Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΕΚΛΕΓΕΙ ΟΜΠΑΜΑ;

Η σημασία της οικονομίας στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις είναι καταλυτική. Κι’ αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους κατηγορούν του φιλελεύθερους για υπερβολική έμφαση σε οικονομικές θεωρίες και αντιλήψεις. Μια νίκη Ομπάμα στις αμερικανικές εκλογές θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση. Μια τελική νίκη ΜακΚέην ήταν πιθανότερη πριν ξεσπάσει η ύφεση. Για λόγους γεωγραφικούς (κυριαρχία Ρεπουμπλικάνων στον Νότο και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες) και πολιτικής παράδοσης (ποτέ οι Δημοκρατικοί – μετά τον Τζών Κέννεντυ - δεν έχουν εκλέξει Πρόεδρο προερχόμενο από τον Βορρά της χώρας και ο Ομπάμα έχασε από την Χίλαρυ σε όσες Πολιτείες – κυρίως στον Βορρά – κυριαρχούν παραδοσιακά οι Δημοκρατικοί).

 

Για την υφήλιο το όποιο αποτέλεσμα δεν θα επιφέρει σημαντικές άμεσες εξελίξεις. Υπάρχει ομοιογένεια των ανθρώπων που στελεχώνουν τους υποψηφίους. Προέρχονται όλοι από τις ίδιες περίπου Σχολές Σκέψης. Η ρητορική Μακ Κέην εναντίον της Ρωσίας και των ακραίων μουσουλμάνων θα είναι αιχμηρότερη. Οι πολιτικές όμως και των δύο δεν θα διαφέρουν ουσιαστικά. Και ο Ρόμπερτ Κέηγκαν (σύμβουλος Μακ Κέην) και ο Αντονυ Λέηκ (Ομπάμα) μοιράζονται παρόμοιες καχυποψίες απέναντι στο Κρεμλίνο και θεωρούν σοβαρότατη απειλή το ακραίο Ισλάμ. Αμεση αποχώρηση από το Ιράκ δεν θα υπάρξει. Στόχος και των δύο θα είναι ο σταδιακός απεγκλωβισμός. Μια Προεδρία Ομπάμα θα επιχειρήσει, στην αρχή τουλάχιστον, κάποιες περιορισμένου βεληνεκούς κινήσεις καλής θέλησης προς την Μόσχα, την Τεχεράνη και σημαντικές ευρωπαικές πρωτεύουσες. Μπορεί το Ιράκ πιθανότατα να σπάσει σε τρία κράτη. Θα ενταθεί η αμερικανική παρουσία και δράση στο Αφγανιστάν. Η Αμερική μεσο-μακροπρόθεσμα θα εμπλακεί περισσότερο σε διεθνή θερμά κέντρα και γεγονότα. Γιατί παραδοσιακά οι Δημοκρατικοί είναι περισσότερο πολιτικά ακτιβιστές στο εξωτερικό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πάντοτε περισσότερο εσωστρεφείς. Και η κυβέρνηση Μπούς στην αρχή, πριν δηλ. από την 11η Σεπτεμβρίου, προωθούσε την απόσυρσή της από Βαλκάνια και άλλες εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη. Μια κυβέρνηση ΜακΚέην θα επανερχόταν σταδιακά στο Ρεπουμπλικανικό δόγμα του «πρώτα η Αμερική» και σε κάποιας μορφής απομονωτισμό. Και η στάση της απέναντι σε χώρες που συνεργάζονται με κηρυγμένους αντιπάλους θα είναι σφόδρα αρνητική. Ευρώπη και Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω καλών σχέσεων με την Μόσχα.

Καίριο ζήτημα όμως για τον οποιονδήποτε εκλεγεί θα είναι η οικονομία. Για δυό χρόνια θα παλεύει να βρεί τα χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του πακέτου Πόλσον. Που και οι δύο ενέκριναν, λόγω και των συνεισφορών των επενδυτικών Τραπεζών στην προεκλογική τους καμπάνια. Και να αποτυπώσει κάποιο νέο οικονομικό πρότυπο.

Αν νικήσει ο Ομπάμα, θα τον έχει εκλέξει η ύφεση.