ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΟΧΕΣ

Ο κλόουν με τα κατάλευκα μαλλιά και τις δύο μαύρες κοτσίδες στην κορυφή δεν ήταν καθόλου αστείος. Γιατί τα γέρικα χέρια του είχαν, λίγα χρόνια προτύτερα, βουτηχθεί στο αίμα αθώων γυναικοπαίδων. Η γελοία φυισογνωμία του σήμερα κρύβει τον πραγματικά διαβολικό ηγέτη του χτές. Το ιδιαίτερα περίεργο είναι πως ο Κάραζιτς, γιατί βέβαια αυτός αποτελεί το αντικείμενο του σχολίου, είναι ψυχίατρος. Κι’ ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί για την τύχη των ανυποψίαστων ανθρώπων που κατέφυγαν κατά καιρούς στα ιατρικά του φώτα.

Θυμάμαι σχόλιο που κυκλοφορούσε στα χρόνια της κυριαρχίας του στα Βοσνιο-Σερβικά εδάφη. Ο ακραίος εθνικιστής Ρώσος πολιτικός Ζιρινόφσκι είχε αποφασίσει να αρχίσει έλεγαν ψυχοθεραπεία. Αυτά ήσαν τα καλά νέα, σύμφωνα με το τότε σχόλιο. Τα κακά ήσαν πως θεράπων ιατρός θα ανελάμβανε ο ...Κάραζιτς!!

Η πορεία του Κάραζιτς, μαζί βέβαια με το σχεδόν alter του ego, τον εξ ίσου αιματωβαμένο περιβόητο στρατηγό Μλάντιτς, έχει χαραχθεί από την φρικαλέα σφαγή αμάχων στην πόλη Σρεμπένιτσα. Τα εγκλήματα που εκεί διαπράχθηκαν θα βαρύνουν στην συνείδηση της Ευρώπης για πολλές γενεές. Μαζί με τους Σέρβους εν ψυχρώ εκτελεστές μερίδιο ευθύνης βέβαια φέρουν και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Που αποσβολωμένοι έμειναν αδρανείς και φοβούμενοι για το τομάρι τους δεν απέτρεψαν την σφαγή τόσων αθώων ανθρώπων.

Υπάρχουν όμως και σοβαρές χώρες. Οπως λ.χ. η Ολλανδία. Στην οποία καταδικάσθηκαν στρατιώτες της που σαν μέλη των δυνάμεων του ΟΗΕ δεν συνέβαλαν στην διάσωση των θυμάτων. Ενώ σε άλλες, όπως η Ελλάδα, ουδείς νοιάσθηκε για τους αυτοδιαφημιζόμενους συμπατριώτες μας παραστρατιωτικούς που έλαβαν μέρος στο πλευρό των δυνάμεων του Μλάντιτς στα θέατρα των ακροτήτων. Μετά από καταγγελία μου στη Βουλή είχε τυπικά παρέμβει ο εισαγγελέας. Δίχως βέβαια να υπάρξει η παραμικρή συνέχεια...

Πως θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά στην χώρα που ο Κάραζιτς τιμήθηκε από όλες σχεδον τις εν ενεργεία πολιτικές δυνάμεις και εξασφάλισε τις ευλογίες της εκκλησίας; Η Σερβία η ίδια τον συνέλαβε για τα περαιτέρω. Η Ελλάδα με ντροπή θα έπρεπε να αποστρέφει το πρόσωπό από τις εξελίξεις.