ΣΧΟΛΙΑ

 

 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Είναι αστεία τα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθούν κάποιοι να ανακαλύψουν υπεύθυνους της εκλογικής συντριβής της ΝΔ. Η άποψη πως υπεύθυνοι υπήρξαν οι άνθρωποι που εισηγήθηκσν πρόωρες εκλογές είναι εξωφρενική. Περαν του ότι η εισήγηση δεν ήταν λαθεμένη, λχ. ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σύντομα διαλυθεί προσθέτοντας άλλο ένα 4% περίπου στην δύναμη του Πασόκ, ο Πρωθυπουργός δεν ήταν μειωμένου καταλογισμού βρέφος μη δυνάμενο να αποφασίσει για τις κινήσεις του! Ο ίδιος μόνος του φαντάζομαι αξιολογούσε την εκάστοτε κατάσταση και έπαιρνε τις παοφάσεις. Ο κ. Σουφλιάς η ο κ. Λούλης δεν έπαιρναν τις τελικές αποφάσεις. Ο Πρωθυπουργός τις έπαιρνε. Και είναι τουλάχιστομν κωμικό το επιχείρημα κάποιων πως η ΝΔ είχε χάσει το ιδεολογικό της στίγμα. Πότε ακριβώς το είχε, για να το χάσει τελευταία; Ποιό ήταν ακριβώς το ιδεολογικό προφίλ του κ. Καραμανλή, με βάση το οποίο και τον εξέλεξαν το 1997 αρχηγό της ΝΔ;

 

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ


Παραξενεύομαι που επιμένουν κάποιοι να χαρακτηρίζουν την παλαιοδεξιά κρατικοπαρεμβατική πολιτική της κυβέρνησης σαν νεοφιλελεύθερη.  Εκτός πιά κι’ αν ότι δεν μας αρέσει η αποτυγχάνει είναι για κάποιους νεοφιλελεύθερο. Αυτό όμως θυμίζει έντονα τον παλαιομοδίτικο μυωπικό αντι-κομμουνισμό. Ο,τι  δηλ. μη αρεστό στη δεξιά, κομμουνιστικό. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να είναι μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη όταν επί των ημερών της ιδρύθηκαν 695 περίπου  καινούργιοι κρατικοί φορείς, αυξήθηκε η γραφειοκρατία, κάθε λίγο και λιγάκι έμπαιναν νέοι φόροι  ενώ το δημόσιο χρέος τράβηξε εντυπωσιακά την ανηφόρα. Αν πάλι ο χαρακτηρισμός του νεοφιλελευθερισμού οφείλεται σε κάποιες διστακτικές κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση (κάποιες, ετεροχρονισμένες βέβαια,  αποκρατικοποιήσεις και μικρές περικοπές στην φορολογία των επιχειρήσεων) εξ’ ίσου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και σοσιαλιστική με την αύξηση του ΕΚΑΣ, τις παροχές στους αγρότες, την αύξηση του δανεισμού  και την διόγκωση του δημόσιου τομέα.

 

 'Γερμανική «νάρκη» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά'

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η κοινή λογική. Παραγγέλθηκαν υποβρύχια στην Γερμανική εταιρία, που στην συνέχεια αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με δέσμευση κάποια από αυτά να κατασκευασθούν στην Ελλάδα. Και δόθηκαν, κακώς - και δεν ζητήθηκαν ποτέ ευθύνες, και μεγάλες προκαταβολές. Οι Γερμανοί απέτυχαν στην κατασκευή αυτή. Το ένα υποβρύχιο που τελικά κατασκεύασαν γέρνει (!) και αργεί να αναδυθέι. Λογικότατα το Υπ. Αμύνης  αρνείται να το παραλάβει. Κι' αντί ο πελάτης, δηλ. το ελληνικό κράτος, να καταγγείλει την σύμβαση και να ζητήσει αποζημιώσεις ...εκβιάζεται από τους Γερμανούς!! Που απαιτούν τα υπόλοιπα χρήματα, δίχως να έχουν κάνει έργο, και κλείνουν το Ναυπηγείο. Ετσι, ανέξοδα, και διχως το παραμικρό κόστος. Και τα χρήματα που πλήρωσε η Ελλάδα; Και το ελλαττωματικό προιόν; Που πιθανότατα, αν ευρέως κοινοποιηθεί, αμαυρώνει το επιχειρηματικό κύρος της Γερμανικής εταιρίας διεθνώς; Αντ' αυτών, το επίμαχο ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι. Και οι Γερμανοί κάνουν παιχνίδι!! Ενώ όλοι εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε φόρους...


ΤΙ ΓΙΝΕΤAΙ ΜΕ ΤΗΝ SIEMENS;

Γιατί ξεχάστηκε η Siemens; Ούτε μία αναφορά στο ονοματάκι της εταιρίας που έχει εμφανώς παραδεχθεί πως έχει χρηματίσει πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Κανένας δεν την φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο. Ούτε τους ντόπιους συνεργάτες της. Που σχημάτισαν κολοσσιαίες περιουσίες απομυζώντας ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις και το κεντρικό ελληνικό κράτος. Γιατί ουδείς σκέφτεται και δεν προτείνει το προφανές; Που εφαρμόσθηκε ακόμη και στην Νιγηρία. Καμία δημόσια δουλειά δεν θα έπρεπε να παίρνει η εταιρία αυτή στην Ελλάδα, αν δεν αποκαλύψει τα ονόματα των ενόχων. Για να μάθουμε ποιοί έκλεψαν τα χρήματά μας.

Γιατί όμως όλοι σιωπούν; Και, τελικά, γιατί να πληρώνουμε φόρους;

 

   ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ Η ΚΑΙ ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ;

Μοναχά στην Ελλάδα κυριαρχεί η αντίληψη πως πάντα τα σπασμένα θα πρέπει να τα πληρώσουν οι 'έχοντες' ανεξάρτητα αν μετείχαν στο πλιάτσικο του δημόσιου τομέα η όχι. Το κράτος για δεκαετίες δανείζεται. Για να κάνει παροχές και να εξαγοράσει ψήφους. Και καλούνται μόνιμα εκείνοι που δεν μετέχουν στο φαγοπότι και που δεν απολαμβάνουν καμία παροχή να πληρώσουν τα σπασμένα. Σε άλλες χώρες πληρώνουν πραγματικά οι έχοντες. Αλλά στον δημόσιο τομέα δεν γίνεται πάρτυ. Ολοι απολαμβάνουν κάτι από το λεγόμενο δημόσιο. Σε επίπεδο υπηρεσιών τουλάχιστον. Γι' αυτό και είναι εκεί μικρή η φοροδιαφυγή. Κι όχι επειδή τα συστήματα είναι διαφορετικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. Εκείνοι που πληρώνουν φόρους. Κι' εκείνοι που εξασφαλίιουν σοβαρές προσόδους απ΄αυτούς. Οι πρώτοι προσπαθούν να τους αποφύγουν. Οι δεύτεροι φωνάζουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν οι πολίτες δεν πεισθούν πως οι φόροι τους πιάνουν τόπο και πως κάτι κερδίζουν κι αυτοί, η φοροδιαφυγή δύσκολα θα καταπολεμηθεί.