Νέος αγωγός αερίου: Ευκαιρίες και κίνδυνοι

                Νέος αγωγός αερίου: Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Η απροσδόκητη πρόταση της Ρωσίας για έναν καινούργιο υποθαλάσσιο αγωγό αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία ανατρέπει τις προοπτικές του ενεργειακού τοπίου στην Ευρώπη και απαιτεί νέους, λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς.
Η ρωσική πρόταση είναι δεδομένο πως προεξοφλεί το ναυάγιο της μεταφοράς του αερίου του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ιταλία. Αν και οι σχετικές συμφωνίες με τη Μόσχα δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, η ρωσική πλευρά δείχνει σίγουρη για την τελική τους κατάληξη. Κάτι τέτοιο σημαίνει τραγική αποτυχία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Η Τουρκία επίσης μένει ξεκρέμαστη. Με έναν αγωγό στο έδαφός της που δεν θα μεταφέρει τίποτα! Από τα πράγματα η Αγκυρα θα οδηγηθεί στη σύνδεση του αγωγού Blue Stream, που μεταφέρει αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία στην Τουρκία, με τον αγωγό προς Ελλάδα και Ιταλία. Καθιστώντας έτσι τη χώρα μας βασικό κόμβο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο.
Αναδύονται όμως και προβλήματα. Για την Ελλάδα η συνεννόηση με τη Δύση είναι απαραίτητη. Με την επισήμανση πως η διπλωματική της αβελτηρία οδηγεί σε σοβαρή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Μια κατάσταση όμως που η χώρα μας δεν είναι λογικό να αρνηθεί. Διότι και ενεργειακά οφέλη θα εξασφαλίσουμε αλλά και διπλωματικά ουσιαστικά θα αναβαπτισθούμε.
Η πρόκληση θα είναι να εξασφαλίσουμε από τη Ρωσία σταθερή ροή και ασφάλεια προμήθειας του προϊόντος.
Η ροή συνδέεται με λογικές εγγυήσεις πως η Γκάζπρομ θα έχει στη διάθεσή της αέριο να μεταφέρει. Διότι τελευταία παραπονείται πως η κυβέρνηση (ο Ρώσος πρόεδρος δηλαδή) δεσμεύεται με συμφωνίες τις οποίες η ίδια δεν μπορεί – με βάση την παραγωγή της – να εκπληρώσει (λ.χ., πρόσφατα με την Κίνα). Η ασφάλεια της προμήθειας θα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας διοίκησης του αγωγού. Ελλάδα και Ιταλία θα πρέπει να μετέχουν ισότιμα με τους Ρώσους. Αν ο αγωγός γίνει ρωσικό μονοπώλιο, τότε η παροχή αερίου θα μπορεί να υπόκειται και σε πολιτικούς υπολογισμούς. Κάτι που σήμερα κανένας δεν φαίνεται να επιθυμεί.
Το διπλωματικό πεδίο της ενέργειας δυναμώνει ταχύτατα. Χρειάζεται επιδεξιότητα για να μην καεί κανείς.