ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

                 ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στο βιβλίο μου «Ο Θρίαμβος του Δημοκρατικού Καπιταλισμού», που εκδόθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχα επισημάνει την μελλοντική ορμητική εξέλιξη της νανοτεχνολογίας καθώς και των ειδικών ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων που εισαγόμενα στον ανθρώπινο οργανισμό θα μπορούσαν να παίξουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Η θετική πλευρά αυτών των εξελίξεων έχει κυρίως να κάνει με τον τομέα της υγείας. Φορτωμένα με ειδικό λογισμικό τα σχετικά εμφυτεύματα θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν στο DNA του καθενός την μελλοντική πορεία της υγείας του. Θα μπορούν να διαβάζουν στον οργανισμό τις ασθένειες που μελλοντικά θα αναπτυχθούν και να προετοιμάζουν τις σχετικές αντιστάσεις.

Κυρίως διοχετεύοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή, η ακόμη και στο ξεκίνημα της πορείας στην ζωή του καθενός, στοχευμένες θεραπευτικές ουσίες. Ετσι ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στην πηγή. Με θεραπείες όταν ακόμη ο οργανισμός είναι απόλυτα υγιής. Δίχως την παραμικρή παρενέργεια σε άλλα στοιχεία η κύτταρα του οργανισμού.
Με βάση αυτά που διαβάζω εμφυτεύματα, δίχως ακόμη ανάγνωση του DNA, που επιδρούν όμως σε επι μέρους μόνο κύτταρα περνώντας απαρατήρητα από τον υπόλοιπό οργανισμό βρίσκονται ήδη στην παραγωγή. Είναι όμως πανάκριβα και δυσπρόσιτα από ασθενείς και άλλους ενδιαφερόμενους. Η νανοτεχνολογία επίσης δεν έχει προχωρήσει ακόμη τόσο πολύ ώστε πλήρη λογισμικά να ενσωματώνονται σε μικροτσίπς και μινιατούρες υπολογιστές που να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπινους οργανισμούς.

Είναι αυτονόητο πως σε μια τέτοια εξέλιξη – πλήρη δηλ. ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας – αρχίζουν και τα σύννεφα της ανησυχίας να πυκνώνουν. Είναι γνωστό πως σήμερα η ασύρματη τεχνολογία κυριαρχεί σχεδόν παντού. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, scanners, δορυφορικά συστήματα, εκτυπωτές, κινητών τηλεφώνων και laptops συνδέονται ασύρματα μεταξύ τους και με τον παγκόσμιο ιστό και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Εντολές σήμερα διακινούνται, και ηλεκτρονικά εκτελούνται, ασύρματα. Η δυνατότητα τέτοιες εντολές να προωθούνται με στόχο κοινωνικά αποτελέσματα και χειραφέτηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς εξαρτώνται από την μελλοντική εξέλιξη της τεχνολογίας. Και ιδιαίτερα από την επιτυχή κατάληξη των ερευνών που γίνονται, ιδιαίτερα στην Νορβηγία στο Τρόντχαιμ, στο MIT και στο Woods Hole Oceanographic Institution των ΗΠΑ και τελευταία στην Ρωσική Ομοσπονδία, για την προώθηση της νανοτεχνολογίας. Που σύμφωνα με τον Νομπελίστα Rick Smiley είναι «η τέχνη και η επιστήμη της οικοδόμησης πραγμάτων που κάνουν πράγματα σε νανομετρική κλίμακα¨. Την κατασκευή δηλ. μικροσκοπικών συσκευών, σε επίπεδο κεφαλιού καρφίτσας ορισμένες φορές, που εκτελούν κάποιες λειτουργίες.

Στην περίπτωση που τελικά εργαλεία μεγάλης σημασίας, όπως λ.χ. οι ηλεκτρονικοί μικρο-υπολογιστές, κατορθωθεί να σμικρυνθούν στα πλαίσια των προγραμμάτων νανοτεχνολογίας τότε το ενδεχόμενο σοβαρών κινδύνων υπάρχει. Διότι με την εμφύτευση ασύρματων μισκροτσίπς η νανο-υπολογιστών σε ανθρώπινους οργανισμούς θα είναι πιθανή η χειραφέτηση συμπεριφορών και κοινωνικών καταστάσεων. Με την διοχέτευση εντολών από κέντρα ελέγχου θα είναι δυνατή η ροή οδηγιών προς τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κι αντίστοιχα θα έχουν σαν κατάληξη την διαμόρφωση συμπεριφορών και κοινωνικών στάσεων σύμφωνα με το εμφυτευμένο λογισμικό. Θα είναι δυνατός τότε ο έλεγχος των κοινωνικών εντάσεων, αντιδράσεων, αμφισβητήσεων και συναινέσεων με βάση τις διαθέσεις αυτών που ελέγχουν το κέντρο διακίνησης οδηγιών.

Είναι βέβαιο πως οι κατακτήσεις της νανοτεχνολογίας θα συμβάλλουν θεαματικά για την βελτίωση της ζωής του ανθρώπινου γένους. Θα χρειασθούν όμως σημαντικά βήματα θέσπισης κανόνων παρεμπόδισης της αξιοποίησης της μελλοντικής αυτής κατάκτησης της επιστήμης προς όφελος, κι όχι σε βάρος, της κοινωνίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βέβαια δεν μπορεί να αστυνομευθεί. Κάθε τέτοια προσπάθεια θυμίζει τον αστυφύλακα που κυνηγάει σε ένα δωμάτιο μικρόβια με την απειλή όπλου!! Είναι δυνατόν όμως να υπάρξουν ρυθμιστικοί μηχανισμοί και αρχές προστασίας των πολιτών. Οφείλουν δηλ. οι ηγεσίες της κοινωνίας να προφυλάξουν τους πολίτες από παραβίαση όχι μόνο των ατομικών και πολιτικών αλλά και των καθαρά ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.