βέβαια, καλύτερα. Διότι ακούει σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και πολιτισμού ολοκληρωμένες απόψεις. Που οι πολιτικοί σχεδόν ποτέ δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν. Το ερώτημα είναι γιατί μιά τέτοια ατμόσφαιρα πολιτισμού και ουσίας δεν υπάρχει στις συζητήσεις με πολιτικούς. Η απάντηση ειναι μάλλον απλή. Οι πολιτικοί οι ίδιοι έχουν υποβιβάσει τον εαυτό τους. Κατεξευτελίζοντας τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Και αυτονόητα δεν συγκινούν πλέον τον κόσμο. Και γι αυτό φταίνε μόνο οι ίδιοι...


 

                         ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Ο δεθνής διασυρμός της χώρας είναι απίστευτος. Πολλοι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό δεν αποτολμούν να αποκαλύψουν δημόσια την εθνικότητά τους. Φοβούνται τα σχόλια πίσω από την πλάτη τους. Οσοι προσπαθούν να κάνουν δουλειές αντιμετωπίζουν αφόρητη καχυποψία. Εκείνοι που συνεργάζονται με ξένους σε ερευνητικά η ακαδημαικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ανεπανάληπτες καταστάσεις. Οι συλλογικές εργασίες υπονομεύονται ενώ η κρίση εμπιστοσυνης στα πρόσωπα των ελλήνων είναι τοσο μεγάλη που οι συνθήκες εργασίας πολλών από αυτούς είναι σχεδόν καταθλιπτικές. Πρέπει σύντομα να γίνει κάτι. Διαφορετικά η ζημιά θα είναι τεράστια και εξαιρετικά μακροχρόνια. Με ανυπολόγιστα καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον τόπο.
 

 

ΧΩΡΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες και την δολοφονία Παλαιστίνιου σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις συζητήσεις σε Δύση και Ανατολή για την αύξηση της πολυπλοκότητας των μηχανισμών ασφαλείας που οφείλουν να θεσπισθούν ώστε να είναι πάρα πολύ δύσκολη η έκδοση παράνομων η πλαστών διαβατηρίων. Οι πάντες ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη είσοδο υπόπτων στοιχείων που δυνατόν να προχωρήσουν σε εγκληματικιές η τρομοκρατικές πράξεις. Ολοι βέβαια εκτός του κράτους - οπερέτα. Που είναι βέβαια η Ελλάδα. Στην οποία περίεργοι ποαράνομοι μετανάστες εισέρχονται δίχως καθόλου έγγραφα. Και που μετά από ένα μικρό διάστημα περιορισμού σε νησιά αφήνονται ανεξέλεγκτα να κυκλοφορούν στους δρόμους και τις γειτονιές των ελληνικών πόλεων. Είναι αστείο άλλοι να ανησυχούν για την τρομοκρατία κι εμείς να δεχόμαστε δίχως τον παραμικρό έλεγχο χιλιάδες παράνομους 'πρόσφυγες' να μπαίνουν στην χώρ - με απώτερο στόχο βέβαια την μετακίνηση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι απίστευτη η ανευθυνότητα με την οποία χειριζόμαστε τα θέματα αυτά. Είναι αδιανόητο άτομα δίχως χαρτιά και αγνώστου ουσιαστικά ταυτότητας καιεθνικότητας να εισέρχονται τελικά στην χώρα.