ΔΕΞΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ Η ΚΕΝΤΡΩΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;

ΔΕΞΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ Η ΚΕΝΤΡΩΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;

 

Η θολούρα που χαρακτηρίζει τους πολιτικούς προσανατολισμούς της ΝΔ δεν διαλύθηκε. Τι σημαίνει ακριβώς στην ΝΔ φιλελεύθερος και τι λαικός δεξιός; Ακούγονται απίστευτες ασυναρτησίες. Ντρέπομαι που εκστομίζονται τέτοιες κουβέντες από ανθρώπους που τέχουν πολιτικούς ρόλους και επιδιώκουν να κυβερνήσουν την χώρα. Ακούω για «επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες» του δεξιού χώρου, όταν οι θέσεις των συγκεκριμένων διαφέρουν από τις απόψεις της κας Παπαρήγα λ.χ. μοναχά ουσιαστικά στα ζητήματα της βασιλείας, της δικτατορίας και του εμφύλιου. Κάποιοι θυμούνται το δάκρυ του εθνάρχη, τον οποίο όμως κάποτε περιφρονούσαν και αντιστρατεύονταν. Αλλοι πάλι περνιούνται για φιλελεύθεροι αλλά δέχθηκαν την επιβολή φόρων, την δημιουργία νεων κρατικών φορέων, χρύσωσαν εργαζόμενους σε χρεοκοπημένες κρατικές εταιρίες και υποστηρίζουν το αίσχος των stageres. Απόλυτη πολιτική ασάφεια δηλ. και δεν μιλάω βέβαια για τα σχετικά με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Που είναι φανερό πως κανένας δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Ούτε και τις ριζικές ανατροπές για την κοινωνία που πρεσβεύει.

Με το Πασόκ να στρέφεται, λόγω οικονομικών εξελίξεων και μέτρων αντιδημοτικών, από ανάγκη προς τα δεξιά και με την ΝΔ, αν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς, να επιχειρεί να απορροφήσει τον κ. Καρατζαφέρη, είναι προφανές πως υπάρχει χώρος για ένα σοβαρό φιλελεύθερο κόμμα που λείπει από την Ελλάδα. Και που θα μπεί σφήνα ανάμεσά τους. Και που με τον νέο εκλογικό νόμο θα είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβερνήσεων στο μέλλον. Συμμαχώντας είτε με την μία είτε με την άλλη πλευρά. Από μόνη της η ΝΔ, μετά από μια τέτοια παλαιοδεξιά στροφή, δεν θα μπορέσει ποτέ ίσως να επαναδιεκδικήσει την εξουσία . Αυτό θα σημάνει ουσιαστική κι οριστική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Για πρώτη πραγματικά φορά θα έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα μακριά από τα σχήματα της μεταπολίτευσης.

Αν, αντίθετα, αρχηγός εκλεγεί η κα Μπακογιάννη τότε η ΝΔ θα περιχαρακώσει τον κεντροδεξιό χώρο και το Πασόκ θα δυσκολευθεί, μετά τις απώλειες προς τα αριστερά, νε έχει κέρδη προς τα δεξιά του. Με άλλα λόγια, συμφέρει ουσιαστικά το Πασόκ μιά ΝΔ δεξιότερη. Διότι κινούμενο κι αυτό προς τα δεξιά θα αναπληρώνει τις όποιες απώλειες θα έχει προς τα αριστερά. Αν η ΝΔ όμως κρατηθεί στο κέντρο, τότε η οικονομική συγκυρία την βοηθά να διεκδικήσει γρήγορα την εξουσία.Το πολιτικό της στίγμα βέβαια θα εξακολουθήσει να είναι θολό. Κάτι όμως που μπορεί ενδεχόμενα να αντιμετωπισθεί με αναγνώριση των πολιτικών τάσεων. Θα έχει όμως την δυνατότητα να οδηγηθεί περίπου αυτοδύναμα στην εξουσία.