ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

 

Είναι κάποια πράγματα που δεν τα καταλαβαίνω. Εξανίστανται κυβερνητικοί παράγοντες με το γεγονός πως πολύ λίγοι έλληνες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα υψηλότερο από 50.000 ευρώ. Δεν χωράει αμφιβολία πως οι περισσότεροι ψεύδονται. Και κρύβουν τα εισοδήματά τους. Αυτό όμως που είναι εκπληκτικότερο είναι η παντελής σιωπή που συνοδεύει τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ελλήνων που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο!! Που, αν αληθεύει, θα πρόκειται περί ιατρικού θαύματος. Τόσοι πολλοί δηλ. να ζούν δίχως χρήματα και ουσιαστικά χωρίς φαγητό.

Γι’ αυτούς όμως δεν δείχνει να ενοχλείται κανένας. Προφανώς γιατί ανήκουν σε μια κοινωνική κατηγορία ταμπού. Σε αυτή των υποτιθέμενων χαμηλών εισοδημάτων. Των οποίων στην Ελλάδα ουδείς διανοείται να ελέγξει την ειλικρίνεια. Η αντίληψη που επικρατεί στην χώρα είναι πως είναι είναι πολύ καλύτερο να ζημιώνουν οι εύποροι παρά να πάψουν να κοροιδεύουν η και να κλέβουν οι θεωρητικά μη έχοντες. Διότι έτσι δεν κλυδωνίζεται η κοινωνική συνοχή ούτε και ανατρέπονται νοοτροπίες και αντιλήψεις ολόκληρων δεκαετιών.

Ουδείς τόλμησε, για παράδειγμα, να ελέγξει τις εκατοντάδες των κατοίκων της περιοχής της Λάρισας που άξαφνα, αν και οι περισσότεροι φτωχοί αγρότες η ταπεινοί - χαμηλών υποτίθεται εισοδημάτων - επαγγελματίες, βρέθηκαν με ομόλογα της Lehman Bothers (!) στα χέρια όταν η περίφημη αυτή αμερικανική επενδυτική τράπεζα κατέρρευσε. Που βρέθηκαν τέτοιες περιουσίες στα χέρια ανθρώπων που βρίσκονται – πολλοί απ’ αυτούς, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους πάντα - κάτω η και κοντά στο όριο της φτώχειας;
Το πιο εξωφρενικό μάλιστα είναι πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους έκδηλα ψευδόμενους συμπολίτες μας θα εισπράξουν και επίδομα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Που θα το καταβάλλουν εκείνοι που πραγματικά δουλεύουν στο φώς, δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, δεν κλέγονται στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα κι έχουν την ατυχία να έχουν γή η ακίνητα.

Είναι παράδοξο στην Ελλάδα να κρίνουμε την οικονομική κατάσταση του καθενός από τα εισοδήματα κι όχι από την περιουσία του, Ανεξάρτητα από τους μισθούς, τις εισπράξεις και τις όποιες άλλες του προσόδους η πραγματική κατάσταση του οποιουδήποτε δεν μπορεί με ακρίβεια να εκτιμηθεί αν δεν ληφθούν υπ όψιν όλα του τα περιουσιακά στοιχεία. Σε άλλη θέση είναι ένας μισθωτός που ζεί αποκλειστικά και μόνο με την μηνιαία του αμοιβή, Κι άλλο ένας συνάδελφός του με ακίνητα, καταθέσεις, που παραχωρεί για εκμετάλλευση εκτάσεις γής, η που σπεκουλάρει σε χρηματιστήρια. Όταν όλα αυτά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν το ψεύδος και η απάτη κυριαρχούν ενώ τιμωρούνται ουσιαστικά οι έντιμοι και οι ειλικρινείς. Και υποφέρουν ουσιαστικά οι πραγματικά ασθενέστεροι.

Ποιος λοιπόν μπορεί να καταδικάσει όσους φοροδιαφεύγουν, όταν μπορούν, σαν αντίδραση απέναντι στους απατεώνες;