ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

Ζούμε στη χώρα της υπερβολής. Και της ελάχιστης γνώσης. Οι επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση και την ενημέρωση του πληθυσμού προτάσσουν κομματικές σκοπιμότητες και οικονομικές επιδιώξεις παρά την προβολή της αλήθειας και την εξονυχιτική διερεύνηση της πραγματικότητας. Οι καινούργιες εξελίξεις παραμένουν στο περιθώριο. Απαιτείται προσπάθεια και δουλειά για την κατανόησή τους. Κάποια γεγονότα μένουν στο σκοτάδι. Γιατί δεν συμφέρει, σε πολλά επίπεδα, η προβολή τους.

Πάμπολλα τα παραδείγματα. Η περιθωριοποίηση της αλήθειας γίνεται εξοργιστική. Και το σκοτάδι στο οποίο παραμένει ο κόσμος αδιαπέραστο. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν τα τελευταία γεγονότα στην Μυανμάρ ( πρώην Βιρμανία). Ακούμε για την στρατιωτική χούντα που αγνοεί τις ανάγκες του λαού της. Και αδιαφορεί για τις δεκάδες – χιλιάδες των αθώων θυμάτων. Αυτό που με επιμέλεια κρύβεται από τα φώτα της δημοσιότητας είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της Βιρμανιανής χούντας.

Ο στρατός βρίσκεται εκεί στην εξουσία για πάνω από δύο δεκαετίες. Ο αρχική του πολιτική κατεύθυνση ήταν ο «Βιρμανικός Δρόμος για τον Σοσιαλισμό». Σε κάποια φάση στην πορεία, και μέσω της επίδρασης της φιλικής Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας, έγιναν κάποιες κινήσεις φιλελευθεροποίησης. Κάτω όμως από την πολιτική πίεση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι αλλαγές εγκαταλείφθηκαν.

Το καθεστώς επιλέγει συνειδητά την απομόνωση. Ώστε η «ανάπτυξη» της χώρας (πλούσιας σε πετρέλαιο και άλλα ορυκτά) να στηρίζεται στις δικές της αποκλειστικά δυνατότητες. Δίχως να εκτίθεται στην παγκοσμιοποίηση και στην ροή των διεθνών κεφαλαίων. Τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα για όλους. Φτώχεια, παρακμή και αδιαφορία για τις λαικές ανάγκες…

Πριν από δυό χρόνια οι οθόνες των τηλεοράσεών μας πλημμύριζαν από τις εικόνες καταστροφής και ανθρώπινου πόνου από τον πόλεμο στον Λίβανο. Κατηγορούμενοι ήσαν το Ισραήλ, κατά κύριο λόγο, αλλά και οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα που το στηρίζουν στον αγώνα επιβίωσης που δίνει. Κανείς δεν επέκρινε το Ιράν η την Συρία. Που στήριζαν την Σιίτικη ένοπλη οργάνωση Χετζμπολάχ, που είχε ουσιαστικά ξεκινήσει, καλά προετοιμασμένη, την σύγκρουση.

Τώρα και πάλι η Χετζμπολάχ προκάλεσε μια καινούργια καταστρεπτική για τον απλό λαό του Λιβάνου στρατιωτική αναμέτρηση. Αντίπαλος την φορά αυτή όμως δεν είναι το Ισραήλ και η Δύση. Αλλά οι Σουνίτες μουσουλμάνοι συμπατριώτες των ζιχαντιστών της φιλο-Ιρανικής αυτής οργάνωσης. Που είναι την φορά αυτή οι δεκάδες έλληνες ανταποκριτές, οι αναλυτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις, οι κινητοποιήσεις των κομμάτων και οι καταδικαστικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων;

Δεν είναι βέβαια μοναχά στα διεθνή ζητήματα που η αλήθεια στην Ελλάδα κρύβεται. Ενας άλλος τομέας είναι η αντιμετώπιση της επιχειρηματικής δράσης και οι υστερικές κι «άψαχτες» φωνές για την ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση υπεύθυνοι θεωρούνται σκοτεινοί κερδοσκόποι επιχειρηματίες. Και κλείνουμε τα μάτια στα κατάμεστα μαγαζιά πολυτελείας, στην απίστευτη κατανάλωση βενζίνης, στα ταξίδια στο εξωτερικό, στο μαύρο χρήμα που διακινείται και κρατά τις τιμές ψηλά!!

Οταν κρύβεται η αλήθεια σκοτεινιάζει το μέλλον. Και η χώρα παραπαίει...