ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

                                             ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ενα πολύ επικίνδυνο κλίμα οικοδομείται στις σχέσεις ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης, των χωρών της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Eυρώπης και της Αμερικής. Ανεξάρτητα από ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από παράγοντες που παραδοσιακά αντιτίθενται στις κινήσεις και τις επιλογές της Δύσης το γεγονός παραμένει πως το ακραίο Ισλάμ κινητοποιείται και γίνεται όλο και πιο προκλητικό. Και απροκάλυπτα επιλέγει τον στίβο των μαζικών δολοφονιών αθώων αν8ρώπων στη Δύση για την προώθηση των στόχων του.

Η ρηχή επιχειρηματολογία για τα αίτια της εκδηλούμενης ισλαμικής ζιχάντ (ιερός αγώνας) εκτιμώ πως θολώνει τα νερά. Κι επιχειρεί να εξηγήσει ένα φαινόμενο που βρίσκεται έξω και πέρα από τις συμβατικές αντιλήψεις της Δύσης με βάση τα δεδομένα των παραδοσιακών δυτικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Οι εχθροί του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης βλέπουν στις πράξεις των ισλαμιστών παράλληλα κίνητρα και παρόμοιες επιδιώξεις. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αν καταργηθούν αυτά που εκείνους ενοχλούν (οι στόχοι δηλαδή μιάς αριστερής ατζέντας – απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων, λύση παλαιστινιακού, ανατροπή παγκοσμιοποίησης ) θα εκλείψει αυτόματα και η ακραία ισλαμική τρομοκρατία.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Η ιστορία του μαχητικού Ισλάμ κινείται σε διαφορετικές εντελώς ράγες. Διότι οι εύλογες και συχνά ευγενείς επιδιώξεις της δυτικής αριστεράς δεν το αγγίζουν. Αντίθετα, πολύ συχνά το ενοχλούν. Οταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν μπήκε επώνυμα στον πολιτικό στίβο σαν εχθρός των υπονομευτών της «αληθινής πίστης» δεν έκρυψε τις προθέσεις του. Το 2000 ίδρυσε το «Παγκόσμιο Ισλαμικό Μέτωπο για τον Αγώνα (Ζιχάντ) εναντίον των Εβραίων και των Σταυροφόρων». Σύμφωνα με την διακήρυξη του Μετώπου οι μουσουλμάνοι βρίσκονταν σε κατάσταση πολιορκίας με τα εδάφη τους κάτω από την κατοχή των ιστορικών τους εχθρών – των μαχητικών χριστιανών και των ιουδαίων. Χρέος των μουσουλμάνων στη γή ολόκληρη ήταν η ανταπόκριση σε μιά παγκόσμια ζιχάντ για την υπεράσπιση της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας.

Τα «εδάφη» που κατέχουν οι εχθροί του Ισλάμ και που οι ζιχαντιστές είναι υποχρεωμένοι με κάθε μέσον να αγωνισθούν να απελευθερώσουν δεν είναι – όπως κάποιοι θα νόμιζαν – η Παλαιστίνη και ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία τότε, λόγω παρουσίας αμερικανών με αφορμή τον Α’ πόλεμο στον Κόλπο. Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέντορα του Μπιν Λάντεν στο Πανεπιστήμιο Αμπντούλ Αζίζ στη Τζέντα, Δόκτορα Αμπντάλα Αζζάμ, τον επονομαζόμενο και «νονό της ζιχάντ» και ιδρυτή παλαιότερα της περίφημης Χαμάς, η απελευθέρωση των ισλαμικών εδαφών στοχεύει στην αποκατάσταση της αρχαίας δόξας του Ισλάμ. «Ολα τα εδάφη, κι όχι μόνο το Αφγανιστάν, που ήσαν μουσουλμανικά πρέπει να μας επιστραφούν μέσα από τους ατομικούς αγώνες των μουσουλμάνων: μπροστά μας κείται η Παλαιστίνη, η Μπουχάρα, η Νότια Υεμένη, ο Λίβανος, το Τσάντ, η Εριθρέα, οι Φιλιππίνες, η Βιρμανία, η Τασκένδη και η Ανδαλουσία (στην σημερινή δηλ. Ισπανία!!)». * Αυτό ήταν το όραμα του Αζζάμ. Και το ενστερνίσθηκε απόλυτα ο Μπίν Λάντεν.

Ενας ευρείας κλίμακας πόλεμος των πολιτισμών δεν αποκλείεται λοιπόν να ξεσπάσει. Με θύματα βέβαια απλούς φιλήσυχους πολίτες. Και με άγνωστη κατάληξη. Καλό είναι οι ακραίοι όλων των πλευρών να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα τους κινδύνους που για όλους κρύβονται...