ΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΚΟΥΒΕΡΝΑΝΤΑ

ΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΚΟΥΒΕΡΝΑΝΤΑ

 

Η ελληνική γεωργία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της χώρας. Το κλείσιμο δρόμων, λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών και συνόρων, μαζί και με την καθημερινή παρουσία αγροτο-συνδικαλιστών στα ειδησεογραφικά δελτία των τηλεοράσεων, επανέφερε την γεωργία στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών των ελλήνων. Παράλληλα όμως, σε πολλούς πολίτες τα μπλόκα και τα λόγια κάμποσων αγροτοπατέρων προκαλούν αγανάκτηση κι αρκετές φορές οργή. Δυσμενής συγκυρία για τους αγρότες υπήρξε το γεγονός πως οι κινητοποιήσεις τους συνέπεσαν με την κορύφωση της αγωνίας για την τύχη της ελληνικής οικονομίας.


Σε ένα χρονικό σημείο που πολύς κόσμος χάνει την δουλειά του κι ανησυχεί για το μέλλον, μία μερίδα ελλήνων δείχνει να μην κατανοεί προφανώς το πρόβλημα κι επιμένει στην δική του ιδιαίτερη πολιτική ατζέντα. Διότι τα αγροτικά μπλόκα δεν αποτελούν ουσιαστικά ένα ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός. Εφ’ όσον επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο την ίδια περίπου πάντα ημερομηνία και με παρόμοια κάθε φορά αιτήματα αποτελούν μέρος της ετήσιας πολιτικής ρουτίνας. Οι αγρότες έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά σε δημόσιους υπάλληλους. Εχουν στάνταρ απολαβές, επί τη βάσει δηλώσεων παραγωγής προιόντων που ουδείς στην πραγματικότητα ελέγχει και κάθε Ιανουάριο κλείνουν τους δρόμους εξασφαλίζοντας κάποιες παραπάνω παροχές. Ενα είδος 13ου μισθού περίπου.


Το ζήτημα είναι πως στο διαρθρωτικά ελαττωματικό μας κράτος η κάθε κοινωνική ομάδα δασκαλεύεται να επιβιώνει σε βάρος των υπολοίπων. Με όχημα ένα κράτος σε παράλυση που αντί να διοικεί και ελέγχει έχει μετατραπεί σε Καλό Σαμαρείτη που μοιράζει παροχές ανεξάρτητα από ανάγκες και πραγματικά προβλήματα. Οι αγρότες λ.χ. παραπονούνται επειδή τα προιόντα τους φθάνουν στις αγορές τέσσαρες φορές ακριβότερα από όσο τα πωλούν οι ίδιοι στους εμπόρους. Οι αγρότες όμως δεν φορολογούνται. Και με βάση αυτή την αδιανόητη και άδικη για τους υπόλοιπους έλληνες τακτική υπογράφουν προς τους εμπόρους αποδείξεις πώλησης κοντά στο ύψος της τιμής με την οποία το προιόν τους φθάνει στις αγορές!! Εξαπατάται έτσι το καταναλωτικό κοινό, διευκολύνεται η φοροδιαφυγή των εμπόρων και οι αγρότες, δίχως να πληρώνουν φόρους οι ίδιοι (δίχως δηλ. να μετέχουν στα κοινά βάρη) επιδοτούνται από το κράτος γκουβερνάντα κι εξασφαλίζουν και συντάξεις δίχως την πληρωμή εισφορών.
 

Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να ζεί σε βάρος όλων των υπολοίπων, δίχως λογική αλλά και χωρίς καμία αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας. Καταλήγουμε έτσι να έχουμε τρακτέρ με φορητές τηλεοράσεις και GPS και «μαχόμενους» αγρότες που παρκάρουν τα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους και να περνούν μετά από λίγες εβδομάδες – όταν δηλ. λήξουν οι κινητοποιήσεις - για να τα μαζέψουν. Στο ενδιάμεσο διάστημα, φροντίζει το κράτος - οπερέτα για τα περιουσιακά τους στοιχεία και για την δική τους ασφάλεια. Η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι ποινικό αδίκημα. Εν τούτοις στην Ελλάδα η αστυνομία κλείνει δεκάδες δρόμους κι απομονώνει το κέντρο των πόλεων στην αναγγελία και μόνο της πορείας μερικών δεκάδων ανθρώπων από ορισμένες οδούς. Ετσι και τώρα στις εθνικές οδούς. Ενώ δεν υπάρχουν εκεί διαμαρτυρόμενοι αγρότες, παρά μόνο μερικά σκόρπια παρκαρισμένα τρακτέρ, η κυκλοφορία εμποδίζεται από τους κώνους που έχει βάλει η αστυνομία παρεμποδίζοντας και διαστρέφοντας την κυκλοφορία.
 

Την ίδια ώρα μερικές χιλιάδες άνθρωποι καταστρέφονται. Από διάφορα επαγγέλματα και για διαφορετικές αιτίες. Ολοι όμως αυτοί θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν νέους φόρους. Με μεγάλες καινούργιες επιβαρύνσεις. Ωστε το κράτος γκουβερνάντα να μπορεί ακόμη να προσφέρει παροχές σε όσους προστατεύει, αλλά και να μην τηρεί το ίδιο τους νόμους. Θα επιβαρυνθούν δηλ. και πάλι αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα για να συνεχίσουν να εισπράττουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί που δεν φορολογούνται κι αυτοί που, με την ανοχή των αρχών, κλείνουν τους δρόμους εξωθώντας πολλούς άλλους στην οικονομική καταστροφή.


Αραγε έκανε το κράτος γκουβερνάντα κανένα έλεγχο στους εκατοντάδες κατόχους ομολόγων της Lehman Brothers στην περιοχή της Λάρισας; Να δούμε αν αυτοί φορολογούνται κι αν πιθανώς εμφανίζονται να πεινάνε και να βρίσκονται κάτω από «το όριο της φτώχειας»;