ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

                                  ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑΤελευταία αρχίζουν να αναδύονται φαινόμενα που μπερδεύουν τον παρατηρητή κι επιβάλλουν ένα καινούργιο είδος πολιτικής κουλτούρας. Φαίνεται πως στην Ελλάδα ανακαλύψαμε τον τρόπο να συντρίψουμε μιά γιά πάντα την ανεργία. Αντί για τον σχεδιασμό μακροχρόνιων οικονομικών πολιτικών που πιέζουν μεγάλα κοινωνικά στρώματα και συχνά προκαλούν δυσκολίες και προβλήματα στους φορολογούμενους το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί ευκολότερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Την λύση την βλέπουμε να εξελίσσεται μέσα από τα γεγονότα που γίνονται στο Αγ. Δημήτριο της Κοζάνης. Οι κάτοικοι ενός χωριού ξεσηκώθηκαν και απαιτούν από την ΔΕΗ να διορίσει άνεργους του χωριού στις υπηρεσίες της. Διαφορετικά, παρεμποδίζουν τις λειτουργίες των ορυχείων της. Και ουσιαστικά κλείνουν μιά επιχείρηση μέχρι να ενδώσει στις απαιτήσεις τους.

Με άλλα λόγια, ομάδες ανέργων θα παρεμποδίζουν την λειτουργία της όποιας επιχείρησης εφ’ όσον αυτή δεν αποφασίζει να τους διορίσει. Με την μέθοδο αυτή σε λίγο δεν θα υπάρχουν άνεργοι. Το αν θα υπάρχουν επιχειρήσεις ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς είναι μιά διαφορετική ιστορία. Οπως και στην μακαρίτισσα Σοβιετική Ενωση. Οπου ανεργία δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε βέβαια και ουσιαστική παραγωγική διαδικασία. Ούτε και βιώσιμες επιχειρήσεις. Δίχως την συνεχή οικονομική επιδότηση του κράτους. Που με τα σημερινά δεδομένα της παγκοσμιοποίησης και της ευρύτερης ευρωζώνης είναι βέβαια αδύνατη.

Εν τούτοις οι κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου επιμένουν. Και η ελληνική κοινή γνώμη το ανέχεται. Δίχως να ξεσπάει σε γέλια. Η, κατά περίπτωση, σε κλάματα. Γι΄ αυτό ο τόπος δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει από το περιθώριο. Και να προχωρήσει μπροστά.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Που ευτυχώς συμβαίνουν, για την ώρα, εκτός Ελλάδος. Στην Ζιμπάμπουε ανακάλυψαν τρόπο να πολεμήσουν αποτελεσματικά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Διατάσσοντας ουσιαστικά τις τιμές. Κι απειλώντας με κυρώσεις αν αυτές δεν υπακούσουν. Ετσι μόλις την εβδομάδα αυτή 1.300 διευθυντές επιχειρήσεων και έμποροι συνελήφθησαν διότι δεν πειθάρχησαν στις σχετικές κυβερνητικές εντολές. Που είχαν διατάξει την μείωση των τιμών στα επίπεδα της 1ης Ιουνίου. Που προφανώς ήσαν, κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ικανοποιητικές. Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε, που είχε εκδώσει τις σχετικές εντολές, έγινε έξω φρενών με την απήθεια της αγοράς. Κι επειδή προφανώς δεν μπορούσε να φυλακίσει τις τιμές, διάλεξε τον εύκολο δρόμο. Να τιμωρήσει δηλ. τους εμπόρους.

Ο πληθωρισμός όμως δεν θα υποχωρήσει. Ανεξάρτητα από τις ποινές εμπόρων και διευθυντών. Αν τεχνητά (δια της βίας δηλ.) κρατηθεί χαμηλά, τότε θα εξαφανισθούν βασικά προιόντα. Που θα πωλούνται κάτω από το τραπέζι (στη μαύρη αγορά δηλ.) σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις «επίσημες».

Παρά λοιπόν τα διάφορα εξωφρενικά πού τελευταία ακούγονται, η αγορά εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος ρυθμιστής. Αντικειμενικός και δίκαιος. Με αυστηρούς κανόνες ανταγωνισμού και με την δίκαιη παρουσία του κράτους – δίχως ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις και παράνομες επιδοτήσεις – η αγορά μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπία και δικαιοσύνη. Μακριά από παραλογισμούς και ανοησίες.