ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

                                ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

H σάλπιγγα της επιστροφής στο παρελθόν έχει πλέον ηχήσει. Το ζήτημα είναι πόσοι θα την ακούσουν. Και πόσοι απ’ αυτούς θα αποφασίσουν να την ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση είναι προφανές πως έχει σηκώσει τα χέρια. Δεν έχει καταλάβει ούτε γιατί μπήκαμε στην κρίση ούτε και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να βγούμε απ αυτήν. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε κάποιες κατευθύνσεις. Ουδείς όμως δείχνει να έχει το θάρρος να ακολουθήσει έστω και κάποιες απ’ αυτές. Γιατί συνεπάγονται αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Και η κυβέρνηση φαίνεται να μην εκτιμά πως η ώρα είναι κατάλληλη για παρόμοιες «περιπέτειες».


Η αντιπολίτευση από την άλλη μεριά πιστεύει στα καλά και τα κακά ελλείμματα. Κακά είναι αυτά που συντηρούν κομματικούς στρατούς, σπατάλες κι αδικίες. Ενώ καλά είναι εκείνα που δημιουργούν δημόσιες επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές δυνατότητες. Το γενικό κακό πως και τα δύο είναι ελλείμματα. Κι έτσι τα βλέπουν οι αγορές. Από τις οποίες θα χρειασθεί και πάλι να δανεισθούμε. Η δε λογική εξειδίκευσής τους δεν είναι καινούργια. Αυτά ακούγαμε και κατά το παρελθόν. Δαπάνες για ανάπτυξη. Το μόνο όμως που είχαν αυτά σαν αποτέλεσμα ήταν ελλείμματα, εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό, οικονομική στασιμότητα. Γιατί και πως θα αλλάξουν τώρα τα πράγματα;


To κλίμα των «καλών» ελλειμμάτων οφείλεται στις πολιτικές Ομπάμα στις ΗΠΑ. Που από πουθενά δεν προκύπτει πως έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Αλλά ο Ομπάμα δεν θα κληθεί να δανεισθεί για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα και εξοπλισμούς για τα νοσοκομεία και έξοδα λειτουργίας κρατικών επιχειρήσεων, σχολείων και πανεπιστημίων.


Με δάνεια δίχως αντίκρισμα ξέσπασε η κρίση. Με την ίδια πολιτική θα την αντιμετωπίσουμε;

                                               ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΝΕΙΣ;

Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω. Η Δικαιοσύνη απέδωσε στην κοινωνία πίσω λευκούς όσους είχε παραπέμψει η κυβέρνηση για πιθανή συνεργία στην απίστευτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Και πανηγυρίζουν δικηγόροι και πολιτικοί εκτιμητές. Διότι υπάρχει σεβασμός ατομικών δικαιωμάτων και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αλλά τους υπόλοιπους απλούς πολίτες, που ανησυχούν για την ασφάλειά τους και για την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, τους βασανίζει ένα ερώτημα. Τελικά πως δραπέτευσαν, αφού πάντες οι υπευθυνοι είναι ουσιαστικά ανεύθυνοι για την απόδραση αυτή;

Μήπως τυχόν είναι ακόμη στη φυλακή δίχως κανείς να το έχει καταλάβει; O πιλότος τους πήρε στο ελικόπτερο δίχως προφανέστατα να έχει ελέγξει τις αποσκευές τους. Σταμάτησε και πήρε επιβάτες από περιοχή που κανείς δεν ελέγχει. Αλλά προφανώς καμία ευθύνη δεν φέρει. Ο φύλακας που τους ανέβασε στην ταράτσα 'διέκρινε' οπλισμένους επιβάτες και ...κρύφτηκε. Ούτε αυτός όμως φέρει την παραμικρή ευθύνη. Οι εξωτερικοί φρουροί δεν πυροβολούν διότι φοβούνται πτώση του ελικοπτέρου σε κατοικημένη περιοχή. Ουδείς όμως τους έχει εκπαιδεύσει σε κάποια σχέδια αντιμετώπισης παρόμοιων αποδράσεων. Τυπικά όμως φέρουν όπλα με εντολή να τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση αποδράσεων. Κανένας όμως και πάλι δεν φέρει ευθύνη.

Τελικά πως αποκτά κάποιος ευθύνες στην Ελλάδα; Eκτός αν όλα γίνονται εντελώς τυχαία. Ετυχε το ελικόπτερο να πετάξει. Ετυχε οι δύο κρατούμενοι να βρεθούν για περίπατο στην ταράτσα. Συμπτωματικά εκεί κοντά ξεφύτρωσε μιά αυτοσχέδια ανεμόσκαλα και το ελικόπτερο έκανε μιά εντελώς συμπτωματική στάση. Οι συμπτώσεις λοιπόν κυριαρχούν στην δημόσια ζωή της χώρας.

 

                                             Η ΝΕΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ

Η γελοιότητα της νέας δραπέτευσης Παλαιοκώστα ταιριάζει μοναχά σε τεύχη του Μικρού Ηρωα. Κι όχι βέναια σε Χολλυγουντιανό σενάριο που λόγω αφέλειας και φαιδρότητας ούτε καν θα είχε διαβασθεί. Οι σε απομόνωση ευρισκόμενοι - υποτίθεται - κρατούμενοι έχουν αυτοσχέδια κατσαβίδια, ανεμόσκαλες, κόβουν βόλτες σε ταράτσες με συνοδεία φρουρών που φοβούνται επιβάτες ελικοπτέρου με μαχαίρια και το βάζουν στα πόδια. Την ίδια ώρα ελικόπτερα πειρατικά αρπάζονται με την απειλή ...χειροβομβίδας (!) λες και ο συνεργός των δραπετών είναι μουζαχεντίν μουσουλμάνος έτοιμος να αυτοκτονήσει για ...τον Παλαιοκώστα!!

Το όλο πλέγμα των γεγονότων θυμίζει οπερέτα της παρακμιακής εποχής. Και όλα φαντάζουν περισσότερο αστεία όταν οι Υπουργοί κάνουν δηλώσεις με ύφος περισπούδαστο και εκφράσεις βαριές και ...μεστές περιεχομένου. Από την έκπληξη, για τον τρόπο έλλειψης διοίκησης της χώρας, περάσαμε προ καιρού στο δράμα. Και τώρα πλέον έχουμε εγκατασταθεί στην κωμωδία. Είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τον τόπο...