Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

 

Εχουν πλημμυρίσει οι τηλεοπτικές συχνότητες – και όχι μόνο- από ειδικούς που πασχίζουν να μας ενημερώσουν για την διεθνή συνομωσία που έχει δήθεν στηθεί σε βάρος της Ελλάδας. Από τα spreads μέχρι και τις πιέσεις για κυρώσεις εναντίον όσων μαγείρευαν για χρόνια οικονομικά στοιχεία οι κακοί ξένοι παλεύουν να κάμψουν το φρόνημα, υποτίθεται, του σύγχρονου ελληνισμού. Τέτοιες και άλλες παρόμοιες ανοησίες εκτοξεύονται με στόχο τα αυτιά εύπιστων και ουσιαστικά συνενόχων για το σημερινό χάος ακροατών. Και το τέλμα έτσι βέβαια διαιωνίζεται και κάθαρση δεν πρόκειται να υπάρξει.


Οι «κακοί κερδοσκόποι» λοιπόν υπονομεύουν την καλοπέρασή μας, Η αλήθεια όμως είναι εξαιρετικά απλούστερη. Για χρόνια εξαπατούσαμε τους δανειστές μας δίνοντας ψευδή στοιχεία για την οικονομία μας. Κι έτσι μας δάνειζαν με χαμηλα επιτόκια παίρνοντας, εν αγνοία τους, τεράστια ρίσκα. Τωρα που η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε, μας δανείζουν με υψηλότατα επιτόκια (εξ ου και τα περίφημα μεγάλα spreads) ώστε να προστατευθούν από τις γνωστές η και τις κρυμμένες ακόμα αδυναμίες της οικονομιας μας. Και να εξισορροπήσουν κάπως και τις χασούρες τους. Κάθε αρνητική ειδηση που βγαίνει από την χώρα σκορπίζει ανησυχίες. Και μεγαλώνει, λόγω εκλαμβανόμενου αυξημένου ρίσκου, το κόστος δανεισμού. Η λεγόμενη κερδοσκοπία λοιπόν δεν είναι παρά πράξη αυτοσυντήρησης. Από εκείνους που τους ζητάμε να μας δώσουν τα χρήματά τους.


Η συζήτηση τώρα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία αποφεύγει την ουσία του θέματος. Ρόλος μιάς εξεταστικής επιτροπής είναι η διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Και τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια η Ελλάδα εξαπατούσε όχι μόνο την Ευρώπη αλλά κυρίως τους δανειστές της. Κάτω από ομαλές πολιτικο-οικονομικές συνθήκες οι κινήσεις αυτές συνιστούν ποινικά αδικήματα. Που πιθανότατα θα οδηγούσαν τους υπεύθυνους στην Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα λοιπόν οφείλει να ρίξει πλήρες φώς στο θέμα. Για να ανακτήσει σαν χώρα την αξιοπιστία της. Η διερεύνηση τώρα των χειρισμών των κυβερνήσεων από το 1981 βρίσκονται εντελώς εκτός στόχου. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν αμφισβητεί πως οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου φόρτωσαν την χώρα με χρέη στο όνομα αλόγιστων παροχών. Από χρήματα – που ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Αυτές όμως ήσαν λαθεμένες πολιτικές. Που οδήγησαν την χώρα σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα. Δεν αποτελούν όμως αδικήματα. Που τιμωρούνται από τον νόμο. Η τιμωρία για τους χειρισμούς αυτούς έρχεται μοναχά μέσα από την κάλπη. Και οι έλληνες έδειξαν με την πολιτική τους στάση να μην ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την αρνητική πορεία της οικονομίας. Κι αυτή τους η εκλογική συμπεριφορά ίσως παρέσυρε αργότερα τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε κινήσεις εξαπάτησης των ξένων δανειστών. Η συζήτηση λοιπόν για επέκταση του έργου της ενδεχόμενης εξεταστικής επιτροπή σε χειρισμούς και αποφάσεις από το 1981 δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.