Εφιάλτης με το Πετρέλαιο

Το εκχυλιστικό ξέσπασμα των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα πάνω από 110 δολ. το βαρέλι δεν αποτελεί προιόν «ανήθικων» κερδοσκοπικών παχνιδιών. Αποτελεί την φυσική συνέπεια μιάς σειράς γεγονότων και καταστάσεων που αναπόφευκτα οδηγούσαν στην κατάληξη αυτή.

Η εισβολή των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ και οι αμφιβολίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα των πετρελαίων του Κιρκούκ υπήρξε ένα απ’ αυτά. Η έκρηξη σε διυλιστήριο του Τέξας (Big Springs) αφαίρεσε από τις αγορές περίπου 57.000 βαρέλια ημερησίως. Η σοβαρή διαρροή σε πετρελαιαγωγό της Νιγηρίας και η διακοπή διάθεσης αργού από τη Ρωσική εταιρεία Lukoil προς τη Γερμανία λόγω κάποιας αντιδικίας για τις τιμές αύξησε τις πιέσεις στις αγορές.

Η αντιδικία τέλος της κυβέρνησης Τσάβεζ στη Βενεζουέλα με την εταιρεία Exxon αλλά και η γενικότερη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων (και ιδιαίτερα των ΗΠΑ) στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, συνέβαλαν στο κλίμα ανασφάλειας που προκλήθηκε.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η άρνηση του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιο – Εξαγωγικών Κρατών) να αυξήσει την παραγωγή που οδήγησε τελικά τις τιμές στα ύψη. Η μοναδική σχέση της δραματικής αύξησης των τιμών με χρηματαγορές συνδέεται με την πτώση του δολαρίου. Η αμφιβολία για την πορεία των χρηματιστηρίων επηρέασε επενδυτές να πουλήσουν μετοχές και να στραφούν σε εμπορεύματα – κυρίως πρώτες ύλες – ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο πετρέλαιαο.

Η κίνηση αυτή όμως δεν είναι ένδειξη κάποιας σκόπιμης συνωμοσίας. Αποτελεί φυσιολογική στροφή έλλογων επενδυτών που τρέμουν τις μεγάλες ζημιές από την απαξίωση των επενδύσεών τους και οδηγούν τα κεφάλαιά τους σε σιγουρότερους χώρους. Και οι πρώτες ύλες τώρα (πετρέλαιο, αέριο, χάλυβας. αλουμίνιο κλπ) φαντάζουν καταφύγια ασφάλειας μέσα στην ρευστότητα των ημερών.

Όλα αυτά όμως δεν δικαιολογούν την αύξηση των τιμών στο πρατήριο. Κυρίως, διότι μαζί με την αύξηση της τιμής του βαρελιού του πετρελαίου περίπου αντίστοιχα ανέβηκε και η αξία του ευρώ απέναντι στο δολάριο. Κι επειδή εμείς ζούμε στη ζώνη του ευρώ, δεν ακρίβυνε ουσιαστικά τόσο πολύ για εμάς η πρώτη ύλη.

Μιά ενδεχόμενη πτώση του ευρώ θα αποτελέσει πραγματικο εφιάλτη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με τον προυπολογισμό να τινάζεται στον αέρα και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη. Από χρόνια φώναζα και προειδοποιούσα για το ενδεχόμενο το πετρέλαιο να ξεπερνούσε τα 100 δολάρια. Η μακαριότης όμως πλάκωνε τα πάντα. Η κοινή γνώμη (μέσω των ΜΜΕ) αδιαφορούσε. Και κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να πάψουμε να είμαστε η πλέον ενεργοβόρος οικονομία της ευρωζώνης. Τώρα ο εφιάλτης πλησιάζει. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Μέτρα λοιπόν για κατανάλωση ενέργειας τώρα. Και ενίσχυση των δυνατοτήτων και των εξουσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης τώρα.