ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ

ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ

Η ατμόσφαιρα έξω από την μεγάλη θεολογική σχολή της Κουέτα, στο Δυτικό Πακιστάν, ήταν αποπνυκτική. Η ζέστη δυσκόλευε την αναπνοή, ενώ οι βλοσυρές φυσιογνωμίες των κοντοκουρεμένων νεαρών ισλαμιστών με τις μακριές λευκές κελεμπίες σε γέμιζαν ανησυχία για την φυσική σου επιβίωση. Πολλοί με είχαν προειδοποιήσει στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ πως το κλίμα στο Βελουχιστάν, και λίγο βορειότερα στο Βαζιρκιστάν, δεν είναι και το πιό ιδανικό για δυτικούς επισκπέτες. Επέμενα όμως να πάω με στόχο την  επαφή με νεαρούς στοχαστές του Βαχαμπισμού που κυριαρχούσε πλέον σε όλα τα κέντρα διδακαλίας του Σουνιτικού Ισλάμ στο Πακιστάν.

Οι περιοχές γύρω από την Κουέτα και τα χωριά του Βεζιρκιστάν, και ιδιαίτερα τα θρησκευτικά τους σχολεία,  υπήρξαν  τα κέντρα προέλευσης των Ταλιμπάν που εύκολα, αλλά αφού χύθηκε μπόλικο αίμα κι αθώων ανθρώπων ακόμη, κυριάρχησαν στο γειτονικό Αφγανιστάν. Ο Μουλάς Ομάρ, ηγετική φυσιογνωμία των Ταλιμπάν και βετεράνος των συγκρούσεων παλαιότερα με τους Σοβιετικούς, υπήρξε πιστός μαθητής των διδαγμάτων του Βαχαμπισμού και φανατικός υποστηρικτής της ζιχάντ εναντίον της Δύσης.

Οι θρησκευτικές σχολές του Πακιστάν, ιδαίτερα στις δυτικές του επαρχίες που εφάπτονται του Αφγανιστάν  αλλά και στην ίδια την Λαχώρη στην καρδιά του Σίντ, ιδρύθηκαν και συντηρούνται με πόρους που εισρέουν από το εξωτερικό.  Για τους περισσότερους παρατηρητές οι δωρητές αυτοί προέρχονται από την Σαουδική Αραβία. Την χώρα δηλ. που ανέδειξε τον σκληρό Βαχαμπισμό, μιά δηλ. από τις πλέον φανατικές εκδοχές του σουνιτικού Ισλάμ, και που πάνω στις δικές του παραδόσεις επιβιώνει και το σημερινό πολτικό της καθεστώς. Η ροή ρων σχετικών πόρων δεν έχει μέχρι σήμερα σταματήσει. Διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των φανατικών ισλαμιστών  κι ενισχύοντας τις συγκρούσεις, μέσα στιο Πακιστάν, με άλλες θρησκευτικές σέκτες – όπως είναι κυρίως οι Σιίτες του βορρά και του Σίντ αλλά και οι λιγότερο φανατικοί μουσουλμάνοι Μουχασίρις (προερχόμενοι δηλ. από την Ινδία) και οι ομόθρηκοί τους από το Πουντζάμπ. 

Το Πακιστάν αποτελεί ουσιαστικά ένα αθρώπινο εθνικό και θρησκευτικό μωσαικό.  Στην ίδια χώρα συμβιώνουν οι ορεσίβιοι και πολεμικοί Πάθανς, με τους περισσότερο κοσμικούς και πρωτευουσιάνους Πουντζάμπις, τους απόκληρους ουσιαστικά Δάρδους και Ισμαηλίτες Σιίτες του Βορρά, τους Ντεομπάντις Σουνίτες που ήρθαν από την Ινδία ανάμικτους με άλλους λιγότερο φανατικούς Μουχασίρις και τους διαλακτικότερους μουσουλμάνους (πολλοί απ’ αυτούς Σιίτες) του Σίντ. Μέσα σε όλα αυτά οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, που έστησαν το αντάρτικο κατά των Σοβιετικών και, αφού ανέχθηκαν την ίδρυση των Βαχαμπιστικών θρησκευτικών σχολείων , ενίσχυσαν την παρουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αυτές οι ίδιες μυστικές υπηρεσίες και σήμερα ανέχονται την δράση ακραίων ισλαμιστών στο Πακιστάν ενώ πολλοί εκτιμούν πως ενισχύουν και πάλι την αναβίωση των Ταλιμπάν. Στην σημερινή περίτπωση όμως τέτοιες κινήσεις σημαίνουν ουσιαστικά πως μέσα στο Πακιστάν υπάρχουν μηχανισμοί, ελεγχόμενοι από το κράτος, που καλλιεργούν το έδαφος για την ισχυροποίηση της Αλ Καέντα και την εξάπλωση της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, σε δημοσίευμά τους της 19 Φεβρουαρίου, αποκαλύπτουν πως τέτοιες βεβαιότητες υπάρχουν πιά και στις Αμερικανικές πολιτικές αρχές. Και είναι φανερό πως μιά τέτοια δημοσιογραφική απακάλυψη δεν γίνεται τυχαία. Μετά και την καταστρεπτική βόμβα που άγνωστοι για την ώρα τρομοκράτες έβαλαν σε τραίνο στην Ινδία το ποτήρι έχει σχεδόν ξεχυλίσει. Είναι φανερό πως οι αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες που αντιμετωπίζιουν. Δεν είναι τυχάιο πως τώρα «ανακαλύφθηκαν» μπόλικα αποθέματα πετρελαίου και στο Σουνιτικό κομμάτι του Ιράκ. Τόσα ώστε οι Σουνίτες να μην αρνηθούν απόλυτα τον διαμελισμό της χώρας σε τρείς κρατικές οντότητες – την Σιιτική στο Νότο, την Σουνιτική στο Κέντρο και την Κουρδική-Τουρκμένικη στο Βορρά. Το ανομοιογενές Πακιστάν, από την άλλη μεριά, δεν είναι παρά ένα τραγικό ατύχημα που περιμένει να συμβεί!! Φαίνεται πως πολλοί στον κόσμο εκτιμούν πως η ώρα του τέλους της ανοχής έχει φθάσει…