ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

Από πόσα χρόνια (δεκαετίες ίσως) ομιλώ και γράφω για την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η ΝΔ ουσιαστικά με πέταξε έξω από τις γραμμές της για τις απόψεις μου αυτές. Το Πασόκ, στη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας μου μαζί του, συνταράχθηκε από την εμμονή μου σε τέτοιες πολιτικές. Και τώρα βρισκομαστε μπροστά στην ωμή πραγματικότητα. Η χώρα πάει για επίσημη πτώχευση αν δεν 'κοντύνει' τις δημόσιες δαπάνες. Οι Βρυξέλλες επίσημα πλέον μας απειλούν, αν δεν συμμορφωθούμε. Αν όλα αυτά είχαν γίνει από την εποχή που εγώ τα έλεγα, τώρα τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα και οι έλληνες δεν θα υπήρχε ανάγκη να στριμωχθούν και να υποφέρουν. Εγραψα προ ημερών πως 'το πάρτυ τελείωσε'. Εννοώντας βέβαια την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας μέσω δανεικών. Δυστυχώς, τώρα πλέον μας παρουσιάζεται ο λογαριασμός. Οσοι για χρόνια, από όλους τους πολιτικούς χώρους, λοιδορούσαν τον φιλελευθερισμό καλό θα είναι τώρα να καταπιούν την γλώσσα τους και να προτείνουν, αν υπάρχουν, ρεαλιστικές 'φιλολαικότερες' λύσεις.

Επι τη ευκαιρία: Δεν υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων όλων σχεδόν των κορυφαίων τους στελεχών, που να μην κατακεραυνώνει τον νεοφιλελευθερισμό. Δεν υπaρχει όμως παράταξη και πολιτικός που να δηλώνουν νεοφιλελεύθεροι. Με την εξαίρεση μάλλον την δική μου. Εμένα λοιπόν βλέπουν σαν αντίπαλο και φοβούνται όλοι αυτοί; Ακατανόητα πράγματα! Οσον αφορά την ΝΔ με προβλημάτισε σε ομιλία υποψήφιου αρχηγού η εμμονή στον κοινωνικο φιλελευθερισμό και στην καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού σαν της πολιτικής που φροντίζει δήθεν το μεγάλο κεφάλαιο. Το ερώτημα όμως είναι, τι ακριβώς ήταν η ΝΔ μέχρι σήμερα; Μήπως ήταν νεοφιλελεύθερη; Μα τον ΝΦ τον έχει αποκηρύξει από εποχής Μ. Εβερτ ακόμη. Με απόφαση του Συνεδρίου της. Και το μεγάλο κράτος υπήρξε ο βασικός μοχλός της πολιτικής της. Η ΝΔ υπήρξε κοινωνικά φιλελεύθερη. Και είδαμε με τι επιτυχία (!) κυβέρνησε την χώρα. Το νέο προφίλ λοιπόν που κάποιοι υπόσχονται δεν είναι παρά λίγο από τα ίδια...

Στην πολιτική όλα επιτρέπονται. Εκτος από την άγνοια και την εκστόμιση ανακριβειών από ηγετικά πολιτικά στελέχη. Ελέχθη στο Συνέδριο της ΝΔ πως ο Ομπάμα κέρδισε την Χίλαρυ στην Αμερική γιατί στράφηκε στην συσπείρωση της κομματικής βάσης των Δημοκρατικών. Στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο! Σε καμία Πολιτεία, όπου οι Δημοκρατιοί είχαν πλειοψηφία κερδίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους σε γενικές εκλογές, ο Ομπάμα δεν ήρθε πρώτος. Παντού, στις σκληρές λεγομενες 'δημοκρατικές' πολιτείες, η Χίλαρυ κυριάρχησε. Ο Ομπάμα κέρδισε ακριβώς τις Πολιτείες εκείνες που οι Δημοκρατικοί ήσαν μειοψηφία. Και κέρδιζαν παραδοσιακά οι Ρεπουμπλικάνοι. Δημιουργώνας βέβαια το ρεύμα της τελικής νίκης.